N. T.
2022.12.20 11:42 Frissítve: 2022.12.20 12:26

Rp. gyorskorcsolya: a Liu fivérek ingyen távozhatnak – hivatalos

A Magyar Országos Korcsolyázószövetség közleményben jelezte, hozzájárul Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor országváltásához, és az anyagi követelésektől is eltekint.

 

Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor ingyen távozhatnak (Fotó: Hatlaczki Balázs/Bors, archív)

„A Magyar Országos Korcsolyázószövetség a december 20-án megtartott rendkívüli elnökségi ülésén az alábbi döntést hozta. A MOKSZ Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor, kiváló gyorskorcsolyázóink által előterjesztett országváltási kérelemhez hozzájárul és saját hatáskörében eljárva a 2022/23. évi 15. sz. elnökségi határozatban hivatkozott követelések érvényesítésétől eltekint. A MOKSZ a Liu testvérekkel fennálló jogviszonyát lezártnak tekinti” – áll a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.

A szövetség hozzáteszi, „sajnálattal veszi tudomásul a Liu fivérek országváltási szándékát és fájó szívvel búcsúzik, ugyanakkor köszönetet mond a közösen elért, felejthetetlen sikerekért Magyarország első téli olimpiai bajnokainak, akik kitörölhetetlenül beírták magukat hazánk sporttörténelmébe”, egyúttal további sok sikert kíván a pályafutásukhoz.

A Liu fivérek október 30-án jelezték, hogy nem kívánják aláírni új, 2022 és 2026 közötti időszakra vonatkozó sportolói szerződésüket, és kérik közös megegyezéssel az országváltást, egyúttal a korábbi szerződéses jogviszonyukból eredő esetleges további fizetési vagy egyéb kötelezettségeik alóli mentesülést.

A szövetség már korábban döntött arról (és Kósa Lajos elnök is megerősítette lapunknak), hogy hozzájárulnak Liuék országváltásához. Akkor azonban még arról volt szó, hogy vissza kellene fizetniük azt az összeget, amelyet a legutóbbi olimpiai ciklusban kaptak felkészülési támogatásként. A fivérek természetesen szerették volna elérni, hogy erre ne legyen szükség, még Orbán Viktor miniszterelnökkel is találkoztak. A sajtóhírek eddig is arról szóltak, hogy a tárgyalások számukra kedvezően alakulhatnak, ezt erősítette most meg az elnökség döntése. 

A két Liu testvér vezérletével a férfi rövid pályás gyorskorcsolya-váltó megszerezte Magyarország első téli olimpiai aranyát a 2018-as, pjongcsangi játékokon, majd idén Pekingben Liu Shaoang írt történelmet az első egyéni ötkarikás diadallal (500 méter). A Liu fivérek Kínában készülnek korábbi edzőjük, Csang Csing Lina irányításával.

2023.03.14 19:40:49

Téli sportok nemzetisport.hu

Stefan Kraft és Manuel Fettner állhatott még dobogóra az 1994-es téli olimpia helyszínén.

2023.02.26 08:45:40

Téli sportok nemzetisport.hu

Az európai ifjúsági olimpiai fesztiválon szuper-G-ben diadalmaskodott, s írt sporttörténelmet.

2023.02.19 14:55:04

Téli sportok nemzetisport.hu

A norvég Johannes Thingnes Bö a hetedik érmét is begyűjtötte Oberhofban.

2023.02.05 12:18:21

Téli sportok nemzetisport.hu

A vk-győzelmek örökranglistáján utolérheti az utolérhetetlennek gondolt Ingemar Stenmarkot.