Australian Open: Djokovics elbukta a fellebbezést

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2022.01.16. 08:11
null
Novak Djokovics szinte biztosan nem indulhat az Australian Openen (Fotó: AFP)
A címvédő és világelső szerb Novak Djokovics az ausztrál szövetségi bíróság vasárnapi ítélete értelmében nem indulhat el a hétfőn kezdődő ausztrál nyílt teniszbajnokságon.

 

Mint ismert, pénteken másodjára is megvonták Novak Djokovics ausztráliai vízumát. A szerb teniszező szombaton visszaszállították abba a menekültek és menedékkérők számára fenntartott szállodába, ahol az érkezését követő napokban tartózkodott. A 20-szoros Grand Slam-győztes klasszis és ügyvédje már ekkor jelezte, hogy megtámadja a döntést, az ausztrál bíróság pedig vasárnapra ígért határozatot.

Az ítélet pedig megszületett.

A CNN és a BBC beszámolója szerint a felkért három döntéshozó egyhangúan szavazott arról, hogy Djokovics vízumának törlése megfelelő lépés volt. Részletes indoklást későbbre ígért a testület.

MI TÖRTÉNT DJOKOVICCSAL AUSZTRÁLIÁBAN?
Január 4.: Djokovics bejelentette, annak ellenére hogy nincs beoltva, a szervezők különengedélyével indulhat az Australian Openen – ez óriási felháborodást keltett Ausztráliában.
Január 5.: Djokovics megérkezett Melbourne-be, ám az ausztrál hatóságok hosszas vizsgálatot, majd várakozást követően megtagadták tőle, hogy elhagyja a Tullamarine repülőteret. Utóbb aztán felszólították, hogy haladéktalanul utazzon haza.
Január 6–10.: Djokovics a kiutasítottaknak fenntartott melbourne-i hotelben várakozott.
Január 8.: a játékos ügyvédei azzal védekeztek, hogy a klasszis az előző év végén már átesett a koronavírus-fertőzésen, ezért mentesült az oltás alól. Az interneten korábban megjelent fotókból és hírekből ugyanakkor kiderült, a szerb a pozitív teszt napján, valamint az azt követőn nyilvános eseményen vett részt a hazájában.
Január 10.: az ausztrál bíróság Djokovicsnak adott igazat a tárgyaláson, így a szerb teniszező elhagyhatta a karanténszállodát.
Január 11.: a világelső ügyében egyeztetett Scott Morrison ausztrál és Ana Brnabics szerb miniszterelnök.
Január 14.: Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter úgy döntött, törli a 20-szoros Grand Slam-győztes teniszező vízumát.
Január 16.: A szövetségi bíróság elutasította Djokovics kérelmét a vízumtörlés visszavonására. A szerb bejelentette, elfogadja a döntést, hazautazik.

A CNN a beszámolójában megjegyzi, menekülő út lehet egy ideiglenes vízum igénylése, amellyel a sportoló egészen addig Ausztráliában maradhatna, amíg tart a jogi eljárás, ez elméletileg lehetővé tenné számára azt is, hogy menet közben szabadon mozogjon, így pedig részt vehetne a hétfőn rajtoló Australian Openen, csakhogy a CNN szerzője emlékeztet, az idő szorít, ráadásul ehhez az áthidaló megoldáshoz épp a bíróságnak kellene az ideiglenes vízumot kérvényeznie, annak kiadásáról pedig ugyanaz az Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter hivatott dönteni, aki visszavonta Djokovics eredeti beutazási papírját.

A politikus egyébként úgy érvelt, a 34 éves sportember Ausztráliában azért nemkívánatos, mert „jelenléte erősítheti az oltásellenes érzéseket, ami vezethet (a) egyes oltatlan személyek esetében az oltás elutasításához, (b) más oltatlan személyek számára megerősítést adhat oltásellenes nézetükben, (c) az emlékeztető oltások számának csökkenéséhez.”

A főbírót, James Allsopot idézve a BBC azt írja, a döntés azért is lehetett egyhangú, mert a folyamat nem arról volt hivatott dönteni, Djokovicsnak lehet-e joga Ausztráliában tartózkodni és mi is történt például a sokat vitatott december 16-ai pozitív koronavírustesztje körül, hanem csak arról, hogy Hawke jogszerű folyamat végén törölte-e a vízumát.

Mint ismert, a játékos múlt szerdán érkezett Melbourne-be, de a repülőtéren nem engedték be az országba, visszavonták belépési engedélyét, majd egy kiutasítottak számára fenntartott hotelben szállásolták el addig, míg hétfőn bírósági döntés nyomán visszakapta vízumát. Pénteken ezt ismét megvontak tőle. A szerb klasszis korábban oltásszkeptikus kijelentéseket tett, így Ausztráliába érkezése óriási felháborodást váltott ki, mivel felmerült a gyanú, hogy kivételeztek vele. Djokoviccsal kapcsolatban azóta sem tudni, oltakozott-e, eleinte úgy nyilatkozott, szerinte szükségtelen az oltás, később pedig jelezte, mivel egészségügyi adat, ha felveszi a vakcinát, ha nem, az információt nem hajlandó kiadni.

A szerb néhány perccel az ülésről szóló közvetítés befejezte után közleményt adott ki, ebben azt írta, „rendkívül csalódott”, de elfogadja a döntést.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik