Rafael Nadal megszenvedett a könnyed sikerért Jarkko Nieminen ellen

Vágólapra másolva!
2008.01.22. 07:32
Melbourne-ben, az Australian Openen lejátszották az első férfi, illetve női negyeddöntőt. A hölgyeknél a harmadik helyen kiemelt szerb Jelena Jankovics két játszmában búcsúztatta a hetedik helyen rangsorolt amerikai Serena Williamset. A férfiaknál a második kiemelt spanyol Rafael Nadal az első elődöntős, miután három játszmában ütötte el a továbbjutástól a 24. helyen rangsorolt finn Jarkko Nieminent.
Rafael Nadal meggyőző játékkal már elődöntős Melbourne-ben, pályafutása során először
Getty Images
Rafael Nadal meggyőző játékkal már elődöntős Melbourne-ben, pályafutása során először
Rafael Nadal meggyőző játékkal már elődöntős Melbourne-ben, pályafutása során először
Getty Images
Rafael Nadal meggyőző játékkal már elődöntős Melbourne-ben, pályafutása során először

Az első játszmában nem látszott semmilyen különbség a két játékos között, sőt, inkább Nieminen felé halott kicsit a mérleg nyelve, mint sem az elsősorban salakon otthonos Nadal irányába.

A finn talán élete játékát produkálta, így két játszmalabdához is jutott a spanyol ellen. Nadal azonban kemény boríts ide vagy oda, nagy küzdő és remek játékos. Hárította a szettlabdákat, majd kézbe véve az irányítást 7:5-re hozta az 54 percig tartó első játszmát.

Ha csak a 6:3-ra megnyert második játszma végeredményét nézzük, ajkár azt is hihetnénk, hogy megtört és elfáradt Nieminen, így Nadal könnyű zsákmánya lett a szett. A valóságban azonban egészen másként történt. A gémekért igencsak megszenvedett a spanyol, aki mindössze hét perccel kevesebbet töltött pályán ebben a játszmában, mint a kínkeservvel hozott elsőben.

A harmadik játszmában Nadal simán hozta saját adogatását, majd rögtön bebrékelte Nieminent. A spanyol azonban három bréklabdát is hárította a harmadik gémben, így húzott el 3:0-ra.

A következő labdamenetet ellazsálta a spanyol, így Nieminen szépíteni tudott. Onnantól kezdve viszont nem volt megállás. A finn már csak a hajrában, 5:1-nél, Nadal adogatásánál kapta magát össze még egyszer, utoljára. Na nem, mintha maga is elhitte volna, onnan képes fordítani, de legalább szépen akart búcsúzni, sikerült.

Hiába játszott egészen kiválóan Nieminen az első játszmában, ez csak arra volt elég, hogy megszorítsa Nadalt. A második és a harmadik szettben folyamatosan kereste a fogást ellenfelén a finn, ám hiába kevergette a lapokat - nyesett, rövidített, az alapvonalon mozgatta ellenfelét, persze, ha egyáltalán lehetősége adódott -, a spanyolnak mindig volt válasza. Aztán ő támadott… Az idő múlásával a fin egyre kevésbé volt meggyőző, és még inkább eredményes.

A spanyolnak 36 nyerő ütése volt, a finn 25-jével szemben. Nadalnak 23 hibája volt, Nieminennek 28. A mallorcai klasszis negyedik összecsapásán negyedszer győzte le a finnt.

A világranglista második Rafael Nadalnak negyeddöntőbeli győzelme azt jelenti, hogy pályafutása első elődöntőjére készülhet az Australian Openen.

MELBOURNE 2008, AUSTRALIAN OPEN

FÉRFI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ:
Nadal (spanyol, 2.) - Nieminen (finn, 24.) 7:5, 6:3, 6:1


Jelena Jankovicsot a szíve és az akarata vitte, mintsem formája, de így is búcsúztatta a címvédőt
Getty Images
Jelena Jankovicsot a szíve és az akarata vitte, mintsem formája, de így is búcsúztatta a címvédőt

A nőknél kiábrándító játékkal búcsúzott a címvédő, az amerikai Serena Williams. Legyőzője az a szerb Jankovics, akit derékbántalmai ezúttal is hátráltattak. A szívével és az akaratával azonban nem volt baj, és ez bőven elég volt a teljesen széteső amerikai ellen.

Pedig a mérkőzés úgy indult, hogy Serena Williams simán behúzza a találkozót, az első két gémet Jankovics átaludta. Nemcsak ellenfele játékára nem érzett rá, hanem a sajátjára sem.

Akkor viszont „felébredt” és viharos formaváltozáson átesve végül 35 percnyi játék alatt megnyerte az első szettet.

A második játszma elején Serena Williams ismét életjelet adott magáról, képességeinek megfelelően játszott, de végzete ebben a szettben is utolérte. És ez a végzet nem volt más, mint saját maga.

Tulajdonképpen Jankovicsnak csak arra kellett vigyáznia, hogy ne hibázzon, megtette ugyanis ezt helyette ellenfele.

Serena Williams a mérkőzés során 36 (!) hibát vétett, óriási szolgálatot téve ezzel riválisának. Így hiába volt 34 nyerő ütése az amerikainak, a magabiztosan játszó, csupán 17 labdamenetben rontó Jankovics ellenfele fölé kerekedett.

MELBOURNE 2008, AUSTRALIAN OPEN

NŐI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ:
Jankovics (szerb, 3.) - S. Williams (amerikai, 7.) 6:3, 6:4
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik