KOVÁCS ERIKA (Pjongcsang) 2018.02.23 06:03 Frissítve: 2018.02.23 11:21

Téli olimpia: kettős orosz siker, Tóth Ivett 23. a nők kűrjében

A női műkorcsolyázók kűrjét rendezték pénteken, a Pjongcsangban zajló téli olimpián. A győzelmet az orosz Alina Zagitova szerezte meg, honfitársa, Jevgenyija Medvegyeva előtt. A magyar színeket képviselő Tóth Ivett a 23. helyen végzett.

 

Alina Zagitova a kűrben is megőrizte vezető helyét, s az Orosz csapat első aranyérmét szerezte
AFP

 

A magyar versenyző hatodikként mutathatta be kűrjét, amire 97.21 pontot kapott. Ez végül a kűrök között és összesítésben is a 23. legjobb volt, azaz megtartotta a rövidprogram után elfoglalt helyezését. Műkorcsolyázónk nem volt maradéktalanul elégedett saját teljesítményével.

– Lázba hozott sokakat a rövid programja után, mindez meglepte?
Nagyon örültem annak, hogy ekkora figyelmet kapott a futásom, és igen, megmondom őszintén, meg is lepett. Mondogattam magamnak, hogy van még dolgom az olimpián, a kűrre kell koncentrálnom.
– Vagyis kicsit meg is zavarta mindez?
Nem, csak még magabiztosabbá tett. Éppen hogy csak besurrantam a kűrre, és mégis felfigyeltek rám, azért ez jó érzés.
– Csütörtök este megszületett az első téli olimpiai magyar érem: hol nézte a rövid pályás gyorskorcsolyázók váltódöntőjét?
A szobámban, tévén. Szuperek voltak a fiúk! A sikerük is adott egy nagy löketet, bizonyították, hogy nincs lehetetlen, csak dolgozni kell az álmainkért.
– Hogyan értékeli a kűrjét?
Igyekeztem nyugodt maradni. Annak örülök, hogy minden ugrást megpörgettem, hogy egyetlen szimpla ugrásom sem volt, annak már kevésbé, hogy a forgásaimban és a lépéssoraimban is volt hiba, ezen még dolgoznom kell a jövőben.
– A kűr után mást tükrözött az arca, mint a rövid program után.
Másként is éreztem magam… Egyik programom sem volt tökéletes, mindkét alkalommal bennem volt az, hogy esetleg szólok, tekerjék vissza a zenét, megpróbálnám még egyszer. De ilyen sajnos nincs… Örülök, hogy itt lehettem az olimpián: amilyen katyvasz volt az életemben május óta, még az is csoda, hogy itt voltam, ráadásul nem csak rövidet futhattam. Örök emlék marad, és jó sok tapasztalatot szereztem.
– Nekivág Pekingnek is?
Az még a jövő zenéje. Egyelőre szeretném befejezni a gimnáziumot, vagyis most még inkább rövid távú céljaim vannak. De nem lehetetlen.

Tóth Ivett végül 23. helyen zárta az olimpiát (Fotó: AFP)

A dobogósok között sem változott a rövid program után kialakult sorrend, így kettős orosz siker született: Alina Zagitova lett az olimpiai bajnok, megelőzve honfitársát, Jevgenyija Medvegyevát és a kanadai Kaetlyn Osmondot, aki a csapatversenyben nyert már olimpiai bajnoki címet Pjongcsangban. A két orosz lány egyébként századra ugyanannyi pontot kapott kűrjére, így maradt köztük a rövid program során kialakul minimális, 1.31 pontos különbség.

TÉLI OLIMPIA, PJONGCSANG
MŰKORCSOLYÁZÁS, NŐI KŰR
1. Alina Zagitova (Orosz csapat) 239.57 pont
2. Jevgenyija Medvegyeva (Orosz csapat) 238.26
3. Kaetlyn Osmond (Kanada) 231.02
4. Mijahara Szatoko (Japán) 222.38
5. Carolina Kostner (Olaszország) 212.44
6. Szakamoto Kaori (Japán) 209.71
...23. Tóth Ivett (Magyarország) 150.43

2020.12.01 20:54:23

Téli sportok CSINTA SAMU

ALAPVONAL. A hüttéket persze az idén el kell kerülni. A korai kőkorszakból származó, sílécet használó embereket megjelenítő barlang-, illetve sziklarajzokon sem látni forraltborozó figurákat.

2020.10.16 10:14:54

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

Liu Shaolin Sándor: Kiváló formában voltam a pozitív teszt előtt, jól mentek az edzések, szeretnék ismét olyan állapotban lenni.

2020.09.21 09:35:42

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

Jászapáti Petra short trackes létére három aranyat nyert a pályakerékpáros ob-n – és levonta a tanulságokat is.

2020.06.08 09:01:13

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

Nem teherként éli meg, saját magát motiválja azzal az olimpiai bajnok, hogy kimondja: újrázni akar 2022-ben, Pekingben.

2020.03.06 23:39:05

Téli sportok BERTA MIHÁLY

ALAPVONAL. Mikaela Shiffrin azt is jelezte, van ereje, kitartása s talán hite is visszafordulni és megkeresni a kivezető ösvényt, hogy elérjen a napsütötte sávig.