Peking 2022: szigorították az előírásokat a szánkóbaleset után

Vágólapra másolva!
2021.11.10. 12:04
null
Mateusz Sochowicz (Fotó: AFP)
A Nemzetközi Szánkószövetség (FIL) bejelentette, hogy szigorították a biztonsági előírásokat a jövő évi, pekingi olimpia pályáján azt követően, hogy a lengyelek versenyzője, Mateusz Sochowicz edzés közben súlyos sérülést szenvedett.

 

A sportoló a hétfői tréningen a szabályoknak megfelelően, a zöld jelzést megvárva indult el, a lecsúszás során azonban az egyik kapu zárva maradt. Ő észrevette ugyan az akadályt, és megpróbálta átugrani, de az ütközést nem tudta elkerülni. A balesetben eltört a bal térdkalácsa, és a kapu csontig hatolóan elvágta a jobb lábát, így azonnal meg kellett műteni.

A kedden életbe léptetett intézkedések között szerepel többek között egy monitor telepítése, amelyen követhető a pályán zajló forgalom és a kapuk aktuális helyzete.

„Minden érintett fél nagyon sajnálja a történteket, és mindent elkövetünk, hogy a jövőben hasonló eset ne fordulhasson elő – áll a FIL közleményében. – A FIL a 2022-es, pekingi olimpia szervezőbizottságával közösen gondoskodik róla, hogy Mateusz Sochowicz a lehető legjobb orvosi ellátásban részesüljön itt Kínában, majd hazájában, Lengyelországban is, hogy minél hamarabb felépülhessen.”

Az eset után vizsgálat indult annak kiderítésére, hogy mi történt.

„Ha nem reagálok ilyen gyorsan, akkor tragédiába is torkollhatott volna az eset” – fogalmazott korábban Sochowicz. Hozzátette, hogy a pályán dolgozók nem tudták, miként segítsenek, ezért fél órán keresztül feküdt a jégen, mielőtt kórházba szállították.

A szánkós abban bízik, hogy szabadkártyát kaphat a nemzetközi szövetségtől a februári téli olimpiára, és akkor kizárólag a felépülésére koncentrálva még lehet esélye indulni. A 2018-as, pjongcsangi játékokon Sochowicz a 28. helyen végzett a férfi egyéni versenyszámban.

Szánkópályán legutóbb a 2010-es, vancouveri olimpián történt tragédia, akkor a grúziai Nodar Kumaritasvili életét vesztette, amikor edzésen nagy sebességgel egy vas tartóoszlopnak csapódott.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik