Téli olimpia: szétlövéssel dőlt el a női hokidöntő

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.02.22. 08:17
null
Ezúttal nem jött össze a címvédés Shannon Szabadoséknak...<br />AFP
A női jégkorongtorna döntőjét rendezték meg csütörtökön, a Pjongcsangban zajló téli olimpián. A győzelmet az amerikaiak szerezték meg, szétlövéssel 3–2-re megverték a legutóbbi négy olimpián győztes Kanadát, így 1998 után másodszor ülhettek a női hoki trónjára ötkarikás játékokon.

 

A találkozón az amerikaiak szereztek vezetést, fél perccel az első harmad vége előtt Hilary Knight talált Shannon Szabados kapujába, kihasználva ezzel harmadik emberelőnyüket. Sokáig azonban nem örülhettek a vezetésnek, mert a szünet után két perccel Haley Irwin előbb egyenlített, majd a harmad közepén Marie-Philip Poulin a vezetést is megszerezte a kanadaiaknak.

A záró harmadban elkeseredetten támadtak az amerikaiak, de eleinte elsősorban így is a kanadaiak előtt adódtak gólhelyzetek, leszámítva Brianna Decker lehetőségét, ami után azonban elég csúnyán lekönyökölték a védők a játékost, de a játékvezetők nem láttak okot a kiállításra. A vége felé azért a kanadaiak magyar származású, eddig kétszeres olimpiai bajnok kapusának, Szabadosnak is akadt védeni valója, ő azonban sokáig lehúzta a rolót.

Az 54. percben hárman vezethették egy védőre a korongot a kanadaiak, de Laura Stacey elönzőzte a lehetőséget, a lepattanóból pedig Monique Lamoureux-Morando lépett ki ziccerben és egyenlített. Az amerikaiak a végén kihasználatlanul hagytak egy újabb emberelőnyt, így aztán jöhetett a hosszabbítás.

A négy-négy elleni játékban inkább az amerikaiak akarata érvényesült, a kanadaiak egyre többször adták el a korongot, és csak egyéni akciókkal próbálkoztak, míg az amerikaiak remekül játszottak össze, s ez a kapura lövések számában is megmutatkozott, gólt azonban nem ért. 95 másodperccel a vége előtt emberelőnybe kerültek a kanadaiak, de ekkor sem esett gól – következett a szétlövés.

Az első párból az amerikai Gigi Marvin volt eredményes, aztán Meghan Agosta egyenlített. A negyedik párban Mélodie Daoust és Amanda Kessel is eredményes volt, az ötödikben mindenki kihagyta. A hatodik párban Jocelyne Lamoureux-Davidson az amerikaiakat juttatta előnyhöz, s mivel Agosta hibázott, az amerikaiak lettek az olimpiai bajnokok.

Lamoureux-Davidson gólja




 

TÉLI OLIMPIA, PJONGCSANG
JÉGKORONG, NŐI DÖNTŐ
Kanada – Egyesült Államok 2–3 (0–1, 2–0, 0–1, 0–0, 0–1) – szétlövéssel
Gólszerző:
Irwin (22:00), Poulin (26:55), ill. Knight (19:34), Lamoureux-Morando (53:39)

 

A végeredmény:
1. Egyesült Államok
2. Kanada
3. Finnország
4. Orosz csapat
5. Svájc
6. Japán
7. Svédország
8. Korea

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik