Téli olimpia: maszkban hokiztak a kanadaiak és az oroszok

Vágólapra másolva!
2022.02.07. 09:51
Mint beszámoltunk róla, bő egyórás késéssel kezdődött el a Kanada–Orosz csapat jégkorongmérkőzés a pekingi olimpia női tornájának A-csoportjában. A kanadaiak nem léptek jégre az eredeti, 5.10-es időpontban, mert a csapatvezetés nem kapta meg időben az oroszok legfrissebb Covid-tesztjeinek eredményét. A mérkőzést végül Kanada simán megnyerte 6–1-re.
Maszkban nem lehetett könnyű… 
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotó: Árvai Károly)
Maszkban nem lehetett könnyű… A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotó: Árvai Károly)

 

Még mindig szapporói hősünk, a korábbi 205-szörös válogatott kiváló védő, Szélig Viktor fogalmazott a legtalálóbban, amikor a Hydro Fehérvár AV19 általános igazgatói minőségében azt a megállapítást találta tenni néhány hete, miszerint ez az idény továbbra sem más, mint egy hatalmas „Covid-lottó”.

Nos, ugyanez a pekingi téli olimpiára is áll – sajnos.

Ennek ékes példája sok másik mellett a rövid pályás gyorskorcsolyázóknál magyar érintettséggel zajló cirkusz: emlékezzünk csak a rajt előtt beeső Liu Shaoang kálváriájára a tesztekkel, vagy a még mindig otthon rostokoló Varnyú Alex esetére; esetleg a lengyel vb-ezüstérmes Európa-bajnoknő, Natalia Maliszewska nyilvános kifakadására, miután az elkülönítés és az össze-vissza teszteredményeket követően a szervezők végül nem engedték rajthoz állni legerősebb számában, 500 méteren.

Olybá tűnik, manapság ennyin múlik négy hosszú esztendő kőkemény, megfeszített munkája…

Mindezt csak azért írjuk le, mert hétfőn a női jégkorongtorna újabb sajnálatosan groteszk epizódot szolgáltatott az olimpiai járványsorozathoz – ráadásul az egyik legnagyobb sportági presztízsrangadón, a kanadai válogatott és az orosz csapat összecsapásán.

Az orosz női együttes már a játékok kezdete óta küzd a koronavírussal: bemutatkozó mérkőzésük előtt hat játékosuk is pozitív mintát adott, izolációs hotelben kínlódtak, nyitó meccsükön végül aztán tartalékosan is 5–2-es győzelmet arattak a svájciak felett. A Kanada elleni rangadó előtt és magán az összecsapáson azonban újabb szürreális jelenetek borzolták a kedélyeket.

Történt ugyanis, hogy az oroszok teszteredményei nem érkeztek meg időben, ami a legkevésbé az ő saruk, a kanadai válogatott tagjai viszont addig az öltözőből sem voltak hajlandóak kitenni a korcsolyájukat, ameddig nem lehettek biztosak benne, nincs fertőzött játékos az ellenfél soraiban. Na most amellett, hogy ez valahol érthető, szegény oroszok ezenközben úgy érezhették magukat, mint valami leprás bűnözők – ami viszont már inkább méltatlanul megalázó helyzet, főleg, hogy abszolút önhibájukon kívül kerültek bele. Ez tehát tipikusan az a történet, amely senkinek sem jó, amellyel senki sem nyer, hanem az összes szereplő szenvedő fél és áldozat elsősorban, csak más és más szempontból.

És akkor a legabszurdabb része még hátra volt. Amikor már azt hittük, mindent láttunk, megpillantottuk a végül bő egyórás késéssel a kezdő korongbedobáshoz kikorcsolyázó játékosokat, a sisakrács alatt maszkban(!) – a csapatok ugyanis elfogadták a jobb híján felajánlott mentő-kompromisszumot, hogy ezzel a feltétellel jégre léphetnek egymás ellen. Márpedig aki jégkorongozott valaha akár csak a legamatőrebb szinten is, pontosan tudja, mennyire fárasztó oda-vissza szántani a jeget hatvan percen át, még négy sorral is – elképesztően kemény lehetett ez pluszban maszkkal az orron-szájon, nőként…

A mérkőzésen egyébként már két és fél perc után kettővel ment a legutóbb ezüstérmes Kanada – a második találatnál Renata Fast elképesztő passza és Sarah Fillier beleéréses gólkombinációja a hétvégi NHL All-Star-gálára is odafért volna, csak hogy legyen valami sportérték is –, a vége pedig 6–1 lett a juharleveleseknek – más kérdés, hogy a történtek fényében ez már-már mellékes...

TÉLI OLIMPIA, PEKING 2022
JÉGKORONG
Női torna
Orosz csapat–Kanada 1–6
(0–2, 1–2, 0–2)
Az A-csoport állása: 1. Kanada 9 pont (29–3), 2. Egyesült Államok 9 (18–2), 3. Orosz csapat 3 (6–13), 4. Finnország 0 (3–16), 5. Svájc 0 (3–25)

A Nemzeti Sportot tudósítja a helyszínről: Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly (fotó)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik