Téli olimpia: klasszikus Niskanen-siker, Kónya a 80. 15 km-en

KARÁDI ZOLTÁNKARÁDI ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2022.02.11. 09:37
null
Iivo Niskanen immár háromszoros olimpiai bajnok (Fotó: AFP)
A férfi sífutók 15 km-es klasszikus stílusú versenyét rendezték pénteken a pekingi téli olimpián. Az aranyérmet a finn Iivo Niskanen szerezte meg az orosz Alekszandr Bolsunov és a sprintben aranyérmes Johannes Hösflot Klaebo előtt. Kónya Ádám 80. lett.

 

Bár a nézők számára nem ez a leglátványosabb versenyszám, a sífutók ezt tartják a legrangosabbnak, hiszen itt nem tömegben haladnak, hanem egyenként indulva mindenki magára van utalva.

A 97 induló közül a legnagyobb nevek a mezőny közepén rajtoltak, s a táv elején az 50 km címvédőjének, Niskanennek voltak a legjobb részidői. A finnről köztudott, hogy a klasszikus stílus fekszik neki igazán, négy és nyolc éve (ott csapatsprintben) is ebben szerezte az aranyérmét (az olimpiákon felváltva rendezik a távokat szabad, illetve klasszikus stílusban).

A táv felénél a síatlont Pekingben megnyerő Bolsunov és a norvég Paal Golberg követte őt tisztes, 15-20 másodperces távolságból. A sprintet megnyerő és az összetett világkupában vezető Klaebo nem volt versenyben az aranyért, viszont remekül hajrázott az utolsó 5 kilométeren. Célba érésekor átvette a vezetést, és honfitársát Golberget is sikerült megelőznie, aki nagyon elfáradt a végére.

Niskanennel viszont senki sem bírt, bár a finnek csökkent az előnye, végül 37 és fél másodperccel volt gyorsabb a norvégnál. Három perccel később pedig az is eldőlt, hogy Bolsunov csak ezüstérmes lehet, mert akkor fordult a célegyenesre, amikor az ideje már túlhaladta a finnét, de azért Klaebót magabiztosan előzte.

A versenyszám magyar indulója, Kónya Ádám 80-as rajtszámmal indult, 8 percen belüli hátránnyal ért célba és a 80. helyen zárt.

 

„A legjobb nyolcvanba kerülést tűztem ki célul és ez sikerültértékelte teljesítményét a magyar sífutó az M4 Sport televíziónak –, bár jó lett volna egy kicsit előbbre végezni, de sajnos a táv közepén volt egy olyan szakasz, amikor nagyon pörögtek a másodpercek. Jobban éreztem magam most, mint a sprintben, remélem, hogy ez az 50 kilométerre még jobb lesz.”

TÉLI OLIMPIA, PEKING 2022
SÍFUTÁS, FÉRFI 15 KM (KLASSZIKUS STÍLUS)
1. Iivo Niskanen (Finnország) 37.54.8 perc
2. Alekszandr Bolsunov (Orosz csapat) +23.2 mp hátrány
3. Johannes Hösflot Klaebo (Norvégia) +37.5
4. Hans Christer Holund (Norvégia) +49.8
5. Alekszej Cservotkin (Oroszország) +56.9
6. Perttu Hyvärinen (Finnország) +1:05.4

80. KÓNYA ÁDÁM +7:54.1

 

A Nemzeti Sportot tudósítja a helyszínről: Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly (fotó)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik