Téli olimpia: hihetetlen hajrá után norvég váltóarany sílövészetben

Vágólapra másolva!
2022.02.05. 11:22
null
Johannes Bö ünnepel a célba érkezést követően (Fotó: AFP)
A sílövők számára a vegyes váltóban rendezték meg az első versenyszámot a pekingi téli olimpián. A győzelmet hatalmas hajrában a norvégok szerezték meg a franciák és az oroszok előtt. Mindhárom dobogósnak büntetőkört kellett futnia, sőt az első kettőnek hármat is.


Bár az első lövészet után volt lemaradásuk, az első váltásnál a legnagyobb favoritnak számító norvégok álltak az élen az összetett világkupában vezető Marthe Olsbu Roeiseland révén, az olaszokat és a fehéroroszokat megelőzve.

Azonban a harmadik lövészet után Tiril Eckhoffnak büntetőkört kellett futnia, így ekkor az olaszok álltak az élre. Az újabb lövészethez ketten együtt érkeztek, de itt megint megremegett Eckhoff, akinek két büntetőkört is futnia kellett. Az élen maradtak az olaszok, megelőzve a franciákat és az amerikaiakat, a norvégok az ötödik helyre csúsztak vissza 45 másodperces hátránnyal.

A váltásnál már a franciák álltak az élen, náluk a férfi összetett világkupa két éllovasa következett a sorban. Csakhogy jött az újabb fordulat, mert Jacquelinnek is két büntetőkört kellett futnia, így hat lövészet után az oroszok vezettek az amerikaiak és a svédek előtt, a franciák negyedikek, a norvégok ötödikek voltak.

A hetedik lövészetet követően az orosz Eduard Latipov már 20 másodpercre növelte előnyét a francia Fillon Maillet és a norvég Johannes Bö előtt, azonban a nyolcadik után az orosz és a francia együtt jött ki a lőtérről, a norvég pedig 10 másodperces hátránnyal követte őket. Az utolsó kilométerhez már egyszerre értek, ami előrevetítette a norvégok sikerét, de hihetetlenül izgalmas hajrá következett, a célegyenesben Johannes Bö otthagyta a többieket, és Latipovot Fillon Maillet is megelőzte.

TÉLI OLIMPIA, PEKING 2022
SÍLÖVÉSZET, VEGYES VÁLTÓ
1. Norvégia (Olsbu Roeiseland, Eckhoff, Tarjei Bö, Johannes Bö) 1:06.45.6 óra (3 büntetőkör+13 lőhiba)
2. Franciaország (Chevalier-Bouchet, Simon, Jacquelin, Fillon Maillet) +0.9 mp hátrány (3+11)
3. Orosz csapat (Nyigmatullina, Rezcova, Loginov, Latipov) +1.5 (1+13)
4. Svédország +41.0 (0+13)
5. Németország +1:05.5 perc (2+18)
6. Fehéroroszország +1:14.6 (2+14)

A Nemzeti Sportot tudósítja a helyszínről: Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly (fotó)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik