Federer: szelek szárnyán az elődöntőbe

Vágólapra másolva!
2010.09.09. 07:53
null
Federer szervája remekül működött (Fotók: Reuters)
Roger Federer visszavágott Robin Söderlingnek az idei Roland Garros negyeddöntőjében elszenvedett vereségért, és 6:4, 6:4, 7:5-ös győzelmével bejutott a legjobb négy közé a US Open férfi egyesében. A nőknél az első kiemelt Caroline Wozniacki ugyancsak készülhet az elődöntőre – amelyet Vera Zvonarjova ellen vív meg –, miután 6:2, 7:5-re legyőzte a szlovák Dominika Cibulkovát.

 

Federer az idén a Roland Garroson és Wimbledonban is már a nyolc között búcsúzott, a US Openen viszont rendületlenül menetel, így továbbra is megvan minden esélye, hogy sorozatban hetedszer is döntőt játszhasson a New York-i Grand Slam-tornán.

A negyeddöntőben Söderling várt rá, aki a Garroson megállította, most azonban nem sok esélye volt a győzelemre. Federer ugyanis ellenállhatatlanul szervált – 18 ászt ütött, míg svéd ellenfele csak kettőt –, és a hűvös, szeles idő sem zavarta.

Wozniackit sem Cibulková, sem a szél nem tudta megállítani
Wozniackit sem Cibulková, sem a szél nem tudta megállítani

„Egész pályafutásom alatt gyakoroltam a szervákat, ha nem tudnék adogatni szeles időben, bajban lennék – beszélt győzelmének egyik kulcsáról a svájci klasszis. – Felkelthetnek hajnali kettő vagy négy órakor, akkor is tudok szerválni. Ez a dolgunk.”

A mérkőzés kevesebb mint két óráig tartott –  pontosan 116 percig –, pedig Söderlingnek megvolt a lehetősége, hogy hosszabbá tegye. A harmadik játszmában ugyanis 5:3-nál a szettért adogathatott, ám ezután már játékot sem nyert, így Federer vesztett játszma nélkül masírozott el az elődöntőig.

„Jó »szeles« játékos. Remekül mozog, és mindig a megfelelő helyen van” – dicsérte legyőzőjét Söderling.

A négy között a Gaël Monfilson túljutó Novak Djokoviccsal találkozik Federer, aki az utóbbi évek eredményei alapján bizakodva várhatja kettejük újabb csatáját: 2007-ben a döntőben, az előző két esztendőben pedig az elődöntőben verte meg a szerbet.

A hölgyeknél tavaly döntőt játszó, az idén pedig első kiemeltként induló Wozniacki szintén nem vesztett még szettet, a nyolc között Cibulkovát intézte el. Pedig a nem éppen ideális körülmények neki is megnehezítették a dolgát, láthatóan nem zárkózott volna el az elől, ha fedett pályán kellett volna teniszezniük.

„Rettentő nehéz volt ma játszani. Nagyon erős szél fújt, az egyik oldalon épphogy meglegyintettem a labdát, de az így is sebesen szállt, a másik oldalon viszont teljes erővel meg kellett ütni, mert alig ment át” – panaszkodott a 20 éves dán, aki Zvonarjova legyőzésével juthat ismét fináléba az év utolsó Grand Slam-versenyén.

US OPEN, NEW YORK (22 668 000 dollár, kemény pálya) 
FÉRFI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ
Federer (svájci, 2.)–Söderling (svéd, 5.) 6:4, 6:4, 7:5
 
A NEGYEDDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Nadal (spanyol, 1.)–Verdasco (spanyol, 8.)
Wawrinka (svájci, 25.)–Juzsnij (orosz, 12.)
Djokovics (szerb, 3.)–Monfils (francia, 17.) 7:6, 6:1, 6:2
Federer (svájci, 2.)–Söderling (svéd, 5.) 6:4, 6:4, 7:5
 
NŐI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ
Wozniacki (dán, 1.)–Cibulková (szlovák) 6:2, 7:5
 
AZ ELŐDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Wozniacki (dán, 1.)–Zvonarjova (orosz, 7.)
V. Williams (amerikai, 3.)–Clijsters (belga, 2.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik