La Liga: Megmentettük a Barcát a csődtől – Joan Laporta

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2023.02.09. 14:37
null
Joan Laporta szerint a Barcelonát nem fenyegeti a csőd veszélye (Fotó: Getty Images)
Sajtótájékoztatót tartott az FC Barcelna elnöke, Joan Laporta, mely során beszélt többek között a klub pénzügyi helyzetéről, a bajnoki címért folytatott küzdelemről, a Szuperligáról, valamint a közelgő stadionfelújításról is.

Sportszakmai szinten gálázva nyertük meg a Szuperkupát, állunk a kupában és az Európa-ligában is. Mindkét sorozatot szeretnénk megnyerni. A fő célunk ezzel együtt a spanyol bajnokság, melyet jelenleg 53 ponttal vezetünk. Ez egy fejlődő csapat, de sikerült megerősítenünk a keretet – a védelmünk különösen erős” – összegezte a Barca jelenlegi idényét Joan Laporta, majd rátért a klub gazdasági helyzetére.

Megmentettük a Barcát a csődtől, az adósságaink kontroll alatt vannak. Olyan döntéseket hoztunk, amelyek stabilizálták a pénztárunkat, és négy év után először profitot termeltünk. (…) A játékosok igazolása nem volt könnyű feladat, egyrészt a fizetési sapka, másrészt a szabályok miatt. A liga a költségvetések alapján szabja meg az adott klub költségvetési plafonját, mi pedig olyan helyzetbe csöppentünk a klub átvételekor, melyben ezt a limitet sok millió euróval meghaladtuk” – kezdte e helyzet ismertetését Laporta.

„Úgy kellett versenyképes csapatot építenünk, hogy közben csökkentenünk kellett a bértömeget – ezért adtuk el a tévés jogaink egy részét. A liga mindeközben újabb korlátozó intézkedéseket vezetett be, így titáni erőfeszítéssel tudtuk csak regisztrálni a játékosainkat. A liga folyamatosan változtatta a szabályokat, hogy megakadályozza ezeket a lépéseket a részünkről. A nyáron további 170 millió euróval csökkentjük a bértömegünket” – folytatta a gazdasági részletek elemzését a katalán klubvezér, majd elmondta, hogy a Camp Nou stadion felújítását a Limak nevű cég fogja elvégezni, valamint azt, hogy a csapat 2024 decembere előtt térne vissza a megújuló stadionba, amely 2026-ra lenne kész.

Laporta szerint már folyamatban van a költözés előkészítése a Montjuic Stadionba, amelyben negyvenkilencezer néző foglalhat helyet.

A sajtótájékoztató végén Laporta szót ejtett a mai nap folyamán bejelentett Szuperliga-tervezetről is.

Elkötelezettek vagyunk a Szuperliga-projekt, illetve a fenntartható európai labdarúgás iránt. Nem tudunk versenyezni a konkrét államok által pénzelt csapatokkal, valamint a Premier League-gel, amely hétmilliárd eurót önt a saját bajnokságába. (…) A célunk a fenntartható futball. Három nagy klub vagyunk (a Barcelona, a Real Madrid és a Juventus – a szerk.) és meg akarunk egyezni az UEFA-val. Nem akarunk elindulni az elszakadás útján, mi a párbeszédben hiszünk” – mondta a Barcelona elnöke.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik