Roland Garros: történelmi selejtezős bravúr a női negyeddöntőben

Vágólapra másolva!
2020.10.06. 23:08
null
Podoroska történelmet írt (Fotó: AFP)
Óriási meglepetést okozott a világranglista 131. helyén álló argentin Nadia Podoroska a francia nemzetközi teniszbajnokság női egyesének negyeddöntőjében, amikor 79 perc alatt 6:2, 6:4-re legyőzte a viadal harmadik kiemeltjét, az ukrán Elina Szvitolinát. Ellenfele az elődöntőben a 19 éves lengyel Iga Swiatek lesz.


A 23 éves argentin Nadia Podoroska az idei Roland Garros előtt sohasem nyert Grand Slam-torna főtábláján mérkőzést – sőt, főtáblán is csak egyszer, 2017-ben a US Openen szerepelt. Az idei versenyen is a selejtezőben kapott helyet – ott nyolcadik kiemeltként rangsorolták.

ROLAND GARROS 2020
ROLAND GARROS 2020

Podoroska a selejtezőből három győzelemmel elérte a főtáblát, amelyen aztán szép sorban nyerte meg a meccseket: az első fordulóban a belga Greet Minnent, a másodikban a 23. kiemelt Julija Putyincevát, a harmadikban a szlovák Anna Karolína Schmiedlovát győzte le, majd a 16 között következett Barbora Krejcíková, mígnem eljött a keddi negyeddöntő, s Podoroska nyolcadik mérkőzése.

Amelyen az argentin egészen elképesztő fogadójátékot mutatott be a világranglista 5. helyén álló, a tornán 3. helyen kiemelt Elina Szvitolina ellen. Az első játszmában minden szervajátékát elvette az ukránnak, míg a sajátjaiból kettőt hozott, és 37 perc alatt 6:2-re elvitte az első szettet.

A másodikban már engedékenyebb volt, mert Szvitolina megnyerte az első adogatását, de többet nem, Podoroska ismét négyszer brékelte ellenfelét, és 42 perc alatt 6:4-re begyűjtötte ezt a játszmát is, így bejutott az elődöntőbe.

Ezzel Podoroska lett az első női játékos a Roland Garros történetében, aki a selejtezőből indulva a legjobb négy közé került. Hasonlóra a Grand Slam-tornák históriájában egészen 1999-ig kell visszamenni, akkor az amerikai Alexandra Stevenson került a négy közé Wimbledonban a selejtezőből indulva.

ÖSSZEFOGLALÓ

Ha az elődöntőben győzne Podoroska, ő lenne az első, aki selejtezőből indulva döntőbe jut – legalábbis az open érában. A 23 éves argentin következő ellenfele a 19 esztendős lengyel Iga Swiatek lesz, aki 1:3 után 11–1-es szériával fordított 6:3, 6:1-re a selejtezőből érkező olasz Martina Trevisannal szemben, 78 perc alatt.

Podoroska mellett „természetesen” Swiatek is először jutott be Grand Slam-tornán a legjobb négy közé, ő két évvel ezelőtt Caty McNally oldalán még a junior lányok páros versenyében diadalmaskodott a Roland Garroson. Swiatek az open éra történetének első lengyel elődöntőse a nőknél a párizsi GS-viadalon.

ROLAND GARROS, PÁRIZS (35 025 914 euró, salak)
NŐI EGYES, NYOLCADDÖNTŐ
Collins (amerikai)–Dzsabur (tunéziai, 30.) 6:4, 4:6, 6:4
NEGYEDDÖNTŐ
Podoroska (argentin)–Szvitolina (ukrán, 3.) 6.2, 6:4
Swiatek (lengyel)–Trevisan (olasz) 6:3, 6:1
A SZERDAI PROGRAM
Collins (amerikai)–Kenin (amerikai, 4.)
Kvitová (cseh, 7.)–Siegemund (német)

NŐI PÁROS, NEGYEDDÖNTŐ
Babos, Mladenovic (magyar, francia, 2.)–Kosztjuk, Szasznovics (ukrán, fehérorosz) 6:2, 7:5

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik