Újra a rajtnál – Kovács Erika jegyzete

Vágólapra másolva!
2022.02.03. 23:54

Négy éve ilyenkor kis túlzással „indulásra készen” állt a poggyászom, amikor jött a hívás Pjongcsangból: „Két bőröndöt kellene hoznod, mindjárt érkezik egy csomag Pécsről, de óvatosan pakold el őket, és lehetőleg az egyik felét az egyik, a másikat a másik táskádba!”

Életem első olimpiájára készültem, volt bennem izgalom és egy kis félsz is, ehhez jött a pluszfeladat és a vele járó felelősség.

De mert a rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott sikere mindent megért, Knoch Balázsnak, a csapat korábbi technikusának „utasítása” szerint elpakoltam az ívmérő órákat.

Meg a csavarokat, az alkatrészeket, és a... fogalmam sincs, miket, hogy aztán a szöuli repülőtéren rábökjenek a csomagomra, kinyittassák, kivegyék belőle a küldeményt, s feltegyék a kérdést: ez micsoda?

Próbáltak már elmagyarázni az angolul vajmi keveset tudó dél-koreaiaknak bármit is?

Én sem jártam sikerrel, hiába volt meg a szakkifejezés angolul, magát a szerkezetet sem ismerték – persze nemcsak ők, mások sem nagyon. Súgok: magyar találmány, elámult a világ, amikor a mieink elkezdték használni, mára pedig szinte mindenki ilyen órával méri a pengék ívét.

Végül a „short track”, a „jég”, az „olimpia” és a „felszerelés” szavak valahogy mégiscsak célba értek, igaz, ehhez több idő kellett, mint amennyi idő alatt húsz nappal később a férfiváltónk célba ért a döntőben, s megszerezte hazánk első téli ötkarikás aranyérmét.

Most ismét itt vagyunk a rajtnál.

Négy évvel öregebbek lettünk, Pjongcsang helyett Peking a helyszín, s az ívmérő órák is más úton érkeztek meg, a menetrend szerinti izgalom azonban ezúttal is megvolt, az egész ország élőben követhette, hiszen Liu Shaoang elutazás előtti pozitív koronavírustesztjének nagy hírértéke volt.

Ám ahogy négy éve, ezúttal is szépen kisimult minden, már csak az kell, hogy úgy is folytatódjon minden, mint 2018-ban.

Azt sem bánom, ha kicsit eltérünk Pjongcsangtól, és Pekingben a srácok túlszárnyalják a négy évvel ezelőtti csodát...

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik