La Liga: Mascherano tudja, miért nem lett bajnok a Barca

Vágólapra másolva!
2021.05.20. 19:06
null
Javier Mascherano a Nemzeti Sport kérdésére is válaszolt, és elárulta az is, hogyan kellett volna helyesen kiejteni a nevét (Fotó: AFP)
A spanyol élvonal utolsó fordulója előtt tartott nemzetközi sajtótájékoztatón – amelyen hazánkat egyedül a Nemzeti Sport képviselte – a La Liga nagykövetei válaszoltak a feltett kérdésekre, s Javier Mascherano, a Barcelona tavaly visszavonult argentin kiválósága felelt lapunk kérdéseire. 


A spanyol bajnokság utolsó fordulója előtt a La Liga nagykövetei (Fernando Sanz, Aritz Aduriz, Luis García, Gaizka Mendieta, Frédéric Kanouté, Diego Forlán, Marcos Senna és Xabi Prieto ) válaszoltak a nemzetközi újságírók kérdéseire. Magyarországot a Nemzeti Sport képviselte a csütörtöki online eseményen, amelyen először azt kérdeztük Javier Mascheranótól, hogy a Barcelona miért nem tudta megnyerni az idény legfontosabb mérkőzéseit.

„A Barcelona azért veszítette el a bajnoki címet, mert a közvetlen riválisok közül az Atléticót és a Real Madridot sem tudta legyőzni – válaszolta lapunknak a 2020-ban visszavonult argentin középpályás. – Ugyanakkor abban is biztos vagyok, hogy decemberben sokan aláírták volna, hogy a csapat egészen az utolsó előtti fordulóig versenyben lesz az aranyéremért. Megvolt a lehetősége arra, hogy megnyerje, de áprilisban kettő egyre kikapott a Real Madridtól, nemrég pedig gól nélküli döntetlent játszott az Atléticóval. Ahogy mondani szoktuk, ezeken a kulcsfontosságú meccseken egyszerűen hiányzott a nafta a csapatból, ez az, amin a következő idényben javítani kell."

A vb-ezüstérmes labdarúgó azt is elárulta, hogy a nevét "Máscseránónak" kell ejteni, de hozzászokott már ahhoz, hogy Spanyolországban és világszerte sokan "Mászkeránóként" emlegetik, lapunk második kérdésére válaszolva pedig kifejtette, hogy miért örülne, ha Sergio Agüero a katalán klubnál folytatná.

„Nagyszerű igazolás lenne – folytatta a vb-ezüstérmes argentin futballista. – Egyrészt azért, mert remek csatár, de ennél is fontosabb, hogy nagyon jó a kapcsolata Lionel Messivel, akinek az idény végén lejár a szerződése. Agüero megszerzése is egy érv lenne amellett, hogy hosszabbítson".

Később természetesen az is szóba került, vajon Ronald Koemannak távoznia kellene vagy megérdemelné, hogy a következő kiírásban is ő irányítsa a Barcelonát.

„Nem én vagyok a megfelelő ember, hogy erre válaszoljak, mert nem látok bele a klub mindennapjaiba, nem voltam ott nap mint nap a csapattal. Az viszont biztos, hogy Ronald Koemannak az idény elején nagyon sok problémával kellett megküzdenie, és ezeket jól kezelte. A kupagyőzelem mellett az utolsó fordulóig versenyben volt a csapat a bajnoki címért, emellett a fiatalok beépítése is jól sikerült, többen bizonyították, hogy hosszútávon is meghatározó játékosai lehetnek a Barcelonának.”

A Barcelonával öt bajnoki címet nyerő játékos szerint a bajnoki cím szempontjából nagy jelentősége volt annak, hogy a klub tavaly ingyen elengedte Luis Suárezt az Atlético Madridhoz.

„Látjuk, mit veszített a távozásával a Barcelona. Játszottam vele együtt, jól tudom, hogy nem csak a pályán, de azon kívül is meghatározó személyiség. Az Atlético nagyon jól járt a szerződtetésével, kulcsszerepe lesz abban, ha a csapat megnyeri a bajnokságot. Nagyszerűen kezdte az idényt, majd amikor sérülés miatt hiányzott, akkor a csapat is bukdácsolt. A visszatérése után eleinte visszafogottabban teljesített, az Osasuna elleni kettő egyre megnyert mérkőzésen viszont az idény legfontosabb gólját szerezte.”

Diego Forlán szerint ha az Atlético bajnok lesz, azért Luis Suárez mellett elsősorban Jan Oblaknak jár majd a dicséret. Luis García pedig arról beszélt, hogy az Atleti stílusa sokat változott az utóbbi évekhez képest, sokkal kreatívabb, látványosabb futballt játszott, aminek a semleges szurkolók is örülhettek. Diego Forlán emellett Joao Félixről is kifejtette a véleményét. A huszonegy éves portugál csatárt 2019 nyarán klubrekordot jelentő 126 millió euróért igazolta az Atleti a Benficától, de egyelőre nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Ebben az idényben is sok kritikát kapott, miután egy fordulóval a vége előtt csak hét gólja van a bajnokságban.

„Sokan azt várták tőle, hogy egyből ő lesz az új Cristiano Ronaldo, de ez teljesen abszurd – mondta az uruguayi csatár, aki nemrég Vadócz Krisztián edzője volt a Penarolnál. – Látszik rajta, hogy óriási tehetség, de még nagyon sokat kell tanulnia. Senki nem várhatja el tőle, hogy ennyire fiatalon egyből világklasszis legyen. Diego Simeone azonban pontosan tudja, hogy mire van szüksége, és hogy kell felépíteni egy hozzá hasonló tehetséges csatárt.”

A beszélgetés végén a La Liga nagyköveteit (Marcos Senna ekkor már nem volt vonalban) arra kérték, hogy nevezzék meg azt a játékost és csapatot, amelyik pozitív értelemben a legnagyobb meglepetést okozta ebben az idényben.

Xabi Prieto: Aleksander Isak (Real Sociedad), Sevilla
Luis García: Marcos Llorente (Atlético Madrid), Sevilla
Gaizka Mendieta: Carlos Soler (Valencia), Granada
Javier Mascherano: Marcos Llorente, Atlético Madrid
Frédéric Kanouté: Jules Koundé (Sevilla), Cádiz
Aritz Aduriz: Marcos Llorente, Atlético Madrid
Diego Forlán: Gerard Moreno (Villarreal), Betis
Fernando Sanz: Pedri (Barcelona) és Rafa Mir (Huesca), Real

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik