Téli olimpia: betliző csapatok, osztrák síugróarany

KARÁDI ZOLTÁNKARÁDI ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2022.02.14. 14:31
null
Osztrák ünneplés (Fotó: AFP)
Ausztria nyerte a férfi síugrók csapatversenyét Szlovénia és Németország előtt. A nem túl magas színvonalú versenyen igazából az döntött a válogatottak között, hogy hány ugrójuk hibázott kisebbet. Hasonló méretű sáncokon a győztesek rendre ezer ponton felüli teljesítményt érnek el, itt viszont ehhez 942 is elég volt.

Jelentős hátszélben kezdődött a verseny, ami már az egyéni versenyeket is alaposan megzavarta és nyilván a mínusz 17 fokos hideg sem segített a versenyzőkön. A legjobban a norvég Halvard Egner Granerud tudott alkalmazkodni a körülményekhez, aki így is 138 méterig szállt, de csak másfél ponttal előzte meg a szlovén Lovro Kost. A németeknél Constantin Schmidnek és az osztrákoknál Stefan Kraftnak viszont nem igazán ízlett, így még az orosz Danyiil Szadrejev is jobb volt náluk.

A következő körben annyit változott azért a helyzet, hogy az oroszokat azért megelőzték mindketten, de így is 20–25 pontos hátrányban maradtak az éllovas norvégokkal és a szlovénokkal szemben.

Azonban az északiaknál a harmadik sorozatban következett az a korábbi világcsúcstartó Robert Johansson, aki az egyéni versenyen a legjobb 30 közé sem tudott bejutni, és most sem váltotta meg a világot. Ha nem is sokkal, 4 tizeddel Timi Zajc révén a szlovénok vették át a vezetést és az osztrákok is feljöttek tíz pontra.

Ami viszont bombameglepetés volt, hogy az egyéni bajnok Marius Lindvik ezúttal betlizett, csak 121 méterig szállt, így az első sorozatot követően Peter Prevc ugrása után a szlovénok 10 ponttal megléptek, de az északiakat még az osztrákok is megelőzték.

A második kör kezdetén Kraft rázta meg magát, míg a norvégoknál Lindvik után Granerud is gyengét ugrott, így öt sorozatot követően már az osztrákok kerültek az élre, a szlovénok és a norvégok elé, ráadásul utóbbiak címvédőként már 10 ponttal leszakadtak az éllovasokról.

A következő sorozatban viszont a kisebbik Prevc testvér, Cene alaposan rávert Daniel Huberre, így a szlovénok visszavették a vezetést, de aztán Timi Zajcra meg Jan Hörl „ugrott” rá, így az utolsó kör előtt az osztrákok voltak öt pontos előnyben, míg a németek szépen visszaaraszoltak a norvégokra.

Az utolsó sorozatban fordított sorrendben következtek az ugrások, és a németek Karl Geiger révén 8 tizeddel meg is tudták előzni a rendkívül rossz napot kifogó Lindviket, így a norvégok végül még az éremről is lemaradtak.

Peter Prevc ugyan nagyon elégedett volt az ugrása után, de legfeljebb az ezüstnek örülhetett, mert az már akkor is érezhető volt, hogy ha utolsó ugrójuk nem zuhan össze a téttől, akkor az aranyérem az osztrákoké lesz. Mivel amúgy is előnyben voltak, ráadásul Manuel Fettner egy méterrel túlugrotta a szlovént, így aztán végül több mint nyolc pontos előnnyel szerezték meg az aranyérmet.

TÉLI OLIMPIA, PEKING 2022
SÍUGRÁS, CSAPATVERSENY
1. Ausztria (Stefan Kraft, Daniel Huber, Jan Hörl, Manuel Fettner) 942.7 pont
2. Szlovénia (Lovro Kos, Cene Prevc, Timi Zajc, Peter Prevc) 934.4
3. Németország (Constantin Schmid, Stephan Leyhe, Markus Eisenbichler, Karl Geiger) 922.9
4. Norvégia 922.1
5. Japán 882.8
6. Lengyelország 880.1

 

A Nemzeti Sportot tudósítja a helyszínről: Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly (fotó)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik