Real Madrid: döntött a közgyűlés, felépülhet az új Bernabéu

SMAHULYA ÁDÁMSMAHULYA ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2018.09.23. 17:47
A Real Madrid vasárnapi közgyűlése elsöprő fölénnyel úgy döntött, hogy felépülhet az új Santiago Bernabéu Stadion. A terv finanszírozását is jóváhagyták, a munkálatok 2019 elején kezdődnek meg, a 2022-re elkészülő létesítmény 525 millió euróba kerül.

A Real Madrid igazgatósági tanácsa vasárnap döntő többséggel megszavazta a Santiago Bernabéu Stadion felújítását: 1017 igen szavazat mellett 57-en voksoltak nemmel, 23-an pedig tartózkodtak.

Ha a városi tanács is engedélyt ad rá, a terv szerint 2019 elején elkezdődhetnek a 81 000 férőhelyes, elhúzható tetőszerkezetű stadion építési munkálatai. A terv szerint három és fél év alatt felépül az új aréna, amelyet a klub hitelből, névadó szponzor bevonása nélkül finanszíroz. A felújítást a legtöbben az 525 millió eurós építési költség miatt ellenezték, harminc-harmincöt éven át évi huszonötmillió eurót kell majd visszafizetniük a királyiaknak, sokan attól tartanak, hogy emiatt hosszú évekre eladósodhat és nehéz helyzetbe kerülhet a klub. Csak összehasonlításképpen: a Bayern München stadionja, az Allianz Arena 350 millió euróba, az Athletic Bilbao stadionja, az új San Mamés 173 millió euróba került.

„Azt hallgatom, hogy a Bayern München stadionja mennyire olcsó volt, ám sokan elfelejtik, hogy a Chelsea-é vagy a Tottenhamé több mint egymilliárd euróba került – mondta Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke. – Ha azokon múlna, akik szerint nincs szükségünk új stadionra, még mindig a klub legelső pályáján játszanánk. A stadion felújítása hatalmas lehetőségeket rejt magában, és sokkal kevésbé kockázatos, mint egy új futballista igazolása. Egy klasszis szerződtetése a fizetésével együtt hosszú távon sokkal nagyobb összeget emészt fel. Az évi huszonötmillió eurós kiadás pedig az előző évi bevételünk négy százalékát sem teszi ki. A célunk, hogy az új aréna még komfortosabb legyen és több bevételt generáljon. Rengeteg technikai fejlesztés lesz, valamint nyolcszáz új férőhely épül a testi fogyatékosoknak. Remélhetőleg mindenki büszke lesz az új Bernabéura, amelyet a város egyik ékkövének szánunk. Persze tudom, vannak, akik azt szeretnék, ha egyáltalán nem fejlődnénk, ám nekem elnökként olyan döntéseket is meg kell hoznom, amelyek nem tetszenek mindenkinek, emellett el kell viselnem az engem ért támadásokat. Magam sem tudom, hányszor rongálták meg a házamat vagy a feleségem sírját, szeretném, ha ezek véget érnének.”

A 71 éves elöljáró felidézte azt is, hogy első elnöksége idején (2000–2006) neki köszönhetően vált anyagilag stabillá a klub, amely 2001-ben hatalmas kockázatot vállalva 73 millió euróért szerződtette Zinédine Zidane-t a Juventustól. A francia középpályás aztán nemcsak játékosként, edzőként is sikeres lett Madridban, mígnem ezen a nyáron váratlanul távozott, hogy aztán a csapat legnagyobb sztárja, Cristiano Ronaldo is búcsút intsen a csapatnak.

„Cristiano Ronaldo a klubtörténelem legeredményesebb futballistája, Alfredo di Stéfano méltó utódja, remek példa mindenkinek, aki a jövőben felhúzza a Real Madrid mezét, és ezért csak hálával tartozunk neki – folytatta Pérez, aki sajtóhírek szerint az utóbbi időszakban nem ápolt túl jó viszonyt a portugál csatárral. – Ugyanezt mondhatom el Zidane-ról, aki edzőként is történelmet írt. Mindketten a klub legendái, és ők is tudják, hogy mindig a Real Madrid lesz az otthonuk.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik