Munkatársunktól
2023.06.01 21:20 Frissítve: 2023.06.02 08:48

Roland Garros: hivatalos elismerés a magyar Grand Slam-győztesnek – 76 év múltán

Miközben zajlottak a francia nyílt teniszbajnokság mérkőzései a Roland Garros teniszközpont több mint húsz pályáján, a Philippe Chatrier-pályához tartozó elnöki páholyban családias ünnepséghez készülődtek csütörtök délután. Gilles Moretton, a Francia Teniszszövetség elnöke és Amélie Mauresmo tornaigazgató, korábbi kétszeres Grand Slam-győztes adta át ugyanis a különleges alkalomra megjelenő magyar küldöttségnek azt az ezüst emlékplakettet, amely Asbóth József, az 1947-ben férfi egyesben Roland Garros-győztes magyar teniszbajnok emléke előtt tiszteleg.

Amélie Mauresmo tornaigazgatótól vehette át Asbóth József 1947-es sikere utáni ezüst emlékplakettet Ruszanov András (Fotók: Roland Garros, NS) A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

 

Egészen 1981-ig nem járt ugyanis a gratuláción kívül semmi a győztesnek (azóta adják át a „muskétások” kupáját, a 14 kg tömegű színezüst serleget, amelyből egyetlen példány van és ezt a verseny helyszínén őrzik).

Az 1986-ban, 69 évesen, Münchenben elhunyt Asbóth József családját és tisztelőit képviselő Ruszanov András szakújságíró, lapunk publicistája francia nyelvű beszédében elevenítette fel az egykori világklasszis játékos párizsi győzelmét, a döntő napján mért 42 fokos hőséggel és egész pályafutását, amelyet a világháború és a kommunista diktatúra is jelentősen hátráltatott.

A ceremónián jelen volt Habsburg György, Magyarország párizsi nagykövete, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és a hazai sportdiplomácia képviseletében Gyurta Dániel olimpiai bajnok, nagykövet, a NOB tagja, Iglói-Nagy István, a KKM sportdiplomáciai főosztályának vezetője és Szöllősi György, lapunk főszerkesztője, a Puskás-ügyek nagykövete. A Magyar Teniszszövetséget Sütő Csilla főtitkár és Markovits László szakmai alelnök, a Vasas SC elnöke képviselte. Francia részről jelen volt a Francia Teniszszövetség elnöke, Gilles Moretton, Pierre Doumayrou főtitkár, Jean-Luc Barrière pénzügyi igazgató, Amélie Mauresmo versenyigazgató és Caroline Flaissier vezérigazgató.

Fotó: Roland Garros

 

A most átadott ezüstplaketten gravírozott formában van jelen a férfi győztesnek járó serleg, az emléktárgyat a magyar teniszező méltatása mellett nyújtotta át a Roland Garrost szervező francia szövetség elnöke, aki Gulyás Istvánról is megemlékezett, mondván, a magyaroknak van „még egy győztese” a francia nyílt teniszbajnokság történetében: „Gulyás ugyanis ausztrál ellenfele, Tony Roche sérülése miatt nyertes lett volna 1966-ban, ha nem egyezik bele nagyvonalúan a döntő elhalasztásába, amit aztán elveszített a magyar játékos”.

2023.09.13 22:48:23

Tenisz nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Halep nagy valószínűséggel már akkor is történelem, ha a CAS esetleg felezi az eredeti büntetést. Pogba esetében sem neki dolgozik az idő. Hogy aztán ki melyik polcra helyezi majd őket emlékei tárházában, igencsak szubjektív kérdés.

2023.09.10 21:21:26

Tenisz nemzetisport.hu

A szerb klasszis három játszmában vett elégtételt a két évvel ezelőtti döntőért az oroszon.

2023.09.09 21:08:37

Tenisz nemzetisport.hu

A hétfőtől világelső Arina Szabalenka az első játszmát elvitte, aztán összeomlott és rengeteget hibázott.

2023.08.30 20:57:14

Tenisz nemzetisport.hu

Marozsán jó kezdés után kikapott a 22. kiemelt Mannarinótól, a fáradt és sérült Fucsovicsnak nem ment Hijikata ellen.

2023.08.28 20:57:10

Tenisz nemzetisport.hu

A magyar éljátékos közel négy és félóra játék után nyert az amerikai Sebastian Korda ellen.