Tenisz: húszpontos szakmai program – összefogás a magyar teniszért

KLEIN RONKLEIN RON
Vágólapra másolva!
2019.03.05. 06:49
Egykori éljátékosok és a gazdasági élet sikeres szereplői teremtenének békét a honi sportágban – húszpontos szakmai programot állítottak össze.

Fél évvel ezelőtt Fucsovics Márton közleményével robbant ki a botrány a magyar teniszsportban, s a feszültség azóta sem csökkent, sőt: a nyíregyházi sportoló és a párosban Grand Slam-győztes, kétszeres világbajnok Babos Tímea semmilyen együttműködést nem kíván kötni a Magyar Teniszszövetség jelenlegi vezetőségével, így nem lép pályára a válogatottban és a méregdrága hazai ATP- és WTA-versenyeken sem. A US Open előtti Fucsovics-kifakadás ellenére a szeptemberi, rendkívüli közgyűlésen elmaradt a tűzijáték, a lemondott elnökségi tagok helyére újakat választottak – az élet viszont bizonyos értelemben nem ment tovább.

Az elmúlt hónapokban korábbi kiválóságok, Fucsovics edzője, Sávolt Attila mellett Temesvári Andrea és Markovits László is felszólalt a szövetség működésével szemben. Nem tett jót az MTSZ hírnevének, hogy a IX. kerületi ügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt rendelt el nyomozást, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vizsgálódik, és a napokban az Emberi Erőforrások Minisztériuma is eljárást kezdeményezett a szövetséggel szemben a Közbeszerzési Hatóságnál.

Az ügyekben egyelőre nincs eredmény, az ártatlanság vélelme pedig mindenkit megillet, de ezek együtt finoman szólva sem festenek szép képet – az pedig sokatmondó, hogy a Magyar Közlönyben megjelent, Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt határozat alapján a Márky Jenő-féle WTA-torna hazahozataláról döntött a kormány, amit az MTSZ egyáltalán nem támogat.

A szövetség szerint továbbra is minden rendben, munkatársai teszik a dolgukat, ám a kritikusok mára nyomtatható formában is jelezték igényüket a változásra: a megújult szakmai és gazdasági programtervezetet Fucsovics, Babos, Sávolt, Markovits és Temesvári mellett Taróczy Balázs is támogatja.

Hamar Gábor pontosan tudja, átláthatóbb működésre, 
új programokra és békére lenne szüksége a magyar tenisznek
 (Fotó: Budai Tenisz Centrum)
Hamar Gábor pontosan tudja, átláthatóbb működésre, új programokra és békére lenne szüksége a magyar tenisznek (Fotó: Budai Tenisz Centrum)

„Az elmúlt hónapokban rengeteget beszélgettem volt és jelenlegi játékosokkal, edzőkkel, szülőkkel, műhelyvezetőkkel, így pontosan tudom: átláthatóbb működésre, új programokra, és ami a legfontosabb, békére lenne szüksége a magyar tenisznek. Mi, potenciális támogatók vagy akár elnökségi tagjelöltek elsősorban a pénzügyi háttérért felelnénk, amely fedezetet nyújtana többek között a húszpontos szakmai programra. Kulcsfontosságú, hogy a mostani, rendkívül bennfentes modellel ellentétben változás esetén minél nyitottabbá tegye majd az új, megválasztott vezetőség a szövetségi működést” – mondta a Nemzeti Sportnak Hamar Gábor, aki az Európa-bajnok kalapácsvetővel, Gécsek Tiborral alapította meg a Budai Tenisz Centrumot, amely a magyarországi felkészülés során otthont ad Fucsovicsnak és Babosnak, de itt edz többek között Balázs Attila és Arn Gréta is.

Az üzletember szerint a jelenlegi vezetőség irányítása alatt elképzelhetetlen a béke, a transzparens működés, így a magyar tenisz jövője érdekében született meg a szakmai tervezet, amiről a kezdeményezők a tagszervezetekkel bővebben egyeztetnek a következő hetekben – azt pedig nem győzte hangsúlyozni, hogy a 20 pont alapként szolgál, de nagyon számítanak a klubok véleményére, javaslataira a programokkal, személyi kérdésekkel kapcsolatban.

Hamar mellett Apáthy Zoltán, az A-Híd igazgatósági tagja, Lányi András, az UFS Group Kft. alapító-tulajdonosa, Noszek Péter, a Nestlé Hungária Kft. ügyvezetője, Sárecz Zsolt, az Antenna Hungária elnök-vezérigazgatója és Vágó László, a Strabag PFS vezérigazgatója is támogatja a tervezetet – köztük többen is profi teniszezők voltak egykor –, ők a megújulás mellé álltak és garanciát jelenthetnek a pénzügyi fedezetre.

„Hosszú ideje egyeztetünk, igyekeztünk valamennyi érintett szereplő véleményét kikérni, majd ezeket összefoglalva választ adni a legégetőbb problémákra. A program kidolgozásában sokan részt vettek, így tényleg közös gondolkodás eredménye lett, és mindannyian maximálisan támogatni tudjuk. A már említett nyitottabb működés és az elnökség megváltozott szerepköre mellett fontosnak tartjuk azt is, hogy a szakmai kérdések a jelenleginél jóval nagyobb szerepet kapó szakmai bizottságok asztalán dőljenek el” – jelentette ki Hamar, aki úgy véli, alaptalan a tagszervezetek riogatása, miszerint a magyar tenisz elveszítené a támogatását, ha nem politikus vezetné a szövetséget, hiszen ez más sportágakban sem történt meg.

A 20 PONTOS PROGRAMTERVEZET

1. A jelenleg legmagasabban jegyzett két éljátékosunk (Babos Tímea és Fucsovics Márton) újra vállalná a válogatottbeli szereplést (Davis- és Fed-kupa), valamint ismét széleskörűen együttműködne az MTSZ-szel, amely a 2020-as tokiói olimpiai részvétel, illetve a magyar tenisz következő évekbeli pénzügyi támogatottsága szempontjából is kulcsfontosságú.

2. Az MTSZ új vezetősége átlátható rendszerben, előre lefektetett elvárások mentén, és konkrét időintervallumokkal kötne profi szerződést a világranglista-helyezéssel rendelkező felnőtt éljátékosokkal

3. Az MTSZ új vezetősége a pénzügyi támogatások mértékben nem tenne különbséget a NEK keretein belül, illetve a saját edzőjükkel, klubjukkal készülő „A” keretes korosztályos válogatott játékosok között. A korosztályos válogatott versenyzőkkel a felnőttekhez hasonlóan átlátható megállapodásokat kötne az MTSZ új vezetősége.

4. Az MTSZ új vezetősége újradefiniálná a Nemzeti Edzésközpont szerepét és működését. A NEK „klubként” történő működése (teniszakadémiai funkciója) megszűnne. Infrastruktúráját az új vezetőség kedvezményes áron tenné elérhetővé a klubok, nevelőműhelyek számára versenyrendezésre, csapatbajnokságokra, és időszakos felkészülésre.

5. A nagy nemzetközi versenyek rendezésére alkalmas jövőbeni teniszközpont beruházása kapcsán a kormány első számú együttműködő partnere ismét az MTSZ lenne a Vasas Sport Club önkéntes visszalépése révén.

6. Az MTSZ új vezetősége a szakmai bizottságok bevonásával egy új nevelési-ösztönző programot dolgozna ki annak érdekében, hogy a nevelőműhelyek és nevelőszakemberek erkölcsileg és pénzügyileg is meg legyenek becsülve, amennyiben közös döntés értelmében a nevelt játékosuk átkerül az MTSZ válogatott-programjába.

7. Az MTSZ új vezetősége normatív alapú támogatási rendszert vezetne be a klubok, nevelőműhelyek számára. Ennek keretein belül minden huszonötödik korosztályos versenyengedéllyel (U12-U18) rendelkező és legalább évi tíz versenyen induló sportoló után automatikusan évi 2.5 millió forint támogatást nyújtana az adott klub, nevelőműhely számára. 25 főt meghaladó létszámnál minden további játékos után évi 100 000 forint értékű támogatás járna.

8. Az MTSZ új vezetősége a jelenlegi 43 millió forint helyett duplájára emelné a szakmai programok (Sport XXI és Együtt a pályán) éves támogatási keretösszegét.

9. Az MTSZ új vezetősége központilag eltörölné a nevezési díjakat valamennyi play&stay és U12-es versenyen, s ezzel párhuzamosan kompenzálná a versenyrendezőket.

10. Az MTSZ új vezetősége transzparens módon számolna be az elnökség munkájáról, az MTSZ hivatalos felületein 48 órán belül összefoglaló-anyag közzétételével.

11. Az MTSZ új vezetősége demokratikusabbá tenné az alapszabály közgyűlésre vonatkozó pontjait. Ennek értelmében nem kötné előzetes regisztrációhoz a közgyűlésen való részvételt, a közgyűlésen pedig nem csak azok a személyek szólalhatnának fel, akik szavazati joggal rendelkeznek.

12. Az MTSZ új vezetősége ténylegesen működő szakbizottságokat állítana fel, figyelembe véve a fővárosi és vidéki klubok, műhelyek arányos képviseletét. A bizottságok munkájának előkészítő anyagai, illetve a meghozott döntései 48 órán belül az MTSZ hivatalos felületein lennének közzé téve. Ezen szakbizottságok (pl. szakmai bizottság, utánpótlásért felelős bizottság, élversenyzői bizottság, edzői bizottság) az elnökség által biztosított pénzügyi keretet figyelembe véve önálló döntési jogkörrel rendelkeznének

13. Az MTSZ új vezetősége szakmai programot hívna életre a vidéki tenisz felzárkóztatása érdekében.

14. Az MTSZ új vezetése a Testnevelési Egyetemmel, illetve az Eszterházy Károly Egyetemmel fennálló együttműködés mellett saját, MTSZ-licensz edzőképzést, illetve továbbképzést indítana, és díjmentes konferencia-részvételt garantálna az MTSZ-licenszet megszerző és azzal rendelkező eredményes korosztályos játékosok (ranglista 1-20. hely) felkészítő edzői számára.

15. Az MTSZ új vezetősége megreformálná a felnőtt és korosztályos versenyek teljes feltételrendszerét, illetve átalakítaná a jelenlegi csapatbajnoki rendszert. Az eredményesen szereplő csapatok a befizetett játékengedélyek arányos részét, az elért helyezésüknek megfelelően támogatás formájában megkapnák.

16. Az MTSZ új vezetősége újragondolná és fejlesztené a 10 év alatti korosztályok szakmai programjait (jelenleg: iskolatenisz és play&stay).

17. Az MTSZ új vezetősége a jelenleginél jóval komolyabb hangsúlyt helyezne az amatőr, a szenior, a kerekesszékes és a strandtenisz szakágakra, illetve azok fejlesztésére.

18. Az MTSZ új vezetősége a jelenleginél jóval komolyabb hangsúlyt fektetne bíróképzésre, illetve ezeknek a szakembereknek az erkölcsi és pénzügyi megbecsülésére.

19. Az MTSZ új vezetősége szakmai együttműködéseket kötne neves külföldi sportszervezetekkel, akadémiákkal, illetve szövetségekkel, segítve a válogatott játékosok felkészülését, illetve a szakmai továbbképzéseket.

20. A korábbi legendák, sikeres élversenyzők aktív szerepet vállalnák az MTSZ működésében.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik