nemzetisport.hu 2018.02.24 07:07 Frissítve: 2018.02.24 09:02

Téli olimpia: Ledecká történelmet írt, hódeszkában is nyert

A párhuzamos óriás-műlesiklással zárult a hódeszkások programja a Pjongcsangban zajló téli olimpián. A győzelmet a férfiaknál a svájci Nevin Galmarini, a nőknél pedig a cseh Ester Ledecká szerezte meg.

A cseh Ester Ledecká az alpesi sí után igazi sportágában, a hódeszkában sem akadt legyőzőre
AFPA női döntőben a világbajnok Ledecká a német Selina Jörggel mérkőzött meg és végig vezetve 46 századmásodperccel győzött, ezzel második aranyérmét szerezte, hiszen óriási meglepetésre az alpesi sízők szuper-G versenyszámában is olimpiai bajnok tudott lenni, s így ő az első, aki egy téli olimpián két különböző sportágban is olimpiai bajnok lett (a hőskorban volt már olyan, aki sífutásban és északi összetettben is győzni tudott, de az egy sportág két külön szakágának számít). A bronzot az ugyancsak német Ramona Hofmeister szerezte meg.

 

A férfiaknál az előző olimpiai ezüstérmese, Galmarini mellett óriási meglepetésre a dél-koreai Li Szang Ho került be a fináléba, aki többször is a némileg lassabb kék pályáról harcolta ki a továbbjutást. Most is ott indult, de a svájci végig magabiztosan vezetett, és 43 századmásodperccel meg is nyerte a döntőt. Itt a harmadik a szlovén Zan Kosir lett.

 

 LEDECKÁ, A POLIHISZTOR
 

A 22 éves cseh versenyző Prágában született, édesapja az egyik legismertebb cseh énekes, Janek Ledecky, nagyapja pedig a kétszeres olimpiai érmes jégkorongozó, Jan Klapác. Négy éves korában ő is ezzel a sportággal kezdett, de aztán mást is kipróbált, így a strandröplabdázást és a szörföt, de az alpesi sízés és főleg a hódeszka a fő profilja.

Utóbbiban 2013-ban junior világbajnok lett, majd a 2013–2014-es idényben világkupa-versenyt is nyert és első cseh versenyzőként szakági vk-győztes lett. Négy éve már ott volt Szocsiban, ahol a negyeddöntőig jutott a párhuzamos óriás-műlesiklásban, s szabadkártyát kért alpesi síben is, de ezt akkor elutasították.

2015-ben már világbajnok lett hódeszkában, egy évvel később pedig debütált az alpesi világkupában és azonnal pontszerző is lett. 2017-ben mindkét sportág világbajnokságán rajthoz állt. Hódeszkában lett sikeresebb, hiszen a párhuzamos óriás-műlesiklásban arany-, szlalomban pedig ezüstérmes lett, míg az alpesi vb-n a kombinációban elért 20. helye volt a legjobb.

A jelenlegi idényben öt vk-futamot nyert hódeszkában, míg az alpesi versenyeken egy lesiklásban megszerzett 7. hely volt a legjobbja. Aztán következett a február 17-i olimpiai szuper-G verseny, amelyen teljesen esélytelenként egy századmásodperccel megelőzte az osztrák Anna Veithet és lett olimpiai bajnok, egy héttel később pedig a párhuzamos óriás-műlesiklásban sem talált legyőzőre.


TÉLI OLIMPIA, PJONGCSANG
HÓDESZKA, FÉRFI PÁRHUZAMOS ÓRIÁS-MŰLESIKLÁS
1. Nevin Galmarini (Svájc)
2. Li Szang Ho (Dél-Korea)
3. Zan Kosir (Szlovénia)
4. Sylvain Dufour (Franciaország)
NŐI PÁRHUZAMOS ÓRIÁS-MŰLESIKLÁS
1. Ester Ledecká (Csehország)
2. Selina Jörg (Németország)
3. Ramona Hofmeister (Németország)
4. Aljona Zavarzina (Orosz csapat)

2020.10.16 10:14:54

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

Liu Shaolin Sándor: Kiváló formában voltam a pozitív teszt előtt, jól mentek az edzések, szeretnék ismét olyan állapotban lenni.

2020.09.21 09:35:42

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

Jászapáti Petra short trackes létére három aranyat nyert a pályakerékpáros ob-n – és levonta a tanulságokat is.

2020.06.08 09:01:13

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

Nem teherként éli meg, saját magát motiválja azzal az olimpiai bajnok, hogy kimondja: újrázni akar 2022-ben, Pekingben.

2020.03.06 23:39:05

Téli sportok BERTA MIHÁLY

ALAPVONAL. Mikaela Shiffrin azt is jelezte, van ereje, kitartása s talán hite is visszafordulni és megkeresni a kivezető ösvényt, hogy elérjen a napsütötte sávig.

2020.02.10 15:23:43

Téli sportok SZABÓ GÁBOR

Király Ede és a Nagy testvérek párosa is győzött Oslóban, majd a londoni vb-n sem maradtak érem nélkül.