CS. B. 2021.12.01 21:30 Frissítve: 2021.12.01 23:15

Tenisz: a WTA felfüggesztette a kínai tornákat Peng Suaj helyzete miatt

A női tenisztornákat szervező WTA szerdán felfüggesztette a kínai versenyeket Peng Suaj helyzete miatt – közölte az MTI.

 

Továbbra sincs hír Peng Suajról (Fotó: AFP)
Peng Suaj helyzete miatt függeszti fel a kínai tornákat a WTA (Fotó: AFP)

 

„Nem tudom, miként kérhetnénk a sportolóinkat, hogy ott játsszanak, miközben Peng Suaj nem kommunikálhat szabadon és látszólag nyomást gyakoroltak rá, hogy mondjon ellent a szexuális zaklatásról szóló állításainak” – fogalmazott Steve Simon, a szervezet első számú vezetője.

Hozzátette, ebben a helyzetben aggasztanák azok a kockázatok, amelyekkel minden játékosnak szembe kellene néznie, ha 2022-ben Kínában rendeznének tornákat.

„A WTA világosan kifejezte, mire van szükség. Megismételjük felhívásunkat egy teljes és átlátható, cenzúra nélküli vizsgálatra Peng Suaj szexuális zaklatással kapcsolatos vádjáról” – jelentette ki Simon.

A 35 éves, párosban kétszeres Grand Slam-tornagyőztes játékosról azóta nem volt hír, hogy közösségi oldalán egy november 2-i bejegyzésben szexuális zaklatással vádolta meg Csang Kao-li korábbi kínai miniszterelnök-helyettest. A posztot fél órával a megjelenése után eltávolították, Peng pedig azt követően nem adott életjelet magáról. A kínai sportági szövetség és a kormány sem kommentálta érdemben az ügyet, a közösségi oldalakon letiltották az ezzel kapcsolatos vélemények megjelenését.

Peng váratlan és hosszan tartó eltűnése miatt politikusok és teniszezők a világ különböző részéről adtak hangot aggodalmuknak, a WTA pedig bejelentette: kész valamennyi versenyét elhozni Kínából, amennyiben nem kap megnyugtató választ a játékossal kapcsolatban. Másfél hete Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke videotelefonon beszélt Penggel, az eszmecserének tanúja volt Emma Terho, a NOB sportolói bizottságának finn vezetője és Li Ling-vej, a NOB kínai tagja. A félórás beszélgetés során a teniszező közölte, hogy biztonságban van pekingi házában, jól érzi magát, és barátaival, családtagjaival tölti az időt.

A WTA szerint ez a videó önmagában nem elégséges, mert az továbbra sem világos, hogy Peng szabad-e és képes-e önálló, szabad döntéseket hozni vagy cselekedni kényszer nélkül. Simon különféle kommunikációs eszközökön keresztül elérte ugyan Penget, de az e-mailjeire kapott válaszokat szerinte egyértelműen mások befolyásolták.

2022.01.18 02:45:11

Tenisz HARMATH ÁKOS

Az 55. GS-tornáján szereplő Anasztaszija Pavljucsenkova ellen három játék jutott a debütáló Bondárnak.

2022.01.17 05:27:48

Tenisz MURÁNYI DOMONKOS

A korábbi világelső alig több mint egyórás meccsen győzte le a GS-tornán most debütáló magyar lányt.

2022.01.16 23:50:17

Tenisz HARMATH ÁKOS

A 31 éves szerb pályafutása során első alkalommal győzte le a magyar éljátékost.

2022.01.16 22:43:23

Tenisz THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Nem kivételeztek a klasszissal.

2022.01.04 21:14:18

Tenisz GYŐRI FERENC

NS-VÉLEMÉNY. A sztár finoman fogalmazva sem híve az oltásoknak.