GYŐRI FERENC, MIHÁLYI PETRA 2022.05.22 08:20

Roland Garros: a spanyol titán, Alcaraz írhatja át a megszokott forgatókönyvet

Könnyen elképzelhető, hogy az év második Grand Slam-tornáján új győztest avatnak a férfimezőnyben, a nőknél ugyanakkor végre meg lehet nevezni egy stabil favoritot.

Rafael Nadal és Novak Djokovics mindig esélyes, de Carlos Alcaraz beleszólhat kettejük párharcába (FOTÓ: AFP)

 

Hármas rivalizálás várható várható a férfiaknál, Iga Swiatek favoritként indul a nőknél, ráadásul temérdek magyar játékosért szoríthatunk vasárnaptól – nagyon izgalmas Roland Garros következik, az év második Grand Slam-tornája biztosan emlékezetes lesz.

EGYENLÍTHET DJOKOVICS, ELLÉPHET NADAL

Újdonság, de valószínűleg hozzá kell szokni: Rafael Nadal nem toronymagas esélyesként kezdi a párizsi viadalt. Neki, a címvédő szerb Novak Djokovicsnak és a Nadalhoz hasonlóan spanyol Carlos Alcaraznak nagyjából egyforma sansza van a végső sikerre. Meglepetés lenne, ha nem közülük valaki emelhetné magasba a trófeát, de ha valaki, a tavalyi finalista görög Sztefanosz Cicipasz képes a bravúrra.

Nadal lábsérüléssel bajlódott Rómában, korábban bordasérülés miatt hagyott ki heteket, vagyis egyáltalán nem várja jó előjelekkel a Roland Garrost – a verseny 13-szoros győztesét viszont sosem lehet alábecsülni, főleg hogy teljesen váratlanul az év első Grand Slamjét is megnyerte Ausztráliában.

„Nehéznek látszik a helyzetem, kétségtelenül vannak most nálam jobb formában lévő játékosok, de sosem tudhatod, mi történik a következő napokban. Hasonló volt az állapotom Melbourne előtt, akkor sikerült magamat nyerő pozícióba hoznom. Hinnem kell az esélyeimben, a mindennapi munkámban, és pozitívnak kell maradnom” – hangsúlyozta a 21-szeres Grand Slam-győztes, aki az első körben az ausztrál Jordan Thompsonnal mérkőzik meg.

NS-szakértő: NOSZÁLY Sándor korábbi világranglista-95. teniszező

Keddig itt maradunk Piros Zsomborral a Roland Garros helyszínén, minden reggel feliratkozunk a szerencsés vesztesek listájára, hátha valaki még úgy dönt, visszalép és főtáblára kerül, ennyi kockázatot megér a dolog. Balázs Attila nem sokat játszott, mióta sérüléséből visszatért, felszabadultan léphet pályára Marin Cilic ellen, veszítenivalója nincs. Fucsovics Mártonnak a papírforma szerint nyernie kellene, de ezen a szinten már nincs könnyű mérkőzés. A kvalifikációból érkező ellenfele fáradt lesz, viszont már játékban van. A mezőny nagyon kiegyensúlyozott, négy nevet azért ki tudok emelni, kiemelkedő formában van Rafael Nadal, Carlos Alcaraz, Novak Djokovics és Sztefanosz Cicipasz, mindegyikük esélyes lehet a végső győzelemre, de mindig van meglepetés. Salakon Nadal még mindig nagyon jó, ha nem sérül meg, és bár Djokovicsnak nagyon lassan indult be a szezonja, Rómában lehetett látni, hogy már csúcsformához közelít, talán ő van most a legjobb állapotban. Alcaraz is nagyon erős, a madridi győzelme után Rómában nem indult, úgy gondolom, ez okos döntés volt. Most viszont már van rajta nyomás, mindenki várja tőle a jó eredményt. Cicipasz szerintem az egyik legképzettebb játékos, hasonló stílusú a tenisze, mint Federernek. Taktikai szempontból tudja variálni a játékot, jól is röptézik – és mentálisan egyre kiegyensúlyozottabb, ami nála a legfontosabb.

Novak Djokovics eggyel nyert kevesebb majortornát Nadalnál, és szeretne egyenlíteni, miután az Australian Openen nem vehetett részt, mert nem adatta be magának a koronavírus elleni vakcinát. A szerb tavaly a párizsi elődöntőben felül tudta múlni Nadalt, a döntőben nulla kettőről fordított Cicipasz ellen, hatalmas önbizalommal vértezhette fel tehát magát. Az idén remek eredményei vannak salakon, a belg­rádi döntő és a madridi elődöntő után Rómában már győzni tudott, és még szettet sem veszített.
Carlos Alcaraz produkciója annyira átütő, hogy csak idő kérdése, mikor lesz Grand Slam-győztes. 19 éves kora ellenére elképesztően érett játékot mutat, Madridban előbb Nadalt, majd Djokovicsot is elkapta, megnyerte hazája mestertornáját, személye rövid idő alatt megkerülhetetlenné vált, ha bármelyik torna esélyeseiről beszélünk. Könnyen belerondíthat a két hatalmasság gigászi küzdelmébe, és elhappolhatja előlük a sikert.

NEM SZÜKSÉGES KERESGÉLNI

Kivételesen nincs szükség arra, hogy a női verseny lehetséges befutóinak szemlézése során összeírjunk hozzávetőleg húsz nevet, mert az ukrán Leszja Curenko ellen kezdő világelső, a lengyel Iga Swiatek toronymagas esélyesnek számít. A még mindig csak húszesztendős (május 31-én tölti be a 21. életévét) klasszis 2020-ban diadalmaskodott a Garroson, tavaly negyeddöntős volt, az idei Australian Openen elődöntőt játszott. Dominált a salakos tornákon 2022-ben, kettőből kettőt nyert meg, Stuttgartban és Rómában sem tudták őt legyőzni. A vörös borításon ő a legerősebb, ez egyértelmű, viszont bármikor bármi közbejöhet, sérülés, rossz nap, parádésan teljesítő ellenfél, természetesen nem adhatjuk neki előre oda a végső sikert.

A fehérorosz Arina Szabalenka évek óta ácsingózik egy Grand Slam-diadalra, energikus teniszével minden riválisának megnehezíti a dolgát. Hasonló stílust képvisel a spanyol Paula Badosa, aki volt már a mostaninál jobb passzban is, de mindenképp lehet számítani arra, hogy eljut a végelszámolás környékéig.

Maria Szakkari és Onsz Zsabur szintén ott vannak a szeren, a görög tavaly elődöntős volt a Garroson, a tunéziai sorozatban 11 mérkőzést nyert meg Madridban és Rómában, aztán Swiatek lezárta a sorozatát a fináléban. A címvédő cseh Barbora Krejcíková február óta nem játszott, sérült volt a könyöke, nem lehet tudni, milyen állapotban van, azt pedig, hogy mire lehet képes, szinte lehetetlen megjósolni.

Miniinterjú: Nagy Zoltán, Fucsovics Márton edzője bízik benne, hogy több magyar is túljut az első fordulón
– Két férfi és öt női teniszezőnknek is szurkolhatunk a Roland Garroson, mit gondol az esélyekről?
– Régen volt ennyi magyar résztvevő Grand Slam-főtáblán, ez hatalmas öröm minden tenisszel foglalkozó hazai szakembernek és rajongónak. A játékosok már a helyszínen készülnek, és bízom benne, hogy minél többen túljutnak az első fordulón. Így, hogy ennyien ott vannak, egy-egy szép eredmény is kijöhet.
– Az alanyi jogon főtáblás játékosok közül Balázs Attila és Bondár Anna fogta ki a legnehezebb első fordulós ellenfelet. Hogyan látja a helyzetüket?
– Attila sokat kihagyott, a meccsrutin hiánya miatt sem ő az esélyes, de talán jó érzéssel lép majd pályára a hosszú sérülés után, és örül, hogy végre ismét ott lehet egy ilyen nagy nemzetközi versenyen – akár szorossá is teheti az összecsapást Marin Cilic ellen. Bondár Anna élete első WTA-elődöntőjét játszhatta volna Rabatban, de sajnos kisebb sérülés hátráltatta, így végül azt a döntést hozta stábjával, hogy inkább a Roland Garrosra próbál százszázalékos állapotba kerülni. Nem lesz könnyű dolga a korábbi világranglista-2. Petra Kvitová ellen, de hétről hétre egyre magasabb szinten játszik.
– Pénteken derült ki, hogy Jani Réka is felkerült a főtáblára.
– Hosszú évek óta szorgalmasan dolgozott, nagy munkát tett bele a versenyzésbe, ott van a WTA-versenyeken, és most élete legjobb ranglistahelyezése közelében van. Maximálisan megérdemli, hogy szerencsés vesztesként ott legyen a főtáblán.
– A többiek kicsit könnyebb riválisokkal mérkőzhetnek...
– Általában azt szokták mondani, hogy aki kvalifikációból feljutó ellenféllel kerül össze, annak szerencsés a sorsolása, hiszen alacsonyabban rangsorolt játékossal mérkőzik, de a selejtezősöknek előny lehet, hogy már három győztes mérkőzésen túl vannak. Ettől függetlenül abban bízom, hogy a jobb rangsorolású magyarok nyernek ezeken a mérkőzéseken.
– Fucsovics Márton az elmúlt időszakban erős fejfájással küzdött – hogy van most?
– Szép lassan rendbe jött, egy hét után elkezdtünk újra edzeni, most nincsenek különösebb tünetei. Úgy gondolom, hogy a korábbi időszak nagy terhelése is hozzájárult az állapotához, és mondhatom, újult erővel várja a Garrost. Nem tudni még, hogy hétfőn vagy kedden játszik-e először, de bízom benne, hogy magas színvonalon fog teniszezni.

HÉT MAGYARNAK SZURKOLHATUNK

Népes magyar küldöttség próbál szerencsét a francia nyílt bajnokság főtábláján, nagyon jó érzés látni, hogy egyesben hatan is pályára lépnek az első fordulóban. A férfiaknál Piros Zsombor harmadik selejtezőfordulós veresége miatt csak ketten lesznek ott a 128 fős mezőnyben. Az utóbbi időszakban sok nehézséggel küzdő Balázs Attila 2020 után tér vissza a Garrosra, akkor sikerült nyernie az első körben, ehhez ezúttal igen nagy bravúrra lenne szükség, mert a rutinos horvát kiválósággal, Marin Ciliccsel néz szembe.

A Balázshoz hasonlóan 33 éves, nála egy nappal később született Grand Slam-győztesnek nem a salak a legerősebb borítása, ettől függetlenül kétszer már eljutott a negyeddöntőig Párizsban. A két játékos korában még nem csapott össze, ahogyan Fucsovics Márton és selejtezőből érkező, hazai pályán játszó vetélytársa, Geoffrey Blancaneaux sem. A 23 esztendős francia teniszezőt a 195. helyen jegyzik a világranglistán, viszont lendületben van, három győzelemmel a háta mögött áll ki legmagasabban jegyzett játékosunk ellen, aki erős fejfájás miatt feladta a római tornán elkezdett mérkőzését a szerb Dusan Lajoviccsal szemben. Azóta sikerült regenerálódnia, remélhetőleg lesz olyan állapotban, hogy ne okozzon neki problémát az egyébként jó formában teniszező Blancaneaux. A tavalyi wimbledoni tornán a legjobb nyolc közé kerülő Fucsovics Márton egyébként nehéz helyzetbe kerül azzal, hogy az idén nem osztanak ranglistapontokat a füves GS-en, az Instagramon egy napig látható posztjában kritizálta is az ATP döntését, mert annak következtében kicsúszhat a legjobb százból a ranglistán.

