Ovecskin: Ez sz.r volt; Dacjuk: Belül teljesen üres vagyok

Vágólapra másolva!
2014.02.19. 19:26
null
Tragédia Szocsiban! Az orosz hokisok még a négy közé sem jutottak be (Fotók: Reuters)
Hiába a nagy várakozás Szocsiban, az Oroszországban oly’ népszerű (férfi) jégkorongozók még az elődöntőbe sem jutottak be a téli olimpián. A sajtó azonnal találgatásba kezdett: vajon mi vezetett a korai búcsúhoz, a Finnország elleni, 3–1-es negyeddöntős vereséghez. Egyelőre az első számú felelősnek a szövetségi kapitány tűnik, de nem maradtak ki a kemény kritikákból a sztárolt húzónevek sem.

 

„Nem tudom elmondani, amit most érzek, belül teljesen üres vagyok – mondta a csapat kapitánya, Pavel Dacjuk. – Csalódást érzek, hogy csalódást okoztunk az értünk szurkolóknak, a tőlünk sokat váróknak, és nem tudtuk beváltani a hozzánk fűzött reményeket."

„Ürességet és csalódottságot érzek. Nehéz megmondani, hogy ez most mekkora kudarc, a kudarc az kudarc, hogy lehetne ezt még mérni?" – értetlenkedett Szergej Bobrovszkij. Míg az első számú orosz hokis, Alekszandr Ovecskin nem finomkodott a magyarázattal: „Ez szar volt, ennyit tudok mondani."

Mindezt az ország vezető politikusa, Vlagyimir Putyin elnök jelenlétében, amit egyik hírportál sem felejt el külön kiemelni.

A semmibe révedő orosz drukkerek
A semmibe révedő orosz drukkerek

Ovecskin, Dacjuk és Jevgenyij Malkin mind korszakos, akár rangadót egyedül is eldönteni képes egyénisége a sportágnak, de ezúttal nem tudtak húzóemberek lenni. Nemcsak ma, hanem úgy egészében a tornán. Különösen Ovecskin és Malkin maradt el messze legjobbjától. Mellettük és mögöttük pedig nem volt olyan erős a KHL-mag (Ilja Kovalcsuk és Alekszandr Radulov), amely kirántotta volna a beragadt orosz szekeret a kátyúból. Márpedig a klasszisok átlagos teljesítményével elérhetetlen vágyálom maradt a végső győzelem, sőt még az olimpiai érem is.

A kapus, Szemjon Varlamov megbízható hálóőr ugyan, de a sovsport.ru elemzője szerint nem bajnok típus. Ha nincs előtte csapat, vagy nem túl kellően hatékony a védők teljesítménye, ő bizony a kapuban nem fog meccset nyerni. Márpedig ez az igazi klasszisok sajátossága. De nem Varlamové... Olimpiai bajnokcsapat kapusa csakis hős lehet, márpedig a Colorado Avalanche orosz légiósa – aki öt évre közel 30 millió dolláros szerződést körmölt alá – nem ez a szint.

Persze, Zinetula Biljaletgyinov szövetségi kapitány sem maradhat ki az osztásból. A szakembernek az róják fel hibaként, hogy túlságosan védekező taktikát akart elsajátítani annál az orosz válogatottnál, amelyben hemzsegnek a kreatív támadójátékosok, ellenben a fegyelmezett, kiegyensúlyozott védőkkel. Ebből a taktikai összevisszaságból aztán nem is lehetett eredményt kovácsolni. A lap megelőlegezi, hogy ezek után a kapitány már csak pár napig maradhat a helyén. Nos, az orosz hokiban ehhez a jóslathoz olyan különösebb bátorság nem is szükségeltetett.

Aztán szóba került az is, hogy hiába számítottak házigazdáknak, éppen olyan idegenül mozogtak az orosz hokisok Szocsiban, mint bármelyik másik válogatott. A helyszínt tekintve ugyanis nem tradicionális helyről van szó, ahol a sportág alapjait évtizedekkel korábban rakták le, márpedig ez a tompított atmoszféra nem inspirálta a csapatot.

Így hiába minden esélylatolgatás, amely az oroszok végső győzelme mellett szólt a riválisok ellenében – Ovecskin a XXI. század legjobbja, Dacjuk a galaxis legmegbízhatóbbja, Malkin bármikor, bárki ellen képes villanni, akár a semmiből –, végeredményben ez mit sem ért.

És még csak nem is egyedi botlásról beszélhetünk esetükben. Az oroszok címvédőként vettek részt a tavalyi vb-n, amelyen szintén a negyeddöntőben búcsúztak. Ráadásul az egyik örök riválistól, az Egyesült Államoktól kaptak méretes zakót: a tengerentúliak óriási nemzetközi visszhangot kiváltó teljesítménnyel 8–3-ra győztek. Az oroszok a csoportküzdelmek során is okoztak negatív szenzációt, a franciák történelmi sikert arattak felettük (2–1), de kikaptak a végül negyedik finnektől is (3–2).

A finnek ugye most is megoldhatatlan feladatot jelentettek a 42 vb-éremmel büszkélkedő orosz válogatott számára. (Említsük meg, 34 medáliát még a szovjetek szereztek, de oroszként is van már nekik nyolc, köztük négy arany.) Az oroszok sorozatban a harmadik olimpián maradnak érem nélkül, győzniük pedig legutóbb 1992-ben, Albertville-ben, még Független Államok Közössége néven sikerült nekik. Azóta egy-egy ezüst- (1998) és bronzérem (2002) a mérlegük.

Otthon különben a legutóbbi vb-n sem jött össze nekik a győzelem, a 2007-es tornát Kanada nyerte meg (rá egy évre azért vissza tudtak vágni pont a juharleveleseknél vendégeskedve), őnekik pedig be kellett érniük a harmadik hellyel. De akkor legalább az érem összejött, 2000-ben, szintén rendezőként még az sem...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik