Djokovics detronizálta Nadalt Monacóban

Vágólapra másolva!
2013.04.21. 17:05
null
Djokovics (képünkön) nagyon jól játszott, Nadalnak csak felvillanásai voltak (Fotó: Reuters)
Novak Djokovics nyerte meg a monte-carlói salakpályás tenisztornát, a döntőben a vártnál könnyebben legyőzve Rafael Nadalt. A spanyol a legutóbbi nyolc évben megnyerte a tornát, most azonban alulmaradt a szerb világelsővel szemben.

 

Rafa Nadal „mindössze" az előző nyolc monte-carlói tornát nyerte meg, így a salakkirály sorozatban kilencedik sikerére készült Monacóban. Az ellenfél azonban Novak Djokovics volt a torna fináléjában, azaz nem ígérkezett könnyű feladatnak a végső siker. A mai találkozó előtt Djoko és Nadal 33 mérkőzést játszott egymás ellen, ezekből a spanyol 19-et nyert meg. A 20. azonban, úgy tűnt, nem most lesz meg.

Az első szettben a szerb állva, vagy inkább az öltözőben hagyta Nadalt, s rekordgyorsasággal elhúzott 5:0-ra. A világelső ráadásul a következő játékban két játszmalabdához is jutott, ekkor azonban megérkezett a mérkőzésbe a spanyol: Nadal a gémen belül fordított, majd egy újabbat is megnyert. A szett azonban így is Djokovicsé lett 6:2-vel.

A második játszma már kiegyenlítettebb küzdelmet hozott, sőt 1:1-nél Nadalnak két bréklabdája is volt. Végül azonban Djokovics ekkor még nem adta oda saját adogatójátékát, nem úgy, mint a következőt. Nadal ebben a szakaszban először játszott jobban ellenfelénél az egész mérkőzésen, s ezzel el is nyerte a közönség szimpátiáját. A publikum ekkor reménykedett benne, hogy nem lesz nagyon hamar vége a mérkőzésnek.

Nadal 4:2-re meglépett, Djokovics azonban visszabrékelte, és sorozatban három játékot hozva 5:4-re vezetett. A spanyol ekkor ismét megnyert két játékot, és 6:5-nél a játszma megnyeréséért adogathatott. Sikertelenül. Ezután pedig már nem volt visszaút a számára.

A lélektani előnyben lévő Djokovics a rövidítésnél ellenállhatatlan volt: 7–1-re nyerte meg a tie-breaket, s ezzel sorozatban nyolc Nadal-siker után ő hódította el a monacói serleget.

A statisztikák is alátámasztják, hogy a spanyol ma nem játszott valami jól, illetve hogy Djokovics kirobbanó formában teniszezett: a spanyolnak például 35, míg a szerbnek csak 22 ki nem kényszerített hibája volt.

ATP 1000-ES TORNA, MONTE-CARLO (2 646 495 euró, salak)
DÖNTŐ

Djokovics–Nadal 6:2, 7:6

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik