Tenisz: „a bolgár Federer” kis híján megtréfálta Nadalt

Vágólapra másolva!
2013.04.19. 15:23
null
Nadal óriási csatában szerezte meg sorozatban 45. monte-carlói diadalát (Fotó: Action Images)
A Monte-Carlóban zajló férfi tenisztorna negyeddöntőjében a címvédő Rafael Nadal óriási csatában, döntő szettben győzte le a bolgár Grigor Dimitrovot, így bejutott az elődöntőbe, ahol a svájci Stanislas Wawrinkát szetthátrányból legyőző francia Jo-Wilfried Tsongával találkozik.

 

A két játékos korábban csak egyszer találkozott, 2009-ben kemény pályán Nadal csupán döntő szettben tudta lenyomni a most 21 éves bolgár tehetséget.

Monte-Carlo azonban gyakorlatilag hazai pályának számít Nadalnak, hiszen a legutóbbi nyolc tornát egyaránt megnyerte, sorozatban már 44 sikernél járt itt – rajta kívül az open-érában még senki nem nyerte meg egyhuzamban nyolcszor ugyanazt a viadalt...

Dimitrov kezdte a mérkőzést, és az első játékot meg is nyerte, de Nadal sorozatban négy gémet behúzva 4:1-re fordított, és bár a bolgár itt egy bréket visszavett, a spanyol újra nyert fogadóként, és 5:2-nél kiszerválta az első szettet (6:2).

A másodikban jobban tartotta magát Dimitrov, első három adogatását egyaránt megnyerte, 3:2-es vezetésénél bréklabdához jutott, és végül elvette Nadal szervajátékát. Sajátja 0:30-ról történő megnyerése után a spanyolnak a szettben maradásért kellett adogatnia, és bár 40:0-re is vezetett már ekkor Nadal, egy hálón megpattanó szerencsés ütéssel szettlabdához jutott a világranglista 34. helyezettje. Ezt, és a következőt még hárította Nadal, de a harmadikat már nem, így egyenlített a bolgár (2:6).

A döntő felvonásban Dimitrov rendkívül magabiztosan hozta a szerváit, az első négy adogatás során összesen három pontot engedett Nadalnak, de hiába szerzett ő háromszor ennyi pontot fogadóként, brékelnie neki sem sikerült (4:4).

Ekkor Nadal egyből annyit szerzett, mint korábban, 30:40-nél bréklabdához is jutott, és bár ezt egy jó szervával Dimitrov hárította, a következő lehetőségével már élt a korábbi világelső (5:4).

30:0-ről még kiegyenlített Dimitrov, és az első mérkőzéslabdát még hárította is, de a másodikat már nem tudta, így Nadal óriási csatában, 2 óra 8 perc alatt végül sorozatban a 45. monte-carlói mérkőzését is megnyerte, és kiharcolta az elődöntőbe jutást (6:4).

A legjobb négy között Jo-Wilfried Tsongával találkozik, aki szetthátrányból fordított Stanislas Wawrinka ellen. A másik francia, Richard Gasquet viszont elbúcsúzott, a meglepetésember Fabio Fognini verte meg egy szoros és egy sima játszmában.

Az olasz ellenfele az elődöntőben Novak Djokovics lesz, aki ellentétben első két idei monte-carlói meccsével ezúttal nem bukott szettet. Jarkko Nieminen ellen tíz perc alatt veszítette el az első játékot, majd brékhátrányba került, de egyből visszajött, és igazából egy percig sem forgott veszélyben a győzelme.

ATP 1000-ES TORNA, MONTE-CARLO (2 646 495 euró, salak)
EGYES, NEGYEDDÖNTŐ
Djokovics (szerb, 1.)–J. Nieminen (finn) 6:4, 6:3
Fognini (olasz)–Gasquet (francia, 7.) 7:6, 6:2
Nadal (spanyol, 3.)–Dimitrov (bolgár) 6:2, 2:6, 6:4
Tsonga (francia, 6.)–Wawrinka (svájci, 13.) 2:6, 6:3, 6:4

AZ ELŐDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Djokovics (szerb, 1.)–Fognini (olasz)
Nadal (spanyol, 3.)–Tsonga (francia, 6.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik