Téli olimpia: osztrák siker az alpesi csapatversenyen, Shiffrin érem nélkül zárt

KARÁDI ZOLTÁNKARÁDI ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2022.02.20. 03:59
null
Shiffrin érem nélkül zárt (Fotó: AFP)
Egynapos késéssel, de sikerült megrendezni az alpesi síelők csapatversenyét a pekingi téli olimpián, s Ausztria nyerte meg az aranyérmet Németországot és Norvégiát legyőzve. Mikaela Shiffrinnek itt sem jött össze az érem, mert az amerikaiak csak negyedikek lettek.

15 csapat állt rajthoz a versenyen, közülük az osztrákoknak nem kellett párharcot vívniuk a nyolc közé kerülésért, a negyeddöntőben viszont Szlovéniát győzték le 3:1-re, s az elődöntőbenNorvégia lett az ellenfelük, amely a franciákat győzte le 2:2 után. 2 századmásodperccel jobb idővel.

A másik ágon az amerikaiak úgy győzték le 3:1-re az olaszokat, hogy Mikaela Shiffrin kapott ki náluk egyedül. A címvédő svájciak búcsúztak a németekkel szemben, mert ugyan 2:2-re végeztek, de rosszabb lett az idejük.

Az elődöntőben az osztrákok ugyancsak 2:2-vel, de jobb idővel nyertek a világbajnoki címvédő norvégokkal szemben. A másik elődöntőben megint csak kikapott Shiffrin, ám azt is tegyük hozzá rögtön, hogy rendre a lassabb, piros pályán indítják őt az amerikaiak, akik eltaktikázták magukat, mert 3:1-re az európai csapat győzött, és jutott a fináléba.

Shiffrin nem nyert érmet ezen az olimpián, mert az amerikaiak a bronzmeccset is elvesztették: ugyan 2:2-re végeztek a norvégokkal, de az utolsó futamot olyan idővel kellett volna nyernie River Radamusnak, ami gyakorlatilag a lehetetlen kategóriába tartozott.

A döntőben Lena Dürr legyőzte Katharina Truppét, de a németnek nem volt túl jó ideje, míg a második párban Stefan Brennsteinernek 23.72-es, remek idővel sikerült egyenlítenie a fináléban először sikló Julian Rauchfuss ellen. Katharina Liensberger ráadásul 5 századmásodperccel jobb idővel nyert Emma Aicher ellen, így Alexander Schmidnek nemcsak nyernie kellett, hanem 23.68-as időnél jobbat kellett volna elérnie Johannes Strolz ellenében a német aranyhoz. 23.87 jött csak össze, így az osztrákok ünnepelhettek a végén.

TÉLI OLIMPIA, PEKING 2022
ALPESI SÍ, CSAPATVERSENY
1. Ausztria (Katharina Truppe, Katharina Liensberger, Stefan Brennsteiner, Johannes Strolz)
2. Németország (Lena Dürr, Emma Aicher, Linus Strasser, Alexander Schmid, Julian Rauchfuss)
3. Norvégia (Maria Therese Tviberg, Thea Louise Stjernesund, Fabian Wilkens Solheim, Timon Haugan)
4. Egyesült Államok
5. Franciaország, Olaszország, Svájc, Szlovénia

A Nemzeti Sportot tudósítja a helyszínről: Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik