M. D. 2020.10.27 20:13 Frissítve: 2020.10.27 23:18

Barcelona: itt a vége, Bartomeu lemondott – hivatalos

Egybehangzó spanyol sajtóértesülések szerint lemondott a posztjáról Josep Maria Bartomeu, az FC Barcelona elnöke, és vele együtt a katalán klub jelenlegi teljes igazgatótanácsa. Az 57 éves sportvezető kedd este online sajtótájékoztatóján megerősítette az információkat.

 

Egy város álma teljesült: Josep Maria Bartomeu lemondott (Fotó: AFP)


Itt a vége, Josep Maria Bartomeu az FC Barcelona elnökségének keddi ülése után benyújtotta a lemondását – írta elsőként a Sport, valamint több mértékadó spanyol sajtótermék. A klub első emberével együtt a jelenlegi igazgatótanács tagjai is otthagyják pozíciójukat.

Bartomeu a Sport beszámolója szerint azok után döntött a lemondás mellett, hogy a katalán kormány (Generalitat de Catalunya) nem járult hozzá az ellene indított bizalmatlansági szavazás elhalasztásához, amelyre november első két napján kellett volna sort keríteni. Erre válaszul Bartomeu inkább lemondott, mondván, a klub pártoló tagjainak átlagéletkora 58 év – sőt, több mint 40 ezer klubtag 60 év feletti –, és a járványhelyzet kellős közepén nem szeretné kockára tenni az egészségüket azzal, hogy a szavazóurnákhoz rendeli őket.

Marcal Lorente, a Mundo Deportivo újságírója – aki a Barca Tv-nél is bedolgozik – úgy tudja, Bartomeu lemondásában az is közrejátszott, hogy belátta, az egyesület stabilitását kockáztatja azzal, ha továbbra is marad a posztján. A keddi elnökségi ülésen a vezetőségi tagok egyhangúlag döntöttek a távozás mellett.


Bartomeu kedd este online sajtótájékoztatóján megerősítette a lemondását, valamint azt is, hogy vele együtt az igazgatósági tagok is távoznak posztjukról.

„Megfontolt, higgadt döntést hoztunk, amellyel minden kollégám egyetértett – idézi a Sport Bartomeut, aki ellentmondásosnak és felelőtlennek nevezte a katalán kormány illetékeseit, amiért nem engedték elhalasztani a bizalmatlansági szavazást. – Ugyanezek az emberek szigorító intézkedéseket hoznak, hétvégére kijárási tilalmat rendelnek el és az otthoni munkavégzést javasolják. Nekünk felelősségteljesen kellett cselekednünk, nem írhattuk ki a referendumot. Nem választhattunk a szavazás és az egészség között.”

„Miért nem mondtunk le korábban? Miután kiestünk a Bajnokok Ligájából, a legkönnyebb lett volna távozni, de döntéseket kellett hoznunk, amit egy korlátozott felelősségű sportvezető nem tehetett volna meg. Ki írta volna alá az új vezetőedző szerződését? Ki képviselte volna a klubot abban, hogy Lionel Messi nálunk folytassa?” – tette fel a költői kérdést a leköszönő elnök.

Bartomeu elmondta, az emberek és a sajtó sokszor tiszteletlenül bánt velük, megengedhetetlen stílusban kritizálták a munkásságukat és hamis vádakkal illeték őket, de számára mindvégig megtiszteltetés volt a klubot szolgálni. Bartomeu azt is elárulta, anyagi érdekekből elfogadták a sztárklubok által megálmodott új versenysorozatban, az Európai Szuperligában való indulás feltételeit, valamint rábólintottak a klubvilágbajnokság új lebonyolítási formátumára is, ám ezt a döntést a következő elnökségnek még jóvá kell hagynia.

„A keret átalakítását már hónapokkal ezelőtt meg kellett volna kezdeni – folytatta Bartomeu. – Változtatnunk kellett a csapat dinamikáján, és ez meghatározó játékosok távozását vonta maguk után, akiknek ezúton is köszönöm a klubért tett erőfeszítéseiket. Beépítettük az első csapatba a Barca B fiataljait és a jövő tehetségeit. Ezekkel a döntésekkel volt összhangban Koeman kinevezése is.”

Bartomeu végezetül sok sikert kívánt utódjának, az FC Barcelona leendő első emberének.


„Ideje volt már. Végre megnyílt az út a Barca átalakításához. Éljen a Barca!” – kommentálta Bartomeu lemondását a Twitteren Joan Laporta, a klub korábbi elnöke, aki jövőre valószínűleg ismét harcba száll a megüresedő posztért.


Bartomeu 2014 óta dolgozott az FC Barcelona elnökeként, előtte 2010 és 2014 között, még Sandro Rosell elnöksége idején a klub alelnökeként ténykedett. Regnálása alatt a labdarúgócsapat többek között négy bajnoki címet és egy Bajnokok Ligáját, a női futballisták három bajnokságot, a kézilabdázók egy BL-t nyertek. Bartomeu az utóbbi időben – több hónapra visszamenőleg – rengeteg kritikát kapott a klub nem megfelelő irányítása miatt, a Lionel Messi távozásával kapcsolatos hercehurca már csak olaj volt a tűzre.

2022.06.24 22:12:12

Spanyol labdarúgás SMAHULYA ÁDÁM

ALAPVONAL. A legutóbbi két idényben már kis túlzással jobban utálták Bale-t a Real-drukkerek, mint a Barcelona vagy az Atlético bármelyik játékosát, és az újságírók is ott rúgtak bele, ahol csak tudtak. A képességei ellenére egyébként sohasem számított közönségkedvencnek Madridban, igaz, már az érkezésekor sem volt könnyű helyzetben.

2022.05.29 22:55:01

Spanyol labdarúgás L. P. I.

2022.05.22 09:58:50

Spanyol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

A vendégek kiharcolták az európai kupaszereplést, többen is most köszöntek el a Barcelonától.

2022.05.20 14:01:02

Spanyol labdarúgás BABJÁK BENCE

Exkluzív: kulisszatitkok a Real támadójáról volt edzőjétől és a Folha de Sao Paulo újságírójától.

2022.05.10 21:13:45

Spanyol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

Remekelt a Dembélé, Aubameyang kettős, Aspas ismét betalált – Ronald Araújo agyrázkódást szenvedett egy ütközés során.