Aus. Open: Djokovics meggyógyult, kiejtette Fucsovics legyőzőjét

Vágólapra másolva!
2021.02.14. 08:46
null
Thiem számára véget ért az idei Australian Open (Fotó: AFP)
A Melbourne-ben zajló Australian Openen magyar idő szerint vasárnap két vaskos meglepetést regisztrálhattunk a férfiak mezőnyében, és egyet a nőknél. Kiesett a férfi egyes harmadik kiemeltje Dominic Thiem, és búcsúra kényszerült a 20. helyen kiemelt Félix-Auger-Aliassime is, akit selejtezőből indult orosz, Aszlan Karacev kétszettes hátrányból győzött le. Továbbjutott a saját bevallása szerint hasfalizom-szakadással (!) küzdő világelső, Novak Djokovics, aki a Fucsovics Mártont búcsúzta Milos Rakonic gyűrte le négy játszmában. A nőknél a tajvani Hszie Szu-vej legyőzte a 14. kiemelt Markéta Vondrousovát, és Garbine Muguruza is búcsúzott.

Magyar idő szerint vasárnap hajnalban borult a papírforma Melbourne-ben a férfiak első nyolcaddöntős meccsein. Persze nem úgy kezdődött, hogy nagy meglepetéseket láthatunk ma, mert a 20. kiemelt kanadai Félix Auger Aliassime viszonylag simán, 70 perc alatt behúzta az első két szettet a selejtezőből indult, és életében első alkalommal Grand Slam-torna főtábláján szereplő orosz Aszlan Karacev ellen. Aztán a világranglista 114. helyén álló orosz egy csapásra megtáltosodott, és a következő 80 percben megnyerte a következő két játszmát, végül majd egy óra küzdelem végén a döntő játszmát is. Ezzel Karacev lett Bernard Tomic 2011-es wimbledoni menetelése óta az első, aki selejtezőből a legjobb nyolc közé tudott kerülni egy Grand Slam-tornán, valamint az 1996-os Wimbledon és Alex Raduslecu menetelése óta az első, aki főtáblás bemutatkozása alkalmával tette ezt meg.

Meglepetéssel folytatódott a program a férfiak mezőnyében, hiszen a US Open címvédője, a világranglista harmadik helyén álló osztrák Dominic Thiem is búcsúzott, ráadásul meglehetősen simán, három szettben kapott ki a 18. kiemelt bolgár Grigor Dimitrovtól. Persze ha onnan nézzük, hogy Thiem két napja őrületes, ötszettes mérkőzésen győzte le a hazai kedvenc, Nick Kyrgiost, akkor azért érthető, hogy a bolgár mindössze két óra három perc alatt túl lépett a 3. kiemelt osztrákon.

A nap harmadik férfi mérkőzésén a tavaly Melbourne-ben az elődöntőig jutó hatodik kiemelt német magabiztosan, három játszmában búcsúztatta a 23. helyen rangsorolt szerb Dusan Lajovicsot. A közel két és fél óráig tartó meccsen Lajovics a második játszmában tudta megizzasztani Zveret, ám végül rövidítésben a német lett a játszma. A 23 éves Zverev ezzel pályafutása 50.győzelmét aratta Grand Slam-tornákon.

Az utolsó vasárnapi mérkőzésen érkezett Novak Djokovics, aki a harmadik fordulóban sérülten búcsúztatta Taylor Fritzet – a szerb saját bevallása szerint hasfalizom-húzódást szenvedett, s ezért játéka kérdéses volt a 4. fordulóban a Fucsovics Márton legyőző kanadai Milos Raonic ellen. Végül a szombati edzés kihagyása után Djokovics vállalta a 14. helyen kiemelt Raonic elleni mérkőzést, és nem is nagyon lehetett rajta látni a sérülést, csupán, amikor egy-egy pihenőnél pólót cserélt, lehetett észrevenni a hatalmas kötést a hasa jobb oldalán.

Az első szettben mindketten magabiztosan hozták a saját adogatójátékaikat, és Djokovicsnak volt ugyan két bréklabdája is a játszmában, végül a szerb rövidítésben került előnybe 57 perc alatt. A második szettben aztán feljavult Raonic addig sem rossz játéka, amivel meglepte a világelsőt, s 2:2-nél brékelte ellenfelét a kanadai „szervagép”, s az előnyét meg tudta tartani a játszma végéig, így közel két óra játék után jöhetett a harmadik játszma, amelyben viszont már kiütközött a fáradtság Raonicson – Fucsovics előtt is négyszettes meccsen jutott tovább a második fordulóból. Djokovics tulajdonképpen komoly ellenállás nélkül, könnyedén vágta zsebre a harmadik szettet (6:1, alig félóra alatt), s a negyedik is csak azért tartott bő tíz perccel tovább, mert a kanadai nem adta ekkor már olyan könnyen magát (6:4, 43 perc alatt)

Djokovics tehát közel három óra alatt jutott a nyolc közé – s mint kiderült, ez volt pályafutása 300. GS-mérkőzésen aratott győzelme.

DJOKOVICS MECCSÉNEK ÖSSZEFOGLALÓJA

A nőknél folytatja menetelését a tajvani Hszie Szu-vej, aki ezúttal Markéta Vondrousovát pipálta ki két szettben, míg a 2019-es torna győztese Naomi Oszaka a kétszeres GS-tornagyőztes Garbine Muguruzát búcsúztatta. A 24. Grand Slam-tornagyőzelmére hajtó Serena Williams a 7. kiemelt fehérorosz Arina Szabalenkán lépett túl.

A nap utolsó női meccsén a kétszeres GS-tornagyőztes Simona Halep szetthátrányból fordítva győzte le a tavalyi Roland Garrost megnyerő Iga Swiateket: a 6:3-ra elvesztett első játszma után mindössze öt játékot engedélyezett lengyel ellenfelének a korábbi világelső. Halep ezzel a sikerrel egyébként visszavágott Swiateknek a tavalyi Garros nyolcaddöntőjében elszenvedett vereségért.

AUSTRALIAN OPEN, Melbourne, (kemény pálya, 80 000 000 ausztrál dollár összdíjazás) – (Tv: Eurosport, Eurosport2)
FÉRFI EGYES
4. FORDULÓ
(a 8 közé kerülésért)
Dimitrov (bolgár, 18.)–Thiem (osztrák, 3.) 6:4, 6:4, 6:0
Karacev (orosz)–Auger-Aliassime (kanadai, 20.) 3:6, 1:6, 6:3, 6:3, 6:4
A. Zverev (német, 6.)–Lajovics (szerb, 23.) 6:4, 7:6 (7–5), 6:3
Djokovics (szerb, 1.)–Raonic (kanadai, 14.) 7:6 (7–4), 4:6, 6:1, 6:4

HÉTFŐN
Rubljov (orosz, 7.)–Ruud (norvég, 24.)
McDonald (amerikai)–Medvegyev (orosz, 4.)
Cicipasz (görög, 5.)–Berrettini (olasz, 9.)
Fognini (olasz, 16.)–Nadal (spanyol, 2.)

NŐI EGYES
4. FORDULÓ
(a 8 közé kerülésért)
Hszie Szu-vej (tajvani)–Vondrousová (cseh, 19.) 6:4, 6:2
Oszaka (japán, 3.)–Muguruza (spanyol, 14.) 4:6, 6:4, 7:5
S. Williams (amerikai, 10.)–Szabalenka (fehérorosz, 7.) 6:4, 2:6, 6:4
Halep (román, 2.)–Swiatek (lengyel, 15.) 3:6, 6:1, 6:4

HÉTFŐN
Barty (ausztrál, 1.)–Rogers (amerikai)
Mertens (belga, 18.)–Muchová (cseh, 25.)
Vekic (horvát, 28.)–Brady (amerikai, 22.)
Pegula (amerikai)–Szvitolina (ukrán, 5.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik