Alpesisí-vk: Jansrud betlizett, Hector először nyert

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.12.28. 14:06
null
Nem sikerült a norvég Kjetil Jansrud veresenye olaszországi Santa Caterinán (Fotó: Reuters)
Az olaszországi Santa Caterinán a férfiaknak lesikló, az ausztriai Kühtaiban a nőknek óriás-műlesikló futammal folytatódott vasárnap az alpesisí-világkupa. Előbbieknél a győzelmet az amerikai Travis Ganong, utóbbiaknál a svéd Sara Hector szerezte meg.

 

A férfiak versenyén sokáig a hatodikként rajtoló osztrák Otmar Streidinger állt az élen, de aztán az elit csoportból hárman is meg tudták előzni. Előbb Ganong, aki 45 századmásodpercet vert az osztrákra, majd egy másik osztrák, Matthias Mayer, aki kilenc századdal kapott ki az amerikaitól, végül pedig a hazai nézők örömére az olasz Dominik Paris, aki 21 százados hátránnyal ért célba.

Nagy meglepetésre viszont az eddig bombaformában versenyző norvég Kjetil Jansrud több mint egy másodpercet kapott, s célba érkezésekor is csak a tizedik helyet tudta átvenni, később pedig visszacsúszott a tizenhetedikre. Azonban így is növelni tudta előnyét az összetett világkupában, de csak 14 ponttal, az ebben a versenyszámban nem induló osztrák Marcel Hirscher előtt. Így most 48 ponttal vezet.

A nőknél az amerikai Mikaela Shiffrin volt a verseny eső és utolsó indulója is. Ez úgy fordulhatott elő, hogy az első futamban ő teljesítette elsőként a pályát, idejét pedig senki sem tudta túlszárnyalni, így a másodikban ő indulhatott harmincadikként. „Félidőben” Hector volt a második 27 százados hátránnyal, az osztrák Anna Fenninger pedig 39-cel volt lemaradva. A mezőny szorosságát jól jellemzi, hogy a második futam harminc résztvevője közé csak olyan tudott bekerülni, akinek hátránya két másodpercen belül volt.

Amikor már csak ők voltak hátra, akkor egy másik osztrák, Eva-Maria Brem vezetett a második futamban tíz helyet is előrelépő norvég Ranghild Mowinckel előtt. Fenninger azonban át tudta venni a vezetést 28 százados előnnyel. Hector azonban 9 századot meg tudott őrizni előnyéből és aztán ő állt az élre. De hátra volt még Shiffrin, aki jól kezdett, de aztán elég volt egy hiba és végül 18 százados hátránnyal csak a harmadik lett, a svéd lány pedig élete első vk-sikerét ünnepelhette.

Alpesisí-vk, Santa Catarina (Olaszország)

FÉRFI LESIKLÁS
1. Travis Ganong (amerikai) 1:32.42 perc
2. Matthias Mayer (osztrák) +0.09 mp
3. Dominik Paris (olasz) +0.21

AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Kjetil Jansrud (norvég) 624 pont
2. Marcel Hirscher (osztrák) 576
3. Dominik Paris (olasz) 405

Kühtai (Ausztria)

NŐI ÓRIÁS-MŰLESIKLÁS
1. Sara Hector (svéd) 2:17.61
2. Anna Fenninger (osztrák) +0.09
3. Mikaela Shiffrin (amerikai) +0.18

AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Tina Maze (szlovén) 688
2. Anna Fenninger (osztrák) 487
3. Mikaela Shiffrin (amerikai) 345
...
92. Miklós Edit (magyar) 6

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik