Aus. Open: a CAS ítélkezik Jasztremszka doppingügyében

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2021.01.26. 18:39
null
Egyre távolabb kerül Jasztremszkától a melbourne-i torna (Fotó: AFP)
A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) dönt arról, hogy pozitív doppingmintája ellenére az ukrán Dajana Jasztremszka elindulhat-e az ausztrál nyílt teniszbajnokságon.

 

Thiem edzője nem utazhat Melbourne-be
Chilei edzője nélkül versenyez a február 8-án kezdődő ausztrál nyílt teniszbajnokságon Dominic Thiem, a férfi világranglista harmadik helyezettje. A játékosként kétszeres olimpiai bajnok Nicolás Massú koronavírus-fertőzés miatt nem tartott tanítványával Ausztráliába, és noha legutóbb negatív tesztet adott, a szigorú beutazási korlátozások miatt már nem lehet ott a melbourne-i Grand Slam-tornán. A US Open osztrák címvédőjét így a helyszínen tartózkodó édesapja, Wolfgang Thiem készíti fel a viadalra. A 27 éves Thiem Adelaide-ben tölti a kéthetes kötelező karantént, ahol az Australian Open felvezetéseként egy bemutató tornán vesz részt a világelső Novak Djokovics, a 20-szoros GS-bajnok Rafael Nadal, továbbá a női világelső Ashleigh Barty, a wimbledoni címvédő román Simona Halep és a háromszoros GS-győztes japán Oszaka Naomi társaságában.

Mint beszámoltunk róla, a sportági világszövetség (ITF) január elején közölte, hogy az ukrán Dajana Jasztremszkának, a női világranglista 29. helyezettjének november 24-én, versenyen kívül adott vizeletmintájában a tiltólistán szereplő meszterolonra bukkantak. Ez az anabolikus szteroid növeli a tesztoszteron (férfi nemi hormon) szintjét a szervezetben.

A 20 éves játékos visszautasította a doppingvádat, és fellebbezést nyújtott be az ITF-hez, amely elutasította azt, és érvényben hagyta az ideiglenes eltiltását, így Jasztremszka a CAS-hoz fordult.

A CAS keddi közleménye szerint gyorsított eljárásban tárgyalja az ügyet, és jövő szerdáig ítéletet hoz, így kedvező elbírálás esetén a játékos pályára léphet Melbourne-ben.

Jasztremszka – aki eddig három WTA-tornán diadalmaskodott – a felfüggesztése ellenére elutazott Ausztráliába, balszerencséjére azonban olyan repülőjárattal, amelynek utasai között megérkezéskor több pozitív koronavírus-esetet azonosítottak. Így egyike lett annak a 72 játékosnak, aki kéthetes szigorú karanténba került Melbourne-ben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik