Aus. Open: vége a harcnak! Djokovics bejelentette, hogy hazautazik

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2022.01.16. 08:57
null
Djokovics feladta a harcot: a címvédő és világelső nem lesz ott az Australian Open 2022-es mezőnyében (Fotó: AFP)
Mint arról beszámoltunk, az ausztrál szövetségi bíróság vasárnap helybenhagyta Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter döntését, mely szerint megvonják Novak Djokovics vízumát, aki így a korábbi huzavona után nem indulhat el az Australian Openen. A 20-szoros Grand Slam-győztes teniszező közleményben jelezte, hogy nem tesz újabb jogi lépéseket: rendkívül csalódott, de elfogadja az ítéletet és a hatóságokkal együttműködve elhagyja az országot.

 

„Rendkívül csalódott vagyok a bíróság döntése miatt, amely azt jelenti, nem maradhatok Ausztráliában. Tiszteletben tartom a határozatot és együttműködöm az illetékes hatóságokkal az országból való távozással kapcsolatban. Kényelmetlenül érzem magam amiatt, hogy az elmúlt hetekben a személyem került a középpontba, bízom abban, hogy mostantól mindannyian arra a játékra koncentrálhatunk majd, amit annyira szeretek” – írta Novak Djokovics, aki minden jót kívánt a tornán elinduló játékosoknak, a szervezőknek, a személyzet tagjainak, az önkénteseknek és a szurkolóknak egyaránt.

„Időt kell szakítsak a pihenésre és a gyógyulásra, mielőtt további kommentárt fűznék a történtekhez– jegyezte meg a világelső. – Szeretném megköszönni a családomnak, a barátaimnak, minden szurkolómnak, valamint szerb honfitársaimnak, hogy folyamatosan támogattak. Mindannyian nagy erőt adtak számomra” – tette hozzá az Australian Openen való részvételért folytatott harcát feladva.

Mint ismert, a játékos múlt szerdán érkezett Melbourne-be, de a repülőtéren nem engedték be az országba, visszavonták a belépési engedélyét, majd egy kiutasítottak számára fenntartott hotelben szállásolták el addig, míg hétfőn bírósági döntés nyomán visszakapta a vízumát. Pénteken ezt ismét megvontak tőle. A szerb klasszis korábban oltásszkeptikus kijelentéseket tett, így Ausztráliába érkezése óriási felháborodást váltott ki, mivel felmerült a gyanú, hogy kivételeztek vele. Djokoviccsal kapcsolatban azóta sem tudni, oltakozott-e, eleinte úgy nyilatkozott, szerinte szükségtelen az oltás, később pedig jelezte, mivel egészségügyi adat, ha felveszi a vakcinát, ha nem, az információt nem hajlandó kiadni.

Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter pénteken úgy érvelt, a 34 éves sportember Ausztráliában azért nemkívánatos, mert „jelenléte erősítheti az oltásellenes érzéseket, ami vezethet (a) egyes oltatlan személyek esetében az oltás elutasításához, (b) más oltatlan személyek számára megerősítést adhat oltásellenes nézetükben, (c) az emlékeztető oltások számának csökkenéséhez.”

Az Australian Open szervezői vasárnap – magyar idő szerint – 9 óráig nem reagáltak Djokovics közleményére. A korábbi sajtóhírek arról szóltak, hogy ha a szerbnek valóban el kell hagynia az országot, úgy „kisebb módosítások” következnek be az ágrajzon, a helyére például a világranglista ötödik helyén tanyázó orosz, Andrej Rubljov kerülhet.

Azzal, hogy a címvédő kihagyja a melbourne-i viadalt, eldőlt, hogy egyelőre nem szerezheti meg rekordot jelentő 21. Grand Slam-bajnoki címét. A szintén 20 trófeával álló riválisai közül Rafael Nadal elindul az Australian Openen, Roger Federer viszont térdműtéte miatt tavasszal még várhatóan harcképtelen lesz.

A mostani ítéletnek ráadásul további következményei is lehetnek Djokovicsra nézve. Több sajtóorgánum úgy értesült, hogy a jogerőre emelkedő vízummegvonás értelmében további három évig nem léphet Ausztrália területére. A Hawke által alkalmazott 133C(3) törvény kimondja, hogy az érintett három évig nem kaphat vízumot. „Bizonyos körülmények teljesülése mellett” ugyanakkor vannak kivételek, és Djokovics minden bizonnyal fellebbez mindez ellen. De ez már egy új harc lehet...

MI TÖRTÉNT DJOKOVICCSAL AUSZTRÁLIÁBAN?
Január 4.: Djokovics bejelentette, annak ellenére hogy nincs beoltva, a szervezők különengedélyével indulhat az Australian Openen – ez óriási felháborodást keltett Ausztráliában.
Január 5.: Djokovics megérkezett Melbourne-be, ám az ausztrál hatóságok hosszas vizsgálatot, majd várakozást követően megtagadták tőle, hogy elhagyja a Tullamarine repülőteret. Utóbb aztán felszólították, hogy haladéktalanul utazzon haza.
Január 6–10.: Djokovics a kiutasítottaknak fenntartott melbourne-i hotelben várakozott.
Január 8.: a játékos ügyvédei azzal védekeztek, hogy a klasszis az előző év végén már átesett a koronavírus-fertőzésen, ezért mentesült az oltás alól. Az interneten korábban megjelent fotókból és hírekből ugyanakkor kiderült, a szerb a pozitív teszt napján, valamint az azt követőn nyilvános eseményen vett részt a hazájában.
Január 10.: az ausztrál bíróság Djokovicsnak adott igazat a tárgyaláson, így a szerb teniszező elhagyhatta a karanténszállodát.
Január 11.: a világelső ügyében egyeztetett Scott Morrison ausztrál és Ana Brnabics szerb miniszterelnök.
Január 14.: Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter úgy döntött, törli a 20-szoros Grand Slam-győztes teniszező vízumát.
Január 16.: A szövetségi bíróság elutasította Djokovics kérelmét a vízumtörlés visszavonására. A szerb klasszis ezt követően bejelentette, feladja a harcot, elhagyja az országot, így biztossá vált, hogy nem vesz részt az Aus. Openen.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik