Milánó 2026: még januárban megnevezik a csúszóversenyek helyszínét

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2024.01.18. 12:53
Christophe Dubi (Fotó: Getty Images, archív)
Január végéig megszületik a végleges döntés a 2026-os, milánói és Cortina d’Ampezzó-i téli olimpia bob-, szánkó- és szkeletonversenyeinek helyszínéről.

Erről Christophe Dubi, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) olimpiai játékokért felelős ügyvezető igazgatója beszélt csütörtökön a Dél-Koreában pénteken kezdődő téli ifjúsági olimpiai fesztivál helyszínén.

„Biztosan tudjuk, hogy a döntés most már nagyon hamar meglesz, még január 31-ig – jelentette ki a sportvezető a NOB végrehajtó bizottsági ülését követően. – A mi álláspontunk egyértelmű. Már az elejétől úgy éreztük, hogy egy olaszországi pálya roppant nehézségekkel járna a költségek, az időzítés és a fenntarthatóság szempontjából is. Azt javasoltuk a szervezőknek, hogy külföldön egy működő komplexumban rendezzék meg ezeket a versenyeket.”

Az úgynevezett csúszószámoknak az olasz szervezők eredeti tervei szerint egy már nem használt pályát újítanak fel, de a megvalósítás szinte az első pillanattól nehéznek bizonyult és emiatt az olasz kormány szeptemberben azt javasolta a szervezőknek, hogy külföldi megoldást válasszanak.

A múlt hónap közepén aztán az olasz sportminiszter némileg váratlanul bejelentette, hogy mégsem akarják külföldön megrendezni ezeket a viadalokat, Olaszországban lesz majd az olimpiai bobpályája.

Korábban Matteo Salvini infrastruktúráért felelős miniszter állt ki a cortinai építkezés mellett, amely a jelenlegi számítások szerint mintegy 27 millió euróba kerülne. Az Olasz Olimpiai Bizottság ugyanakkor ellenezte azt a beruházást mindaddig, amíg nem készül terv a létesítmény hosszú távú hasznosítására.

Szóba került még a 2006-os, torinói téli játékokon használt bobpálya felújítása is, amely gazdasági okokból 2011 óta üzemen kívül van és jelentősen leromlott az állaga.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik