Milánó 2026: A NOB nem támogatja az olasz szervezők fejújítási tervét

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2024.02.01. 10:32
A kép illusztráció (Fotó: Getty Images)
A Nemzetközi Olimpia Bizottság (NOB) határozottan elutasítja a 2026-os milánói és Cortina d’Ampezzó-i téli olimpia szervezőinek azon tervét, hogy 90 millió euróért felújítsák egyik leromlott állapotú bobpályájukat.

A NOB szerda este, egy nappal azután adott ki közleményt, hogy az olasz szervezők bejelentették elhatározásukat a Cortina d’Ampezzó-i csúszópálya felújításáról, ami a bob mellett a szánkó és a szkeleton ötkarikás viadalainak adna otthont. A bizottság állásfoglalásában hangsúlyozta, hogy nincs szükség egy haszontalan és drága létesítményre.

„A NOB határozott álláspontja az, hogy a bob, a szánkó és a szkeleton versenyzőinek és viadalainak számát tekintve globálisan elegendő számú csúszóközpont üzemel” – írta közleményében a NOB, hozzátéve, hogy a költséges olaszországi felújítással kapcsolatos véleményt már októberben, a mumbai kongresszuson egyértelművé tette mindenki számára. A NOB álláspontja szerint az olimpia központjától nem messze két megfelelő pálya is rendelkezésre áll, az egyik a svájci St. Moritzban, a másik az ausztriai Iglsben.

„Csak jelenleg is működő pályában szabad gondolkodni” – írta a NOB.

Az úgynevezett csúszószámoknak otthont adó létesítmény ügye csaknem egy éve húzódik. Az olasz szervezők eredeti terve, hogy egy már nem használt pályát újítsanak fel, már szinte az első pillanattól nehezen kivitelezhetőnek bizonyult és az olasz kormány szeptemberben végül azt javasolta a szervezőknek, hogy külföldi megoldást válasszanak. Decemberben aztán az olasz sportminiszter némileg váratlanul bejelentette, hogy mégsem akarják külföldön megrendezni ezeket a viadalokat, Olaszországban lesz majd az olimpiai bobpálya.

Kedden hasonló bejelentést tett a külügyminiszter is, a szervezőbizottság pedig keddi ülését követően közölte, hogy szerződést készül kötni egy parmai céggel, mely 81.6 millió euróért felújítaná a cortinai pályát, amely 1956-ban volt olimpiai helyszín. Ugyanakkor a szervezőknek lesz B terve arra az esetre, ha jövő márciusig nem lenne kész a felújítás.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik