Téli olimpia: Kékesi Márton és Tóth Zita viszi a magyar zászlót

MTI, V. Á.MTI, V. Á.
Vágólapra másolva!
2022.02.03. 08:27
null
Kékesi Márton és Tóth Zita viszi a magyar zászlót a pekingi téli olimpia pénteki megnyitóünnepségén (Fotó: Magyarock - Olympic Team Hungary Facebook-oldala)
Két alpesi síző, Kékesi Márton és Tóth Zita viszi a magyar zászlót a pekingi téli olimpia pénteki megnyitóünnepségén – írja az MTI.

„Nagy megtiszteltetés számomra a kiválasztás. Felemelő érzés, hogy az olimpia legmonumentálisabb eseményen vihetem a magyar zászlót” – mondta Kékesi Márton az MTI-nek.

„Óriási lesz végigsétálni a híres Madárfészek stadionban úgy, hogy közben az egész világ ránk figyel. Immár a második olimpiámon fogok részt venni, és az itt töltött párnapos tapasztalataim után egy emlékezetes megnyitóra számíthatunk, hiszen láthatóan kitettek magukért a kínaiak” – fogalmazott.

A műlesiklásban és óriás-műlesiklásban érdekelt Kékesi elmondta, hogy egy ilyen ceremóniát hosszú várakozás előz meg, a zászlóvivőknek hamarabb kell ott lenniük a helyszínen.

„Az, hogy a magyar zászlót vihetem magammal, minden befektetett munkát megért. Ugyanolyan elszántan és izgalommal készülök a második olimpiámra is, mint az elsőre” – tette hozzá.

„Hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy Kékesi Mártonnal mi vihetjük a magyar zászlót. Nem számítottam rá, hogy már az első olimpiámon ilyen kitüntetésben lesz részem. Ez lesz életem egyik legnagyobb pillanata és már nagyon várom!” – mondta Tóth Zita a csütörtöki edzését követően az MTI-nek a Vasas 19 éves versenyzője, aki műlesiklásban és óriás-műlesiklásban lesz érdekelt a jencsingi zónában található Hsziaohajte alpesisí-pályán.

Legutóbb az 1994-es, lillehammeri játékokon érte alpesi sízőt az a megtiszteltetés, hogy a magyar csapat első, lobogót tartó embereként vonulhatott a stadionba a megnyitón. Akkor Bónis Attila vitte a piros-fehér-zöld zászlót, azóta háromszor gyorskorcsolyázóra, kétszer rövid pályás gyorskorcsolyázóra és egyszer műkorcsolyázóra esett a választás.

A 26 éves Kékesi másodszor szerepelhet olimpián, Pjongcsangban 30. lett műlesiklásban, 42. óriás-műlesiklásban és 53. lesiklásban. A 19 esztendős Tóth újonc az ötkarikás játékokon, ezúttal mind a ketten a két technikai számban, azaz műlesiklásban és óriás-műlesiklásban állnak rajthoz.

Az éremesélyes rövid pályás gyorskorcsolyázók szóba sem kerülhettek zászlóvivőként, mivel másnap az első hivatalos versenynapon már szerepelnek, így számukra nem lett volna szerencsés részt venni az általában legalább három órán át tartó megnyitón, amelyre várhatóan dermesztő hidegben kerül sor.

A XXIV. téli olimpia megnyitóünnepsége magyar idő szerint pénteken 13 órakor kezdődik.

A Nemzeti Sportot tudósítja: Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik