Tour de Ski: Klaebo és Diggins nyerte a 3. szakaszt

KARÁDI ZOLTÁNKARÁDI ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2021.12.31. 16:56
A németországi Oberstdorfban szabadstílusú tömegrajtos versenyekkel folytatódott az idei Tour de Ski. A harmadik szakaszon a férfiak 15 km-es versenyében az összetett éllovas Johannes Hösflot Klaebo diadalmaskodott, míg a nőknél 10 km-en Jessica Diggins ért elsőként a célba.

A férfiaknál az összetettben és a világkupában is vezető Klaebo nem akarta a véletlenre bízni a szakaszgyőzelmet, végig az élmezőnyben haladt és a 4.4 kilométernél beiktatott részhajrát is megnyerte, amiért bónuszmásodperceket szerzett. Az utolsó 5 km-en az egyik legfőbb riválisnak számító orosz Alekszander Bolsunov erősebb tempót diktált, így a mezőny nagyrésze leszakadt és csak négyen maradtak az élmezőnyben, köztük Klaebo, aki azonban a végén elővette szokásos hajráját és biztosan nyert orosz vetélytársa, illetve az ugyancsak norvég Sjur Röthe előtt.

Természetesen összetettben is a már az első szakaszon is győztes Klaebo vezet, a kérdés inkább az, hogy sikerül-e akkora előnyt kiharcolnia riválisaival szemben az utolsó szakaszra, hogy meg tudja tartani első helyét az Alpe Cermis meredek emelkedőjén, ami viszont nem éppen az erőssége. Féltávnál 45 másodperc az üldözői hátránya. Sajnos a Touron először induló magyar sífutók, Kónya Ádám és Lágler Kristóf nem folytathatták a szereplésüket, mert két szakasz után nem voltak az első 80 között.

A nőknél gyakorlatilag végig együtt haladt a mezőny és a végén mezőnyhajrában dőlt el az első hely sorsa, amiben Diggins volt a legjobb, de a svéd Frida Karlsson és az orosz Tatjana Szorina is egy másodpercen belül ért a célba. Összetettben így Diggins visszavette az első helyet a mindössze a 22. helyen végző finn Kerttu Niskanentől, akinek most így 13 másodperc a hátránya. A világkupában viszont Karlsson állt az élre, megelőzve honfitársát Maja Dahlqvistet és Digginst.

A mostani Tour de Ski mindössze hat szakaszból áll, a mezőny szombaton egy sprintversenyt teljesít Oberstdorfban, majd a záró két szakaszt az olaszországi Val di Fiemmében rendezik, a sorozat január 4-én fejeződik be.

TOUR DE SKI, 3. SZAKASZ, OBERSTDORF (NÉMETORSZÁG)
Férfi 15 km (szabad stílus)
1. Johannes Hösflot Klaebo (norvég) 32:26.4 perc
2. Alekszandr Bolsunov (orosz) +3.4 mp
3. Sjur Röthe (norvég) +4.0
A Tour de Ski állása:
1. Johannes Hösflot Klaebo (norvég) 1:09:28 óra
2. Paal Golberg (norvég) +45 mp
3. Alekszandr Bolsunov (orosz) +47
Az összetett vk állása:
1. Johannes Hösflot Klaebo (norvég) 631 pont
2. Alekszandr Bolsunov (orosz) 388
3. Richard Jouve (francia) 343
Női 10 km (szabad stílus)
1. Jessica Diggins (amerikai) 21:30.8 perc
2. Frida Karlsson (svéd) +0.5 mp
3. Tatjana Szorina (orosz) +0.8
A Tour de Ski állása:
1. Jessica Diggins (amerikai) 51:44 perc
2. Kerttu Niskanen (finn) +13 mp
3. Natalia Nyeprjajeva (orosz) +14
Az összetett vk állása:
1. Frida Karlsson (svéd) 483 pont
2. Maja Dahlqvist (svéd) 464
3. Jessica Diggins (amerikai) 444

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik