T. D. 2021.03.02 10:52 Frissítve: 2021.03.02 11:16

Barcelona: Bartomeu a börtönben éjszakázott, a bíróságra vitték

A barcelonai Les Corts rendőrörs cellájában töltötte az éjszakát Josep Maria Bartomeu, a Barcelona korábbi elnöke. A korábbi sportvezetőnek kedd reggel a bíróságon van jelenése.

Bartomeunak magyarázkodnia kell (Fotó: AFP)

A hétfői letartóztatás után sokáig nem volt világos, hogy Bartomeut meddig tartják bent, de végül az elfogása után kénytelen volt az éjszakát is a rács mögött tölteni. Reggel átszállították a Ciudad de Justícia nevű igazságszolgáltatási komplexumba, ahol kihallgatják őt és egykori jobbkezét, Jaume Masferrert. A klub a hétfői hírek után közleményben jelezte, hogy mindenben együttműködik a hatóságokkal.

Mint ismert, a BarcaGate néven emlegetett botrány kapcsán vették őrizetbe Josep Maria Bartomeut, az FC Barcelona korábbi elnökét, továbbá az előző vezérkarból Oscar Grau vezérigazgatót, Roma Gómezt, illetve Jaume Masferrert. A vád hűtlen kezelés, korrupció és pénzmosás.

Az ügy 2020 februárjában került nyilvánosságra. A BarcaGate során a 13 Ventures nevű PR-cég az FC Barcelona megbízásából több mint száz álprofilt működtetett a közösségi oldalakon, amelyek célja Bartomeu dicsfényben feltüntetése, és az őt kritizáló tábor (ide tartozik többek között Lionel Messi és Gerard Piqué) lejáratása volt. A klub tagadta, hogy létezett ilyen megállapodás és kapcsolatban lenne a vállalattal, ugyanakkor a Cadena SER beszámolója szerint akkoriban hat különböző számla is a birtokukba jutott, ezek bizonyítják a Barca kifizetéseit az irányukba.

A botrány kirobbanása után nem sokkal hat igazgatósági tag nyújtotta be a lemondását, köztük az egyik alelnök, Emili Rousaud, aki 2020 áprilisában sejtelmesen így fogalmazott: „Ha azt kérdezik tőlem, hogy valaki hozzányúlt-e a klub kasszájához, azt mondom, igen. Hogy ki, azt nem tudom.”

Bartomeu 2014 és 2020 között dolgozott az FC Barcelona elnökeként, előtte 2010 és 2014 között, még Sandro Rosell elnöksége idején a klub alelnökeként ténykedett. Tavaly október 27-én mondott le tisztségéről.

A katalán klubnál vasárnap (március 7-én) rendezik a következő elnökválasztást, amelyet január 24-én a koronavírus-járvány miatt halasztottak el. A három jelölt Joan Laporta – ő egyben az első számú esélyes is –, Víctor Font és Toni Freixa.

BARTOMEU ÉRKEZÉSE A BÍRÓSÁGRA


 

2021.04.17 21:09:22

Spanyol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

Pár napon belül a második Király-kupa döntőjét is elbukta a Bilbao, ezt most igazán emlékezetes körülmények között.

2021.04.16 23:59:42

Spanyol labdarúgás SMAHULYA ÁDÁM

ALAPVONAL. A Messit felfedező Carles Rexach szerint a Barcelona nélkül Messi sohasem lett volna az általunk ismert játékos; mindenképp nagy futballista vált volna belőle, de egyáltalán nem biztos, hogy máshol is ekkora világsztárt neveltek volna belőle.

2021.04.10 18:19:31

Spanyol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

Gyönyörű és szerencsés gól, piros lap, kapufák, kihagyott ziccerek, meg nem adott büntetők: ez volt az el Clásico.

2021.04.05 20:49:23

Spanyol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

Nagyon fontos három pontot szereztek a katalánok a nagyon tartalékos, de jól futballozó Valladolid ellen.

2021.04.05 12:52:04

Spanyol labdarúgás T. D.

„Azt mondtam, inkább játszani akarok. De aztán akaratom ellenére odavittek hozzá.”