 

A nőknél kellemes meglepetésként pénteken szerencsés vesztesként Jani Réka is bekerült a Roland Garros első körös mezőnyébe, a kvalifikáció harmadik fordulójában elvérző 30 éves teniszezőnk igazi klasszissal nézhet farkasszemet, ugyanis a svájci Belinda Benciccsel találkozik. A tavalyi olimpia nyertese ellen nagyobbfajta csodára lenne szüksége a győzelemhez Janinak. Ennél jóval kedvezőbb az alaphelyzet két másik női játékosunk esetében: Gálfi Dalma a szerb Olga Daniloviccsal csap össze (tavaly Budapesten megverte őt), míg Udvardy Panna a mexikói Fernanda Contrerasszal – az észak-amerikai játékos 224. ranglistás pozíciója némiképp csalóka, mert salakon jó teljesítményre képes, de szerencsére ez Udvardyra is igaz. Tavaly már összemérték egyszer a tudásukat, akkor, egy amerikai 25 ezres versenyen három szettben nyert a magyar teniszező.

Iga Swiatek toronymagas esélyese a női tornának, meglepetés lenne, ha nem ő nyerne (FOTÓ: IMAGO IMAGES)

 

Bencicnél is nagyobb név lesz Bondár Anna ellenfele, hiszen kétszeres Grand Slam-győztessel, a cseh Petra Kvitovával találkozik. Más kérdés, hogy Kvitová nincs valami jó formában, és ha valahol meg lehet őt fogni, az a salakos borítás, tehát egyáltalán nem reménytelen a szituáció.

Női párosban végre eljön az ideje, hogy a műfajban négyszeres Grand Slam-győztes, háromszoros világbajnok Babos Tímea az amerikai Jessica Pegula oldalán párosozzon, kíváncsian várjuk, együttműködésük gyümölcsözőnek bizonyul-e.

Balázs Attila: „Meg akarom mutatni Cilicnek, hogy nem félig sérült játékossal áll szemben!”

Több mint egy év után, április utolsó hetében tért vissza Balázs Attila, akit tavaly január végén megműtöttek krónikus Achilles-ín-sérülése miatt. Az idén két ATP-challengertornán indult: Ostravában még az első fordulóban búcsúzott, Mauthausenben viszont már negyeddöntőt játszott. Védett ranglistás helyezése miatt – a legjobb százban volt a hosszúra nyúlt kényszerpihenő előtt – főtáblásként szerepel a Roland Garroson, a 2014-es US Open-győztes horvát Marin Ciliccsel mérkőzik meg az első fordulóban.

– Hogy érzi magát a műtét óta?
– Sikeres volt a beavatkozás, azóta pedig hétről hétre jobban teljesítek. Sok meccset kell játszanom, hogy újra ott tartsak, ahol abbahagytam, de jól érzem magam – mondta Balázs Attila, aki a Roland Garros helyszínéről válaszolt a Nemzeti Sport kérdéseire. – Egyelőre nem vagyok bomba formában, több időre és több mérkőzésre van szükségem ahhoz, hogy visszajöjjön a rutin és az önbizalmam, de elindultam, és vannak pozitív jelek. Ha végig tudom teniszezni a nyarat, össze fog állni a játékom.
– Milyen tervei vannak?
– Mindenképpen hosszabb távra tervezek, de kulcsfontosságú, hogy az idén milyen színvonalon tudok játszani a védett ranglistás helyezésemmel. Ha jól sikerül, biztosan lesz folytatása a karrieremnek.
– Mit vár magától Marin Cilic ellen?
– Nagyon erős játékos, nyilván nem én vagyok a favorit, így viszont nincs is veszítenivalóm. Salakon korábban már bizonyítottam, most is megpróbálok lazán és felszabadultan játszani, kihozni magamból a maximumot. Abban bízhatok, hogy a salakos rutinommal három nyert szettig tartó mérkőzésen szét tudom szedni a játékát. Cilic fizikailag nagyon erős, dominálni próbál, nekem pedig meg kell próbálnom kimozdítani őt a komfortzónájából, akkor azért széteshet a tenisze.
– Milyen taktikával áll oda ellene?
Éreznie kell az ellenállást, azt, hogy nem adom könnyen magam, és nem tudja egy-két ütésből hozni az adogatását. Hosszú labdamenetekbe kell belevinnem, hogy lássa, nem egy félig sérült ellenféllel áll szemben, hanem egy olyannal, aki győzni akar. Ha ezt az oldalamat meg tudom mutatni neki, talán össze tudom zavarni.
– Hogy érzi magát Párizsban?
– Remek újra itt lenni, szuper körülmények között versenyezni, találkozni régi ismerősökkel, kiváló játékosokkal edzeni. Hosszú ideig bizonytalan volt a jövő a sérülésem miatt, nem láttam biztosan, hogy vissza tudok-e még térni, mi vár rám. Ha visszagondolok arra az időszakra, már az is óriási pozitívum, hogy ki tudok állni a Roland Garroson – és még győzni is szeretnék.
– Korábban azt nyilatkozta, nem szeret utazni…
– Ez a része nem is hiányzott, viszont az érzés, hogy itt vagyok, játszhatok, az adrenalinfröccs, hogy újra pályán lehetek, ahol az életben a legjobban ki tudok bontakozni – fantasztikus! Az utazás sajnos járulékos nehézség, amit szerintem minden játékos utál – van, aki kevésbé, van, aki jobban, ezzel nekem ismét meg kell birkóznom.
– Említette az adrenalint. Szüksége van rá?
– Szeretem – úgy gondolom, az esetek többségében jól reagálok, éles helyzetekben jó döntéseket hozok. Ez nagyon feldob, és ezekből a szituációkból egy-egy tornán sok jut: bréklabdánál, szettlabdánál például. Ez a versenyhelyzet hiányzott talán a legjobban.
– Hogyan élte meg a sérülését és a rehabilitációs időszakot?
– Nehéz volt, folyamatos bizonytalansággal. Rengeteg hullámvölgyem volt, majd egyes kezeléseknél azt éreztem, hogy segítenek, ami motivált, aztán jött az újabb mélypont, mert mégsem javult a lábam. A műtét mérföldkő volt, tudtam, hogy vagy jó vagy rossz irányba, de legalább elmozdulunk valamerre, és most úgy tűnik, jól jövök ki belőle. De ez már a múlt, és bízom benne, hogy nem lesz többé ilyen súlyos sérülésem.
– Mit tart a legfontosabbnak, amit ebből a nehéz helyzetből levont?
– Ha újra eljutok odáig, hogy folyamatosan tudok játszani, nem fáj semmim, érzem magamban az erőt és ezzel jön az önbizalom is, akkor, azt hiszem, jobban fogok értékelni mindent, mint korábban, amikor természetesnek vettem. Remélem, ott tudom folytatni, ahol a sérülésem előtt abbahagytam.

 

2022.06.30 13:48:55

Tenisz H. Á.

A világranglistán 100. helyen álló magyar játékos egy játszmára volt pályafutása legnagyobb sikerétől.

2022.06.29 18:58:00

Tenisz H. Á.

Gálfinak nem volt túl sok esélye Juvan ellen, Udvardynak két meccslabdája is akadt, de rásötétedett.

2022.06.28 17:26:03

Tenisz H. Á.

Balázs Attila másodszor is kikapott a spanyoltól, ezúttal mindössze négy játékot tudott nyerni.

2022.06.27 09:28:45

Tenisz GYŐRI FERENC, MIHÁLYI PETRA

ELŐZETES. A spanyol rajthoz áll, de meglepetést keltene, ha valódi kihívója lenne a szerbnek.

2022.06.26 16:24:44

Tenisz B. D. K.

Minden szögből megmutatta, mennyire csodásan áll rajta a lila ruha.