GY. B.
2023.03.11 08:03 Frissítve: 2023.03.11 09:46

Spanyolország: Aday Benítez vallomása az ötvenezer eurós csalásról...

A spanyol liga feljelentést tett a rendőrségen az állítólagos bunda miatt, miután a Girona korábbi játékosa, Aday Benítez elismerte, pénzt kínáltak neki, hogy a csapata veszítsen.

Aday Benítez egy vagyon ellenében sem akarta imitálni a futballt (Fotó: Imago Images)

 

A jelek szerint a spanyol klubfutball képtelen kikecmeregni a kétes ügyekből. Nem sokkal az FC Barcelonát ért bíróbotrányt és a 2021-es, minden bizonnyal manipulált Melilla–Levante kupamérkőzést követő februári letartóztatások után az első és a másodosztályú bajnokságot szervező és irányító La Liga tett feljelentést egy újabb valószínűsíthető bunda ügyében.

Történt, hogy a Girona korábbi játékosa, Aday Benítez, a Cadena SER egyik online műsorában, az El Bar de Siquében arról beszélt, hogy pénzt kínáltak neki azért, hogy kikapjon a csapata – ezt jelentette a liga a sport sértetlenségét és a fogadási csalásokat vizsgáló rendőrségi egységnek (CENPIDA). A volt középpályás elmondása szerint egy fogadási csalásban kellett volna segédkeznie a 2016–2017-es másodosztályú idény utolsó fordulójában, amikor a Girona a Córdobához utazott, és már egyik csapat számára sem volt tétje a kilencven percnek.

„Nagyon meglepett, és sokáig arra gondoltam, hogy megbánhatom, ha valaha is szóvá teszem  – mondta a műsorban a két éve visszavonuló, 35 éves labdarúgó. – Ötvenezer eurót ajánlottak, hogy veszítsünk, és az első pillanattól kezdve azon járt az eszem, hogy mi ez az őrültség?! Féltem, mert ez félelmetes helyzet. Az ügynek nem lett folytatása, mert nem fogadtam el a pénzt, és azt sem tudtam, kik azok az emberek – valami fogadásról volt szó, nem tudom pontosan.”

A műsor többi résztvevőjét láthatóan leforrázta a kijelentés, de már nem volt visszaút, ki kellett bontani a témát, Aday Benítez először is elmondta, hogy miként találták meg…

„Személyesen kerestek fel. Azt mondták, kapok ötvenezer eurót, viszont azonnal mondtam is nekik, hogy nem én vagyok az emberük. Akkoriban nem tudtuk, mint most, hogy jelenthetjük-e az ilyen ügyeket a klubnak, de az világos volt számomra, hogy nem fogadhatom el a pénzt, sem azért, hogy veszítsünk, sem azért, hogy nyerjünk.”

A legdöbbenetesebb részlet azonban az volt, amikor a futballista a bundázás konkrét megvalósítási módszeréről beszélt, ráadásul egy másik mérkőzést is nevesített.

„A csalók egyetlen játékost keresnek meg, aki aztán maga mellé szervez néhány megbízható csapattársat. Sok esetben elegendő három játékost bevenni: a kapust, egy középső védőt és egy csatárt. Éltem már meg ilyen szituációt máshol is, például a Tenerifénél, igaz, bizonyítani nem tudom, mert nem tartoztam a lefizetett játékosok közé, és nem is játszottam az ominózus mérkőzésen, de több mint feltűnő volt. A 2013–2014-es másodosztályú idény utolsó fordulójában nekünk már nem volt esélyünk a rájátszásba jutni, de a Gijónnak igen. Úgy volt, hogy nálunk az idényben kevesebbet játszók kapnak lehetőséget, de az utolsó pillanatban kiderült, hogy a szokásos csapat játszik, és kikaptunk három-nullára, mégpedig nagyon furcsa gólokkal. Megjegyzem, azt a meccset a liga és a hatóságok is gyanúsnak ítélték, vizsgálták is, igaz, eredmény nélkül…”

Aday Benítez szavai bombaként robbantak, és immár biztosra vehető, hogy újabb, fájdalmas jogi ügyet indítottak el Spanyolországban.

Gyanús nyolc gól a Király-kupa-mérkőzés kapcsán
 
Ugyan még csak az év harmadik hónapjában járunk, de a spanyol klubfutballban nem az Abay Benítez által kiteregetett az idei első bundaügy. Februárban, szintén a La Liga feljelentésére a melillai bíróság indított vizsgálatot, mert a Király-kupában 2021 decemberében lejátszott Huracán Melilla–Levante (0–8) mérkőzéssel kapcsolatban is felvetődött a bundagyanú. A rendőrségi tájékoztatás szerint hat személyt hallgattak ki az ügyben, köztük egy korábbi Huracán-játékost, és ugyan a személyi egyezést nem erősítették meg, de február 21-én letartóztattak egy volt Melilla-futballistát, akit többrendbeli fogadási csalással gyanúsítanak. Az ügy kirobbanása után a La Liga munkacsoportot hozott létre, amely a férfi- és a női futball első három osztályának, egészen az ifikorosztályig előadásokat tart a bundázás veszélyeiről.
2023.03.19 19:17:44

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

Roberto és Kessié találata katalán sikert jelentett az el Clásicón, 12 pont a két csapat közti különbség.

2023.03.12 20:36:55

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

A katalánok kilencpontos előnyből várhatják a jövő heti el Clásicót.

2023.03.11 03:49:06

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

Az Espanyol kilenc év után talált be a Bernabéuban, de így sem szerzett pontot.

2023.03.05 14:08:22

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

Fontos pontokat veszített a címvédő a lelkes sevillaiak otthonában, tovább nőtt az élen a Barcelona előnye.

2023.03.05 14:08:58

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

Raphinha gólja elegendőnek bizonyult, a Barcelona fél órát emberhátrányban játszva is nyert.