Rp. gyorskorcsolya: elődöntős a női váltó a rotterdami vb-n

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2024.03.15. 20:42
Sziliczei-Német Rebeka a vb pénteki versenynapján (Fotó: Getty Images)
Női váltónk elődöntőbe jutott a rotterdami rövid pályás gyorskorcsolya-világbajnokságon, Sziliczei-Német Rebeka és Somodi Maja szombaton az elődöntőben folytathatja ezerötszáz méteren – a többiek kiestek. Az egyéni számokban indulók a szombati és vasárnapi reményfutamokból még visszaküzdhetik magukat a legjobbak közé.

Először versenyeztek világbajnokságon kínai színekben a Liu testvérek: a péntektől vasárnapig tartó rotterdami vb első napján Shaoang ötszáz, Shaolin pedig ezer méteren lépett jégre – mármint egyéniben. Az oka annak, hogy csak egy-egy távon nevezték őket a versenyre az, hogy mivel a 2022-es vb-t Kína a koronavírus-járvány miatt kihagyta, tavaly csak számonként egy kínai short trackes indulhatott, ez a szám idén kettőre nőtt (mindig a világbajnoki szereplés függvénye, hogy egy ország számonként hány versenyzőt indíthat a következő évben), s mivel jövőre Peking lesz a házigazda, a cél az, hogy akkor már a maximális három-három korist küldhessék harcba távonként hazai pályán. 

A férfiaknál egyébként ötszáz és ezer méteren kétkörös volt a selejtező, a testvérek két-két futamgyőzelemmel, s tulajdonképpen játszi könnyedséggel jutottak tovább.

Nem úgy a mieink… 

Akik – egyelőre – nem tagjai e két számban az elitnek, s bár ez a szombat és vasárnap délelőtti reményfutamok során még változhat, nem túl örömteli a tény, hogy ötszázon Tiborcz Dániel és Nógrádi Bence, valamint Kónya Zsófia és Bácskai Sára Luca, ezer méteren pedig Jászapáti Péter és Bontovics Balázs mellett Somodi Maja és Kónya is elvérzett. 

Kónya Zsófiának ötszázon még szerencséje sem volt, hiszen a futamába sorolták a majdnem egy évet kihagyó, így a sprinttávon „eredmények nélküli” Suzanne Schultingot – a holland klasszis az ötös pályáról rajtolt be az egyesre, s nyerte meg az előfutamot… Kónyát pedig a kínai Van Je is megelőzte. 

„Elképesztően balszerencsés sorsolást kaptam, hiszen a világkupaversenyeket kihagyó Schulting éppen a futamomba került. Örültem, amikor lerajtoltam a kínai lányt, ám a végén besültem, hiába próbáltam őt kifelé szorítani, meg tudott előzni” – nyilatkozta az MTI-nek Kónya. 

A magyar férfiak (Bontovics, Jászapáti) ezerötszáz méteren sem jártak szerencsével, Somodi Maja és Sziliczei-Német Rebeka viszont igen, mindketten jégre léphetnek a szám szombati elődöntőjében. 

„A francia Gwendoline Daudet-t figyeltem, mert tudtam, őt kell megelőznöm, ha tovább akarok jutni. Úgy érzem, fizikailag még jobb állapotban vagyok, mint az Európa-bajnokságon, összességében jól mozogtam, elégedett vagyok a futammal”  – mondta Sziliczei-Német, aki a januári gdanski Eb-n ezen a távon bronzérmet szerzett. 

A Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra, Jászapáti Péter, Tiborcz Dániel összetételben szereplő vegyes váltó nehéz futamba került, de még akár a harmadik hellyel is harcban maradhatott volna, sajnos Hollandia, Kanada és Belgium mögött a negyedik helyen ért célba a kvartett, így kiesett. 

A női váltónk (Jászapáti, Kónya, Somodi, Sziliczei-Német) viszont megoldotta ezt a feladatot, hiszen Kína és Dél-Korea mögötti harmadik helyével és jó időeredményével szombaton az elődöntőben folytathatja. 

Férfiváltónk (Bontovics, Csizmadia Márk, Jászapáti, Tiborcz) viszont nem, hiszen a Liu Shaolinnal felálló kínaiak, a japánok és az amerikaiak mögött negyedik lett a csapat, így búcsúzott a vb-től.

Liu Shaoang: Gyorsabb lett a mezőny

Liu Shaoang 2022-ben minden számban győzött a világbajnokságon, s akkor még összetett bajnokot is avattak, így négy arannyal zárta a vb-t – magyarként. Rotterdamban már kínai színekben lépett jégre a fiatalabbik fivér, s az MTI-nek nyilatkozott is: 

„Sok az új, a fiatal versenyző, így gyorsabb lett a mezőny, és vannak olyanok is, akiket még nem ismerek. A koronavírus miatt Kína kihagyta a 2022-es vébét, így tavaly csak egy-egy versenyzője indulhatott, itt pedig számonként kettő. A hazai világbajnokságra ezt kell háromra feltornázni, ez a legfőbb célja számunkra ennek a világbajnokságnak. A jég kicsit puha és olvad. Kíváncsi vagyok, milyen lesz a következő két napban, amikor a telt ház miatt még melegebb lesz a csarnokban. Persze profi sportolóként alkalmazkodnunk kell a körülményekhez. Kínában egy ötszintes edzőkomplexumban élünk és készülünk. Az ötödiken lakunk, a harmadikon van a jégpálya. De van benne bolt, étterem és erősítő terem is. Minden körülmény adott, hogy a lehető legjobbak legyünk.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik