Alpesi sí: sporttörténelmi siker, Miklós Edit 3. lett St. Moritzban

NSO/MTI NSO/MTINSO/MTI NSO/MTI
Vágólapra másolva!
2015.01.24. 11:12
null
Miklós Edit pályafutása legnagyobb sikerét érte el (Fotó: Reuters)
Pályafutásának legjobb eredményét elérve a 3. helyen végzett Miklós Edit a St. Moritzban megrendezett lesikló-világkupaversenyen. Az MTK magyar versenyzője mögött olyan világklasszisok végeztek, mint az amerikai Lindsey Vonn és a szlovén Tina Maze. A téli sportversenyek történetében ezzel Miklós Edité a valaha volt legjobb magyar vk-eredmény.


Miklós Edit sikerében fontos tényező volt, hogy másodikként teljesíthette a pályát, így jobb minőségű havon mutathatta be tudását.

Miklós élt a lehetőséggel.

A BOLDOGSÁG SZAVAI
„Hihetetlen érzés, nagyon boldog vagyok – értékelt Miklós Edit az Eurosport magyar nyelvű csatornájának. – A pálya felső része remekül sikerült, ez volt az alapja a harmadik helynek. Nem gondoltam, hogy a dobogón végzek, de hittem magamban.”

Olyan kiváló időt síelt, amelyet a szakág legjobbjai közül sokan megközelíteni sem tudtak. A vert mezőnyben végzett a 63 győzelmével a nők között csúcstartó amerikai Lindsey Vonn és a 2012–2013-as vk-ban 2414-es rekord pontszámmal összetettet nyerő szlovén Tina Maze is.

A szabályok szerint a szakág legjobbjai a 16-os és a 22-es rajtpozíció között indulnak. Egészen eddig a csoportig kellett várni, hogy valaki megelőzze Miklóst. De csak a svájci Lara Gut, majd az osztrák Anna Fenninger bizonyult gyorsabbnak. Lindsey Vonn is annak tűnt, de az amerikai nagyot rontott a pálya közepén, s végül messze Miklós mögött végzett.

Miklós eddigi legjobbja a világkupa-sorozatban egy 5. hely volt 2014-ben Crans-Montanában. A téli sportversenyek történetében ezzel Miklós Edité a valaha volt legjobb magyar vk-eredmény. Korábban a hódeszkás Gyarmati Anna 4. helye volt a csúcs.

A St. Moritz-i versenyen összesen 64-en indultak.

Kaszó Klára, a Magyar Síszövetség ügyvezető elnöke az MTI-nek azt mondta, történelmi siker Miklós dobogós helyezése. „Nem is tudok most hirtelen mást mondani, mint hogy minden olyan támogatónknak, aki hitt Editben, nagyon köszönünk mindent, s azt hiszem, Edit most ért fel a csúcsra.”

A román lapok keserűséggel vegyült örömmel írnak Miklós Edit sikeréről, apjának magyarázkodnia kellett a pár éve történt állampolgárságváltás miatt.

Miklós Edit lesiklása




ALPESI SÍ, VK-VERSENY, ST. MORITZ
Női lesiklás:

1. Lara Gut (svájci) 1:43.82
2. Anna Fenninger (osztrák) +0.32 mp hátrány
3. Miklós Edit +0.58
A szakági vk állása (még 2 verseny van hátra)

1. Lindsey Vonn (amerikai) 366
2. Fenninger 287
3. Viktoria Rebensburg (német) 269
… 18. Miklós Edit 92
Az összetett vk állása (még 13 verseny van hátra)
1. Tina Maze (szlovén) 985
2. Fenninger 721
3. Mikaela Shiffrin (amerikai) 605
…37. Miklós Edit 99

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik