Pazar külsőségek mellett adták át Puskás szobrát Madridban

MURÁNYI ANDRÁS, KORPONAI TAMÁS (fotó) (Madrid)MURÁNYI ANDRÁS, KORPONAI TAMÁS (fotó) (Madrid)
Vágólapra másolva!
2013.10.24. 14:20
null
Leleplezték Puskás Ferenc szobrát Madridban (Fotók: Korponai Tamás)
Pazar külsőségek közepette leleplezték Puskás Ferenc szobrát a Real Madrid edzőközpontjának főbejáratánál. Florentino Pérez, a királyi klub elnökének ünnepi beszéde vezette fel az avatót.

„Két népet köt össze Puskás Ferenc neve és személyisége: a magyart és a spanyolt" – említette beszédében Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke, mielőtt Valdebebasban, azaz az úgynevezett Real Madrid Városban leleplezte Puskás Ferenc szobrát.

Ennél meghatóbbat aligha mondhatott volna a királyi gárda elnöke, kivált, mert a pompás külsőségek közepette rendezett eseménynek valóban megadták a módját: a Puskás Ferenc legszebb pillanataiból álló, Frank Sinatra-slágerrel kísért filmes kompozíció után Pérez elnök külön szólt a legendás labdarúgó özvegyéhez, a madridi hoszteszek által féltve őrzött Puskás Ferencnéhez, kiemelve, hogy „soha nem felejtjük el az ön férjét, Puskás Ferencet".

KATTINTSON A KÉPRE ÉS TEKINTSE MEG
AZ ESEMÉNYRŐL KÉSZÍTETT KÉPGALÉRIÁNKAT!
KATTINTSON A KÉPRE ÉS TEKINTSE MEG AZ ESEMÉNYRŐL KÉSZÍTETT KÉPGALÉRIÁNKAT!

Az emlékezők soraiban ott volt Puskás egykori csapattársai közül a hatszoros BEK-győzelemmel rekorder Francisco Gento, továbbá Santamaría és Amancio; a nyolcvanas évek korszakos egyéniségei közül Emilio Butragueno, a Real Madrid intézményi kapcsolatokért felelős igazgatója is átszellemülten hallgatta elöljárója szavait.

A tíz pályát felölelő, őrökkel szigorúan őrzött, príma edzőközpontban – Pérez beszéde után – Simicskó István szakállamtitkár szólt a megjelentekhez, kiemelve, hogy „akit szeretünk, részünkké válnak, s halálunk után is bennünk élnek", majd – a már említettek mellett – Schmitt Pál volt madridi nagykövet, NOB-tag, továbbá Mészáros Lőrinc és Jakab János, a Puskás Akadémia két vezetője társaságában átadták Pedro Montes mellszobrát.

Az alkotó nevét dicséri Valdebebasban az Alfredo di Stéfano-szobor is, amelynek különlegessége, hogy az amúgy Madrid-tag művészt a Vasas elleni 1958-as BEK-elődöntőbeli gólörömök egyike ihlette.

„Nem is tudom elmondani, mennyire megható pillanatokat élek át" – súgta oda lapunknak könnyes szemmel Puskásné Erzsike néni.

Az eseményt nagyszabású fogadás zárta, na meg magyar részről az óhaj: egyszer talán más futballsikerek miatt is megkapjuk a tiszteletet itt, Madridban...

A SZOBORAVATÓVAL BŐVEBBEN FOGLALKOZUNK A NEMZETI SPORT PÉNTEKI SZÁMÁBAN, AMELYBEN INTERJÚT OLVASHAT FLORENTINO PÉREZZEL, A REAL MADRID ELNÖKÉVEL!

EGY LEGENDÁS JÁTÉKOS LEGENDÁS GÓLÖRÖME

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik