Műkorcsolya: 2018 olimpiai bajnoka, Alina Zagitova tudatosan építi a jövőjét

Vágólapra másolva!
2022.02.02. 13:16
A műkorcsolyázók 2018-as női olimpiai bajnokával, 2019 világbajnokával, az orosz Alina Zagitovával az olimpia hivatalos oldala közölt egy hosszabb interjút, melyet a hamarosan kezdődő pekingi játékok apropóján készítettek vele Oroszországban.
AZ ALINA ZAGITOVÁRÓL KÉSZÜLT GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETI MEG! (Fotó: instagram.com/azagitova)
AZ ALINA ZAGITOVÁRÓL KÉSZÜLT GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETI MEG! (Fotó: instagram.com/azagitova)

A 2018-as év olimpiai bajnok műkorcsolyázója, Alina Zagitova az elmúlt években műsorvezetői és újságírói tapasztalatokat gyűjtve kezdett el fokozatosan elszakadni az aktív versenyzéstől, igaz, hivatalosan nem jelentette be a visszavonulását. Az orosz bajnokságot például a partvonalról, újságíróként, szakértőként figyelte, ez pedig új kihívások elé állította őt.

Elmondta, hogy az oroszok 2022-es bajnokával, a 15 éves Kamila Valijevával sokszor összefutnak az edzéseknél, barátok lettek, de azért óvatosan bánik a tanácsok adásával.

„Nem adok tanácsot, ha nem kérnek tőlem. De azt hiszem, amiket adnék, azok alapvetően jók lennének. Csak arról van szó, hogy minden sportoló más, ezért nem mindegy, mit javasolsz. Mindenkinek megvan a maga módszere. Velem is így volt ez. Meghallgathatod mások tanácsát, építkezhetsz is belőle, de a legjobban a saját tapasztalataidra támaszkodhatsz” – szögezte le Zagitova.

Alina Zagitova ezúttal tudósítani fog az olimpián (Fotó: instagram.com/azagitova)
Alina Zagitova ezúttal tudósítani fog az olimpián (Fotó: instagram.com/azagitova)

Azt is elárulta, mi a nehezebb: a kommentátori munka vagy a korcsolyázás.

„Más. Újságíróként nehezebb megélnem a munka pillanatait. A korinál, mint sportoló, sok időt töltesz el a felkészüléssel, edzéssel. Persze amikor felmész a jégre, ideges vagy, de a tested az edzéseken begyakorolt mozdulatsorok mintájára fog mozogni. Amikor viszont leülsz a mikrofon mögé, minden olyan kiszámíthatatlan, reagálnod kell” – árulta el a 19 éves sportoló. Hozzátette, még nehéz számára kívülről nézni a versenyeket, mert úgy érzi, ő is ott lehetne a jégen. A versenysportot azonban még nem engedte el!

„Nem, természetesen nem. De nem veszek részt az olyan versenyeken, mint az orosz bajnokság, a világbajnokság vagy egyéb nemzetközi versenyek, mert nem érzem magam fizikailag elég fittnek, pedig szeretnék az lenni” – jelentette ki 2019 világbajnoka. Újabb kérdésre elárulta, mindig is érdekelte az edzősködés, ám ahhoz idegek kellenek, ezért ez még képlékeny számára.

Az újságírói munkával kapcsolatban megjegyezte, próbál úgy kérdezni a sportolóktól, hogy ne csak általános, semmitmondó válaszokat kapjon tőlük, ugyanakkor megérti, ha mégis így tesznek. Pozitív példaként felidézte az első interjúja körülményeit. Azt még 2016-ban készítették vele egy állatkereskedésben, ahol olyan jól érezte magát, hogy magától kezdett el beszélni, noha általában ilyen helyzetekben ideges szokott lenni.

„A legfontosabb az, hogy elkapjuk azt a pillanatot, amikor a másik meg tud nyílni. Az újságírók pszichológusok is egyben” – jelentette ki Zagitova.

A 2018-AS TÉLI OLIMPIA

„Többször visszanéztem már a korcsolyázásomat, de most valamiért nem tudom. Túlságosan nosztalgikus lenne. Korábban, mikor visszanéztem, azt gondoltam közben: »Hűha, ez olyan klassz.« Az olimpia után sokan kérdeztek az érzelmeimről, de a kemény munka miatt nem igazán éltem meg őket. Csak most, ennyi idő elteltével tudatosultak bennem az akkori érzelmeim.”

„Teljesen más most, mint akkor. Nem tudtam úgy örülni. Az anyukám eljött az olimpiára. Tudtam, hol ül a lelátón, ez sokat segített. Hideg fejjel léptem a jégre. Nagyon kemény edzések voltak előtte. A rövid programom előtt aztán elvittek egy doppingtesztre, aminek következtében kihagytam az edzésemet, amitől ideges lettem.”

„A szabadprogram előtt azt álmodtam, hogy megnyerem az olimpiát. Felébredtem, és ráeszméltem, hogy a verseny ott van tőlem egy sarokra. Ismét elárasztottak azok az érzelmek, mint gyerekkoromban. Amikor azt álmodod, hogy szárnyaid vannak és repülsz... Prófécia volt az álom.”

Az olimpiai bajnoki cím után Zagitova úgy nyilatkozott, nem fogta fel, hogy nyert, ezért azt tanácsolták neki, hogy éremmel a nyakában aludjon el, hogy mikor reggel felkel, tudatosuljon benne a sikere.

„A csapatban nyert ezüstérmemet a kabátomba tettem, hogy mindig velem legyen, mert ez akkor olyan irreálisnak tűnt nekem, nagyon nagyra értékeltem. Az olimpiai aranyam kapcsán nem igazán emlékszem. Azt hiszem, a párnám alá tettem, mert nem volt kényelmes vele aludni.”

„Semennyire – válaszolta Zagitova arra a kérdésre, hogy mennyire változott meg az ötkarikás bajnoki címe után az élete. – Sok figyelmet kaptam, volt némi nyomás a sajtó részéről és sok üzenet is jött a közösségi oldalakon (Pjongcsang bajnokát ma már 963 ezren követik az Instagramon – a szerk.). Ez nagyon elvonja a figyelmet. Nem tudsz így tiszta fejjel készülni és versenyezni. Sok volt az érzelem. Elmész reggel edzésre, de semmit nem tudsz megcsinálni. Alapvetően ugyanazok voltak az edzések, ekkor azonban nehézséggel járt teljesíteni.”

„A 2018-as világbajnokság után – felelte Zagitova arra, hogy mi volt karrierje eddigi legnehezebb periódusa. – Milánó után nagyon rosszul éreztem magam. Nagyon nyugtalan voltam (Zagitova ötödik lett a vb-n – a szerk.).”

A fiatal bajnoknő azonban sok támogatást kapott a szüleitől, bátorították őt az edzéseken is, így hamar maga mögött tudta hagyni a nehéz időszakát. 2019-ben pedig megnyerte a világbajnokságot Szaitamában.

Zagitova a 2018-as pjongcsangi játékokon, jobbra edzője, Eteri Tutberidze (Fotó: instagram.com/azagitova)
Zagitova a 2018-as pjongcsangi játékokon, jobbra edzője, Eteri Tutberidze (Fotó: instagram.com/azagitova)

Elárulta, nagyon sokat köszönhet edzőjének, Eteri Tutberidzének, aki végig támogatta őt, mert nem akart indulni a világbajnokságon a rossz formája miatt. Ő azonban azt mondta neki, hogy jól edzett, ezért ki fog fizetődni a befektetett munkája. Zagitova csak az utolsó pillanatban döntötte el, hogy részt vesz a versenyen.

Mindent megnyert (2018-ban Európa-bajnoki címet is szerzett Moszkvában – a szerk.), de most csak az újságírói munkájára fókuszál, és hogy boldog legyen. Élvezi a munkáját. Noha nem szereti a nyilvánosságot, a tévés szereplések miatt megbékélt vele, és újságíróként már a másik oldal gondolkodását is ismeri.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik