Tenisz: a 17 éves horvát két szettben megverte Nadalt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.10.24. 20:47
null
Borna Coric a legfiatalabb játékos, aki ATP-tornán megverte Rafael Nadalt (Fotó: Reuters)
A második helyen kiemelt spanyol Rafael Nadal két játszmában kikapott a 17 éves Borna Corictól a Bázelben zajló kemény pályás férfi tenisztorna negyeddöntőjében. A horvát tinédzser a legjobb négy között a negyedikként rangsorolt Milos Raonicot búcsúztató belga David Goffinnal találkozik. A felső ágon az ötszörös győztes Roger Federer a horvát Ivo Karloviccsal csap össze.

 

A világranglista 124. helyén álló Coric az első szettben kis túlzással megszégyenítette Nadalt, aki első három adogatójátékában mindössze három pontot szerzett, és mivel fogadóként sem termett neki sok babér, 5:0-s hátrányba került. A horvát keze azonban ekkor megremegett, nem tudta kiszerválni a játszmát, két gémmel később viszont már igen, így könnyedén szettelőnybe került (6:2).

VÉGE NADAL IDÉNYÉNEK

Személyes okokra hivatkozva lemondta a szereplést a hétfőn kezdődő párizsi férfi tenisztornán Rafael Nadal.

A volt világelső, 14-szeres Grand Slam-győztes spanyol játékos a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy vakbélgyulladása miatt kihagyhatja a szezon végét. A párizsi főtáblán így honfitársa, Pablo Andújar lép a helyére.

A spanyol november 3-án kés alá fekszik, így a november 9-én kezdődő londoni ATP-vb-n sem lehet ott. A volt világelső, 14-szeres Grand Slam-győztes Nadal vakbélgyulladásának tünetei két hete mutatkoztak Sanghajban.

A második játszmában Nadal felnőtt az ihletett formában teniszező Coric szintjére, ám nem tudta elvenni a 18. életévét november közepén betöltő ellenfele adogatását. De a horvát sem tudott boldogulni fogadóként – mindketten csak egy-egy bréklabdáig jutottak –, így következett a rövidítés, melyben egy minibrék döntött. A spanyol 4–4-nél pontot bukott adogatóként, ez pedig a kiesését eredményezte (7:6).

A juniorok között 2013-ban US Open-győztes Coric a legfiatalabb játékos, aki valaha megverte Nadalt ATP-versenyen. A feltörekvő tehetség a legjobb négy között a negyedik helyen kiemelt kanadai Milos Raonicot szetthátrányból legyőző belga David Goffinnal találkozik.

A felső ágon Ivo Karlovicra a Grigor Dimitrovot két szettben felülmúló Roger Federer vár. A hazai közönség előtt versenyző svájci az első játszmában négy szettlabdát hárított, mielőtt a rövidítésben behúzta a szettet. A második játszma nem tartogatott ekkora izgalmakat, az ötszörös győztes – és a legutóbbi két évben döntős – Federer kétszer is elvette Dimitrov adogatójátékát, aki bréklabdáig sem jutott el.

A két játékos ezt megelőzően 2013. október 25-én, tehát majdnem napra pontosan egy évvel ezelőtt találkozott egymással – szintén Bázelben –, és két szettben akkor is a világelsőségre törő Federer nyert.

A valenciai tornán a dél-afrikai Kevin Anderson negyedik nekifutásra már szettet tudott rabolni Andy Murraytől, de megvernie így sem sikerült, hiszen a verseny harmadik kiemeltje megfordította a meccset. A 2009-es győztes brit az elődöntőben a háromszoros bajnok spanyol David Ferrerrel találkozik, aki nem kegyelmezett a brazil Thomaz Belluccinak.

ATP 500-AS TORNA, BÁZEL (1 458 610 euró, kemény pálya)
NEGYEDDÖNTŐ
Karlovic (horvát, 8.)–Becker (német) 6:4, 6:4
Goffin (belga, 7.)–Raonic (kanadai, 4.) 6:7, 6:3, 6:4
Coric (horvát)–Nadal (spanyol, 2.) 6:2, 7:6
Federer (svájci, 1.)–Dimitrov (bolgár, 5.) 7:6, 6:2
AZ ELŐDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Federer (svájci, 1.)–Karlovic (horvát, 8.)
Goffin (belga, 7.)–Coric (horvát)

ATP 500-AS TORNA, VALENCIA (1 496 095 euró, kemény pálya)
NEGYEDDÖNTŐ
Ferrer (spanyol, 1.)–Bellucci (brazil) 6:1, 6:2
Murray (brit, 3.)–K. Anderson (dél-afrikai, 7.) 6:7, 6:4, 6:4
Chardy (francia)–Carreno-Busta (spanyol) 6:1, 6:2
Robredo (spanyol)–Andújar (spanyol) 7:6, 6:4
AZ ELŐDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Ferrer (spanyol, 1.)–Murray (brit, 3.)
Chardy (francia)–Robredo (spanyol)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik