Távolról indultak, messzire jutottak – 10 különleges szezont futó teniszező 2021-ből

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2021.11.13. 15:16
null
Casper Ruud, Barbora Krejcíková, Hubert Hurkacz és Paula Badosa számára is ragyogóan sikerült az idei teniszszezon (Fotók: AFP)
A teniszvilág a végletekig zaklatott 2020-as év után, ha nem is tökéletesen, de különösebb zökkenők nélkül abszolválja a 2021-es esztendőt. Öt férfi és öt női játékost választottunk ki azok közül, akik különleges szezont hagytak maguk mögött, s korábban biztosan kevesebben ismerték őket annál, mint amennyien most.

 

CASPER RUUD
A salakos 250-esek királya

A Ruud család immár két teniszezőt is adott a világelitbe: az édesapa, Christian 1995-ben 39. volt a világranglistán, fia, Casper túlszárnyalta őt, jelenleg a nyolcadik. A salakos Roland Garroson egyelőre képtelen volt a harmadik körnél tovább jutni, a kisebb tornákon azonban szinte egyeduralkodó – csak idén négy 250-est nyert meg a vörös borításon, júliusban ráadásul hármat is, konkrétan egymás utáni heteken, amire legutóbb Andy Murray volt képes még 2011-ben. Októberben a San Jose-i kemény pályás viadalon aratott sikerével is megmutatta, mire képes, de már ez előtt, szeptemberben belépett a top 10 kapuján. Tiszteletet parancsoló eredményei ellenére rajta valahogy még nem lehet érezni az átütőerőt – igaz, csupán 22 éves. A jövő heti világbajnokságon akár villanthat is, az év ezen szakaszára a legjobbak gyakran leeresztenek, elfogynak, ezért lehetnek képesek esélytelenebb játékosok elhódítani az ATP-szezon záróeseményének trófeáját, amely így nem válik a top 3-4 hitbizományává.

HUBERT HURKACZ
Nagy szervás felturbózva

Magasságának, 196 centijének megfelelően hatalmasakat üt és adogat Hubert Hurkacz, de nem nevezhető klasszikus szerva-röptésnek. 2020-at a ranglista 34. pozíciójában zárta, innen a 9. helyig repült 2021-ben, Miamiban ezres tornát nyert kemény pályán, míg Wimbledonban, a sportág Mekkájában elődöntőt játszott. A 24 éves lengyel a füves pályás Grand Slam negyeddöntőjében játszmát sem engedélyezett a 20-szoros majorgyőztes Roger Federernek (aki a gyerekkori példaképe), s Jerzy Janowicz után a második lengyel férfi lett, aki négy közé jutott GS-tornán. Edzője, Craig Boynton Andy Murray-éhez hasonlítja a játékstílusát – ha a skóthoz hasonló sikerek övezik majd az útját, nem tekinthet vissza összehúzott szemöldökkel a pályafutására. Nem sokon múlt, hogy a múlt héten Párizsban elbúcsúztassa Novak Djokovicsot, ám a szerb világelső megfordította a mérkőzést ellene, majd meg is nyerte a tornát. Franciaországban viszont Hurkacz megváltotta a jegyét a torinói világbajnokságra, amelyen meglepetést is szerezhet.

JANNIK SINNER
Már nem a jövő embere

Az olaszok Észak-Itáliából származó kiválóságának lassanként megkérdőjelezhetetlen lesz a helye a legjobb tíz között. Húszéves kora ellenére már nem lehet tehetségként tekinteni Sinnerre, érett játékos, akinek már csak a Grand Slam-sikerek hiányoznak ahhoz, hogy az igazán nagyok között tartsák számon. 2019-ben a jelenleg zajló NextGen-világbajnokság megnyerésével jelezte, ott van a szeren, az esztendő végén a top 100-ba is bekerült. Magyar epizód a karrierjében, hogy Fucsovics Márton ejtette őt ki a tavalyi Australian Openről, ahogyan idén Wimbledonban is honfitársunk búcsúztatta. 2020-ban ugyanakkor negyeddöntős volt a Roland Garroson, pechjére ott a végső győztes legendával, Rafael Nadallal került össze. Idén döntőzött a miami 1000-esen, 500-as tornát nyert Washingtonban, augusztusra eljutott a világranglista legjobb 15 versenyzője közé. Összesen öt tornát nyert ez évben, az ATP-világbajnokságra azonban nem sikerült kvalifikálnia. Szomorkodnia így sem kell, a higgadt és széles kelléktárú Sinner jövőre biztosan eléri ezt a mérföldkövet is.

CAMERON NORRIE
Kihozta magából a maximumot

A brit Fucsovics Márton mögött 16 pozícióval zárta a 2020-as világranglistát, most, 2021 novemberében 28 hellyel van előrébb, vagyis tizenkettedik. 26 éves, szóval nem ifjú titán, neki inkább az év második felében rendkívüli módon kijött a lépés. A dél-afrikai születésű, később új-zélandi színekben teniszező Norrie jelenleg Nagy-Britannia első számú játékosa, ezt azzal vívta ki, hogy döbbenetes mennyiségű, 54 mérkőzést nyert meg idén. Októberben behúzta a koronavírus-járvány miatt unortodox időpontban megrendezett Indian Wells-i klasszikust, pechjére éppen az augusztus végi US Open előtt került kisebb hullámvölgybe, ezért New Yorkban nem tudta megvillantani valós tudását. Wimbledonban Roger Federer, a Roland Garroson és az Australian Openen Rafael Nadal ütötte ki, nem volt tehát szerencséje a nagy tornákkal ebben az esztendőben. A kellemetlen stílusú játékos gyaníthatóan elérte karrierje csúcsát, ha sikerülne bekerülnie a top 10-be is, az már talán erőn felüli volna, de így is bőven kihozta magából a maximumot.

ASZLAN KARACEV
A későn érő típus

2020 márciusában 253. volt a világranglistán, jelenleg a 15. helyet foglalja el. A teniszvilág elmúlt másfél évének leghihetetlenebb előrelépését egyértelműen az orosz Aszlan Karacev mutatta be, aki az ismeretlenség homályából lépett a rivaldafénybe. Előbb a múlt év végéig elrobogott a 112. pozícióig, aztán az Australian Openen elkápráztatta a világot: élete első Grand Slam-főtábláján – három selejtezős győzelmet követően harcolta ki a szereplést – eljutott az elődöntőbe, a négy közé jutásra „kvalisként” őt megelőzően még 2000-ben volt képes a fehérorosz Vlagyimir Volcskov. Nagy neveket győzött le, míg a későbbi nyertes Novak Djokovics meg nem állította, de így is előrejött a ranglista 42. helyére. Azóta tovább javított, kemény pályán nyert egy 500-as és egy 250-es tornát is, salakon döntőzött Belgrádban, továbbá döntőt veszített vegyes párosban a Roland Garroson, s ugyanezt megismételte a tokiói olimpián is, egyaránt Jelena Vesznyina társaként. Bravúrja értékét növeli, hogy szeptemberben már a 28. életévét töltötte be, vagyis későn érő típus az izraeli állampolgársággal is rendelkező Karacev.

 

BARBORA KREJCÍKOVÁ
Párosspecialistából egyéni GS-győztes

16-17 éves koráig csak kedvtelésből ütögetett, meg sem fordult a fejében, hogy profi legyen, aztán egyszer csak a junior Grand Slameken rádöbbent, mennyire jó lenne nap mint nap szupersztárok ellen pályára lépni. A közvélemény először pároseredményei miatt ismerte meg a cseh Barbora Krejcíková nevét, aki honfitársa, Katerina Siniaková oldalán 2018-ban Roland Garrost meg Wimbledont nyert, és világelső lett a szakágban. Azóta egyesben is győzött Párizsban (méghozzá idén), ráadásul Karolína Plískovához hasonlóan – aki 2016-ban érte el ezt a bravúrt – egyesben és párosban is kvalifikált a guadalajarai WTA-világbajnokságra. Az egyéni világranglistán a 3. helyig tört előre, és hogy duóban sem gyengült, azt bizonyítja tokiói olimpiai bajnoki címe szintén Siniaková társaként, és a Garroson nemcsak egyedül, hanem párosban is felemelhette a győztesnek járó trófeát. Kiválóan szervál, nem meglepő módon nagyon érti a játékot a hálónál, minden borításon stabil, nehéz gyenge pontot találni nála – esetleg a relatíve sok kettős hibáját róhatjuk fel, amiket kockázatos második szervái idéznek elő.

EMMA RADUCANU
Talán túl magasra tette a mércét

November 13-án, írásunk megjelenésének napján tölti be a 19. életévét a sportágba idén Wimbledonban betörő brit Emma Raducanu. A füves pályás Grand Slamen, hazai pályán a negyedik körbe jutott úgy, hogy korábban sohasem nyert mérkőzést WTA-tornán. Aztán San Joséban azonnal kikapott, a US Opent felvezető chicagói WTA 125-ösön viszont szabadkártyásként döntőt játszott. A lendület New Yorkban is vitte őt tovább, káprázatos teljesítményt nyújtott, hiperagresszív játékot mutatott be, a selejtezőből indulva, tíz összecsapást megnyerve, játszmaveszteség nélkül söpörte be versenyt, az open érában előtte senki sem tudott a kvalifikációból rajtolva Grand Slamen diadalmaskodni, s legutóbb 2014-ben Serena Williams volt képes makulátlan mérleget felmutatva felemelni a US Open trófeáját. Azóta öt WTA-fellépéséből hármat is elbukott, nagyon kell tehát ügyelnie arra, nehogy „egygrandslames” teniszezőként könyveljék el. Linzi veresége után bejelentette, új edzője a német Torben Beltz lesz, aki 2016-ban Angelique Kerberrel két majortornát is nyert.

LEYLAH FERNANDEZ
New York másik tinédzserhőse

A szeptember óta 19 éves kanadai tehetség nem indította olyan hatalmas „outsiderként” a US Opent, mint az őt a fináléban felülmúló Emma Raducanu, hiszen 2021 márciusában már nyert egy WTA-tornát Monterreyben (ráadásul az év kezdetekor top 100-as volt), ugyanakkor senki sem számított arra, hogy óriási meneteléssel, sztárokat felülmúlva a döntőig menetel. Eltakarította az útjából többek között a címvédő japán Oszaka Naomit, a német Angelique Kerbert, az ukrán Elina Szvitolinát és a fehérorosz Arina Szabalenkát, szóval Raducanu ellen már esélyesnek számított, csakhogy a brit érett és hatékony játékot mutatott be Fernandezzel szemben. Az észak-amerikai lány azóta csak Indian Wellsben teniszezett, ott a legjobb 16 között esett ki Shelby Rogers ellen – ezután úgy döntött, szünetet tart, fúj egyet, és sok időt tölt a családjával, kihagyta a Billie Jean King-kupa prágai döntőjét is. Talán még jótékonyan is hathat a teljesítményére 2022-ben, hogy nem sikerült rögtön, első nagy menetelése alkalmával felérnie a csúcsra.

ONSZ ZSABUR
Stabilitás a majortornákon

Stollár Fanny kedves tunéziai barátnője és időszakos párospartnere lett a tenisztörténet első arab játékosa, aki bejutott a legjobb tíz közé a világranglistán. A 27 éves kiválóság 2017 nyaráig még csak a top 100-ban sem járt, utána azonban lassanként felfelé lépdelt a ranglétrán. A tempója valóban nem volt őrületes, ám tavaly már negyeddöntős volt az Australian Openen, és a Covid-időszak sem törte meg, US Open-harmadik és Roland Garros-negyedik körrel jelentkezett. Idén májusban aztán már a 24. volt a rangsorban, Párizsban ismét eljutott a nyolcaddöntőig, míg Wimbledonban negyeddöntőt játszott, amelyben Arina Szabalenka állította meg. Mivel New Yorkban is elteniszezett a harmadik fordulóig, egymást követő nyolc majortornánál jár, amelyen legalább a harmadik körig versenyben volt. A vb-n nem láthatjuk Zsaburt, mert az észt Anett Kontaveit (akinek kevésbé erős konkurencia esetén helye lehetett volna mostani összeállításunkban) nagy munkával lehajrázta, tartaléknak meg nem utazott el Mexikóba, úgy határozott, inkább már a következő idényre készül.

PAULA BADOSA
A kiegyensúlyozottság mintája

A spanyol teniszező szép csendben lopódzott be a világranglista legjobb tíz helyezettje közé, mindezt úgy, hogy rendkívül kiegyensúlyozott idényt futott, amelybe csak az első fordulós Australian Open- és a második körös US Open-kiesés piszkított bele kissé. A melbourne-i szerepléséhez magyarázat is tartozik: mivel elkapta a koronavírust, 21 napot töltött karanténban, így gyakorlatilag képtelen volt rendesen felkészülni az erőpróbára, az előszezon kemény munkáját jószerével a kukába dobhatta. Más kérdés, hogy ő volt az egyik, aki panaszkodott a kötelező izoláció miatt, majd egyetlen játékosként adott pozitív tesztet... Mindezeken túl tornát nyert Belgrádban, negyeddöntőzött a Roland Garroson, negyedik körös volt Wimbledonban, nyolc közé jutott a tokiói olimpián, aztán az év betetőzéseként megnyerte az Indian Wells-i kemény pályás mestertornát. Remek esztendeje WTA-világbajnoki szereplést ért, a 24 éves játékos meggyőző salakos eredményei mellett kemény borításon is a legversenyképesebbek közé emelkedett.

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2021. november 13-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik