nemzetisport.hu 2016.01.31 09:23 Frissítve: 2016.01.31 18:02

Djokovics 11. GS-sikere, Melbourne-ben hatodszor a trónon

A címvédő Novak Djokovics a második kiemelt Andy Murray ellen 6:1, 7:5, 7:6-ra megnyerte a 2016-os Australian Opent, ezzel 11. Grand Slam-győzelmét aratta. A szerb világelső hatodszor ült fel az ausztrál verseny trónjára, s immár negyedszer volt ellene a szenvedő fél a brit teniszező, akinek tovább kell várnia az első Australian Open-címére.

Novak Djokovics (jobbra) negyedszer verte meg Andy Murrayt az Australian Open döntőjében (Fotók: AFP)

 

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (44 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES, DÖNTŐ
Djokovics (szerb, 1.)–Murray (brit, 2.) 6:1 7:5 7:6

 

MÁR 11-NÉL JÁR
Djokovics hatodszor nyerte meg az Australian Opent, összességében pedig már 11 GS-torna-győzelemnél jár. Gyűjteményéből egyedül a Roland Garros hiányzik.
Australian Open (2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016)
Wimbledon (2011, 2014, 2015)
US Open (2011, 2015)

Novak Djokovics világelsőhöz méltóan és a papírformának megfelelően kezdte hatodik – és a negyedik Andy Murray elleni – Australian Open-döntőjét. Ugyan a mérkőzés legelső játszmájában a brit azonnal bréklabdához jutott, ezt a szerb világelső hárította, ami az egész első szettre elegendő erőt adott neki.

A folytatásban Djokovics úgy vette el Murray első két adogatását, hogy a brit mindössze két pontot szerzett, így 5:0-nál hiába szépített a világranglista második helyezettje, a szerb erőlködés nélkül, fél óra alatt 6:1-re megnyerte az első szettet.

A második szettre már egy egészen más, sokkal koncentráltabb Andy Murray jött ki, aminek köszönhetően a felek a hetedik gémig fej fej mellett, saját adogatásaikat behúzva haladtak. Ezt gyors brékváltás követte. 5:5-nél, saját adogatásánál már 40:0-re is vezetett Murray, Djokovics azonban felállt, és zsinórban öt pontot beütve brékelt. A második szettért szerváló szerb két kettős hibát is ütött, tálcán kínálva a lehetőséget az egyenlítésre a britnek, ez azonban nem sikerült, így Djokovics 7:5-tel, csaknem másfél óra alatt húzta be a második szettet.

 

MÁR CSAK HÁRMAN ELŐTTE
A szerb karrierje 11. GS-torna-győzelmével az Open-éra negyedik helyére jött fel.
1. Roger Federer (svájci) 17
2. Pete Sampras (amerikai) 14
  Rafael Nadal (spanyol) 14
4. Björn Borg (svéd) 11
  Novak Djokovics (szerb) 11

A harmadik szett első gémjében Djokovics azonnal elvette Murray adogatását. A rendkívül nehéz helyzetbe kerülő brit azonban nem esett össze, és 3:1 után zsinórban három játékot megnyerve átvette a vezetést a játszmában. Ezt követően a világranglista első és második helyezettje is hozta adogatásait, így az utolsó szett a rövidítésben dőlt el. A tie-breakben Murray kettős hibával, míg Djokovics ásszal kezdett, majd egy-egy jó szervajáték után újabb kettős hibát követett el a brit. A rövidítés végén öt mérkőzéslabdához jutott a szerb, amelyből kettőt hárított Murray, harmadikra azonban ászt ütött Djokovics, így hatvankét perc alatt megnyerte a harmadik szettet is.

Ezzel Novak Djokovics tizenegyedik Grand Slam-győzelmét aratta, s immár hatodszor nyert – negyedszer Murray elleni döntőben – az Australian Openen. 

Djokovics a második és a harmadik szettet már nehezebben nyerte meg

JÁTÉKRÓL JÁTÉKRA

3. SZETT

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), 6:1 7:5 7:6.
Ezzel Novak Djokovics tizenegyedik Grand Slam-győzelmét aratta, s immár hatodszor nyert – negyedszer Murray elleni döntőben – az Australian Openen.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), 6:1 7:5 6:6 rövidítés.
Murray egy kettős hibával kezdte a tie-breaket, amire Djokovics egy ásszal válaszolt. Ezt követően mindketten hozták egy-egy szervájukat, majd Murray újabb kettős hibát vétett. Djokovics mindkét szerváját behúzta, így öt mérkőzéslabdához jutott. A brit az első kettőt hárította, azonban Djokovics egy ásszal lezárta a mérkőzést.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), 6:1 7:5 5:6 Djokovics adogat.
Djokovics jól kezdett, és 40:0-re is vezetett, amiről Murray 40:30-ra feljött, de a szerb behúzta a gémet, így jöhet a rövidítés.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), 6:1 7:5 5:5 Murray szervál.
Az adogatásait most rendre jól játssza meg Murray, Djokovics ezúttal is csak egy pontot szerzett, így újra a brit került előnybe.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), 6:1 7:5 4:5 Djokovics adogat.
Gyorsan elhúzott a szerb 30:0-re, Murray csak szépíteni tudott, így az előző gémekhez képest jóval elszántabban és támadóbban fellépő Djokovics egyenlített.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), 6:1 7:5 4:4 Murray szervál.
30:15-nél Murray ászt ütött, majd egy újabb jó szervával behúzta az adogatását, így a kissé passzívvá váló Djokovics a szettben maradásért kell, hogy szerváljon.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), 6:1 7:5 3:4 Djokovics adogat.
30:15 után Djokovics kettős hibát ütött, ez azonban nem zavarta meg a szerbet, és Murray hibáit kihasználva megnyerte a gémet.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), 6:1 7:5 3:3 Murray szervál.
15:0 után egyenlített Djokovics, ez azonban nem zavarta meg a britet, aki behúzta az adogatását, és zsinórban három játékot nyerve, először jutott vezetéshez a harmadik szettben.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), 6:1 7:5 3:2 Djokovics adogat.
30:30 után ezúttal Murray agresszívan támadott, ami kifizetődőnek bizonyult, hiszen bréklabdához jutott. Ezt Djokovics hárította, Murray második bréklabdájára azonban nem volt válasza, így a brit kiegyenlített a harmadik szettben.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), 6:1 7:5 3:1 Murray szervál.
30:30-ig fej-fej mellett haladtak, utána azonban Murray újra a remek szerváit vette elő, így könnyű pontokat szerzett, és behúzta a gémet.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), 6:1 7:5 2:1 Djokovics adogat.
Hiába szerzett vezetést Murray a gém elején, Djokovics 30:15-re fordított, de a brit így is bréklabdához jutott. Ezt azonban nem sikerült kihasználni, a szerb pedig kegyelmet nem ismerve ezt az adogatását is behúzta.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), 6:1 7:5 2:0 Murray szervál.
Murray ezúttal is nagyot küzdött, és 30:30 után, ha nehezen is, de elsőre hozta az adogatását.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), 6:1 7:5 1:0 Djokovics adogat.
Djokovicsnak most minden bejött, és semmire hozta az adogatását. Murray becsülettel próbálkozik, de ma egyszerűen semmi sem sikerül neki.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), 6:1 7:5 Murray szervál.
15:15 után két bréklabdához jutott Djokovics, a kissé hitehagyottnak tűnő Murray-vel szemben. A brit az elsőt hárította, a másodiknál azonban már nem volt esélye, így a világelső azonnal elvette az adogatását.

2. SZETT

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), 6:1 6:5 Djokovics adogat.
30:15-ös vezetésnél Djokovics két kettős hibát ütött, amivel tálcán kínálta fel az egyenlítés lehetőségét a britnek, Murray azonban nem élt vele, hiszen előbb a hálóba ütötte a labdát, majd még kettőt hibázott, ezzel pedig közel másfél óra játék után a második szettet is elveszítette.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), 6:1 5:5 Murray szervál.
Murray újra magabiztosan, és 40:0-vel kezdte az adogatását, de a szerb zsinórban négy pontot szerezve fordított, és az első bréklabdáját beütve nagyon fontos pillanatban vette el a brit adogatását.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), 6:1 4:5 Djokovics adogat.
15:30-nál könnyedén bréklabdához juthatott volna Murray, azonban háromszor is a hálóba ütötte a labdát, így Djokovics nehéz helyzetből visszakapaszkodva kiegyenlített.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), 6:1 4:4 Murray szervál.
Murray két ásszal kezdett, de Djokovics 30:0-ről felállt, és bréklabdához jutott, amelyet Murray egy újabb ásszal hárított. A folytatásban a szerb kétszer is hátrányból jött vissza, majd előnyhöz jutott, de a második bréklabdáját sem tudta kihasználni, a brit pedig egy pazar fonákkal előnybe került, és behúzta az adogatását.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), 6:1 4:3 Djokovics adogat.
Djokovics ásszal kezdett, de Murray 30:15-re fordított, majd 40:30-nál bréklabdához jutott, amelyet – Djokovics challenge-e ellenére – elsőre behúzott, így azonnal visszabrékelte az előbb elveszített játékát.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), 6:1 3:3 Murray szervál.
Murray ezt az adogatását is kettős hibával kezdte, ezt követően azonban egy ászt és egy remek nyerőt ütött. Ezután 40:30-ra fordított Djokovics, és az első bréklabdáját kihasználva behúzta a gémet.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), 6:1 2:3 Djokovics adogat.
15:30 után kétszer is bréklabdához juthatott volna Murray, Djokovics azonban fordított. Ezután a brit 40:40-re egalizált, majd könnyű labdát rontott a hálónál. Ez nem roppantotta össze, és újra egyenlített, de Djokovics harmadjára már behúzta az adogatását.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), 6:1 2:2 Murray szervál.
30:0-nél Murray hibázott, de ez nem zavarta össze, és egy ásszal és egy nyerővel behúzta az adogatását. Murray főleg a saját adogatásaiban sokat javult, amelyet jól jelez, hogy míg az első szett harminc percig tartott, a másodikban már most fél óránál tartanak.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), 6:1 1:2 Djokovics adogat.
Fogadóként továbbra sem megy a britnek, Djokovics mindössze egy pontot engedett, és újra simán behúzta a saját gémjét.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), 6:1 1:1 Murray szervál.
Murray kettős hibával kezdett, majd a folytatásban két remek ászt is ütött, Djokovics azonban remek returnökkel válaszolni tudott. 40:40-nél Murray gémlabdához jutott, amelyet a szerb hárított, majd előnybe is került, Murray azonban egy ásszal újra egalizált, sőt, ezt követően még két bréklabdát hárított. Djokovics negyedik bréklabdáját egy újabb ásszal hárította, majd egy ki nem kényszerített hibával és még egy remek ásszal behúzta a tizenkét percesre nyúlt adogatójátékát.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), 6:1 0:1 Djokovics adogat.
Djokovics könnyed játékkal 40:0-re elhúzott, majd egyet hibázott, de egy remek szervával végül ezt a gémet is behúzta.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), 6:1 Murray szervál.
A mérkőzés eddigi leghosszabb labdamenetét megnyerte Murray, és 30:0-re elhúzott, ezt pedig egy óriási kiáltással nyugtázta.A szerbet ez nem hatotta meg, és egyenlített, de a brit újabb két pontot szerezve behúzta az adogatását.

1. SZETT

Murray simán elbukta az első szettet

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), 5:1 Djokovics adogat.
Az előző gémhez hasonlóan ezúttal is 30:30-re álltak, majd Murray két játszmalabdát hárított, a harmadiknál azonban már nem hibázott a világelső, és behúzta az első szettet, amelyet a Federer elleni elődöntőhöz hasonlóan ezúttal is 6:1-re nyert meg.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), 5:0 Murray szervál.
Murray kezd magára találni, és huszonnégy perc után megnyerte első gémét. Djokovicsnak 30:30-nél esélye volt gémlabdára, de a brit két ügyes játékkal megakadályozta, és behúzta a harmadik adogatójátékát.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), 4:0 Djokovics adogat.
Djokovics gyorsan elhúzott 40:0-re, majd Murray ugyan szerzett egy pontot, de a szerb ezt is könnyedén behúzta.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), 3:0 Murray szervál.
A szerb egyelőre megingathatatlannak tűnik, és teljes mértékben kézben tartja a mérkőzést. Murray második adogatójátékában is két bréklabdához jutott Djokovics, és az előzőhöz hasonlóan már az elsőből elvette a brit adogatását. Murray szerváiból eddig mindössze két pontot szerzett.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), 2:0 Djokovics adogat.
Murray egyelőre nagyon passzív és sokat hibázik, míg a szerb világelső nyugodt játékkal – már öt nyerőt ütve –, könnyedén semmire hozta a második adogatását.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), 1:0 Murray szervál.
Djokovics ellentmondást nem tűrő játékkal két bréklabdához jutott, majd Murray egy kettős hibával elveszítette az első adogatójátékát.

DJOKOVICS (szerb, 1.)–MURRAY (brit, 2.), Djokovics adogat.
Djokovics 30:0-vel kezdett, de Murray nem ijedt meg, és zsinórban három pontot szerezve azonnal bréklabdához jutott, ezt azonban a szerb hárította, majd egy ászt is ütve hozta az adogatását.

A KÉT JÁTÉKOS ÚTJA A DÖNTŐIG 
  Novak Djokovics Andy Murray
1. forduló Csung Hjeon (dél-koreai) 6:3, 6:2, 6:4 A. Zverev (német) 6:1, 6:2, 6:3
2. forduló Halys (francia) 6:1, 6:2, 7:6 Groth (ausztrál) 6:0, 6:4, 6:1
3. forduló Seppi (olasz, 28.) 6:1, 7:5, 7:6 Sousa (portugál, 32.) 6:2, 3:6, 6:2, 6:2
Nyolcaddöntő Simon (francia, 14.) 6:3, 6:7, 6:4, 4:6, 6:3 Tomic (ausztrál, 16.) 6:4, 6:4, 7:6
Negyeddöntő Nisikori (japán, 7.) 6:3, 6:2, 6:4 Ferrer (spanyol, 8.) 6:3, 6:7, 6:2, 6:3
Elődöntő Federer (svájci, 3.) 6:1, 6:2, 3:6, 6:3 Raonic (kanadai, 13.) 4:6, 7:5, 6:7, 6:4, 6:2

A két teniszező eddig négyszer találkozott egymással az Australian Openen. 2015-ben, 2013-ban és 2011-ben a döntőben, 2012-ben pedig az elődöntőben játszottak egymással. A szerb biztosan örömmel emlékszik vissza ezekre a párharcokra, hiszen négyből négyet megnyert. 

Novak Djokovics és Andy Murray harmincegyedik alkalommal találkozik egymással. Az örökmérleg a szerb világelső felé billen, hiszen Djokovics huszonegyszer győzte le a britet, aki eddig kilenc sikert tudhat magáénak a szerb ellenében.

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik az Australian Open döntője, amelyben a világranglista első és második helyezettje, azaz Novak Djokovics és Andy Murray csap össze egymással.

2021.09.20 15:12:30

Tenisz B. D. K.

A 29 éves olasz teniszezőnőnek egyre nagyobb a népszerűsége az Instagramon.

2021.09.13 22:25:14

Tenisz CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Raducanu hovatartozásának egyébként is inkább marketingszempontból lehet jelentősége, miután a szakemberek máris a jövő egyik legfelkapottabb reklámsportolóját látják az új sportcsillagban.

2021.09.13 22:32:17

Tenisz GYŐRI FERENC

NS-VÉLEMÉNY. Pfujolta, verbálisan a földbe döngölte az egyébként kifejezetten szimpatikus klasszist.

2021.09.12 19:10:47

Tenisz CSELŐTEI MÁRK

A világelső szerb teniszezőnek nem jött össze a naptári Grand Slam, ráadásul Nadalt és Federert sem tudta megelőzni.

2021.09.12 10:56:00

Tenisz MTI/K. B.

Az ötkarikás játékokon nyert arany- és ezüstérmét egyaránt elvitték a tolvajok.