BODNÁR ZALÁN 2022.01.10 23:12 Frissítve: 2022.01.11 23:10

Al-Clásico – Bodnár Zalán jegyzete

 


A Szuperkupa mint intézmény mindig is amolyan mostohagyereke volt a futballvilágnak, amelyet nemigen lehetett hová tenni. Hivatalosan tétmeccs, valójában nem az, leginkább nyűg mindenkinek. Az elnevezése alapján egy mindenekfelett álló kupa, de a reláció közel sem ugyanaz, mint mondjuk az amerikaifutballban a bowlok és a Super Bowl között. A mi futballunkban a Szuperkupa leginkább egy bulimeccs.

Talán ezért sem vált ki heves reakciókat a futballtársadalomból, hogy a meccset mind több ország „kiszervezi” Keletre, ahogy a multicégek a gyártási folyamatokat. Hogy azt ne mondjam: ahogy a nyugati cégek terítik a keleti piacra a bóvliárut és élelmiszert. Csak amíg a hamburgert a nyugati gazdagok a keleti szegényekre igyekeznek rásózni, a Szuperkupát a keleti gazdagokra. A szupergazdagokra.

Magyar idő szerint szerdán Rijádban, Szaúd-Arábia fővárosában rendezik meg az utóbbi évtizedekben a világ első számú rangadójává avanzsáló el Clásicót, vagyis a Real Madrid–Barcelona összecsapást a spanyol Szuperkupa elődöntőjében. Igen, az elődöntőjében, hiszen a bajnok és a kupagyőztes szokásos randevúja immár négyes tornává nőtte ki magát a spanyoloknál, a La Liga ezüst- és bronzérmese is felszállt a haknijáratra. Jó pénzért szórakoztatják az arabokat, sajtóhírek szerint több mint 50 millió eurót hozott a liga konyhájára, hogy 2019-ben aláírták a szerződést három évre a szaúdiakkal.

Abban természetesen semmi meglepő nincs korunk futballjában, hogy a csapatok szurkolóit senki sem kérdezte meg, mit szólnak ahhoz, hogy nem láthatják a csapatukat, vagy ha mégis, akkor egy vagyont kell fizetniük azért, hogy elutazhassanak a Közel-Keletre. Még csak nem is a spanyolok voltak az elsők ebben, az olasz Szuperkupa-meccs helyszíne volt már Washington, New York, Peking, Sanghaj, Doha, Dzsidda és Rijád is.

Eközben a nemzetközi szervezetek (köztük a futballszövetségek), amelyek mostanság rendkívül érzékenyen reagálnak minden emberi jogi problémára, és pillanatok alatt bélyegeznek meg országokat és nemzeteket, semmi kivetnivalót nem találnak egy szaúdi „al-Clásicóban”, holott az arab ország kapcsán – minden modernizációs törekvése ellenére – volna éppen mi ellen szót emelni. Sebaj, legfeljebb átmenetileg majd megint kiveszi a címeréből a keresztet a Real Madrid és a Barcelona, mint a közel-keleti zsíroskenyértúrák során szokta, és akkor nem bántódik meg senki.

A spanyol Szuperkupa-meccseket egyébként a Fahd király Stadionban rendezik. Már a neve is adja magát: ne legyen kétségünk, lesz ott még spanyol Király-kupa-döntő is...


A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2022.05.22 09:58:50

Spanyol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

A vendégek kiharcolták az európai kupaszereplést, többen is most köszöntek el a Barcelonától.

2022.05.20 14:01:02

Spanyol labdarúgás BABJÁK BENCE

Exkluzív: kulisszatitkok a Real támadójáról volt edzőjétől és a Folha de Sao Paulo újságírójától.

2022.05.10 21:13:45

Spanyol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

Remekelt a Dembélé, Aubameyang kettős, Aspas ismét betalált – Ronald Araújo agyrázkódást szenvedett egy ütközés során.

2022.05.08 11:22:41

Spanyol labdarúgás CSELŐTEI MÁRK

Rengeteg helyzetet dolgoztak ki a hazaiak a friss bajnok, tartalékos Real Madrid ellen, de így is csak egy büntető döntött.

2022.05.07 20:30:59

Spanyol labdarúgás MURÁNYI DOMONKOS

A csereként beálló Ansu Fati góljára az exbarcás Bartra még válaszolt, de aztán elsült Jordi Alba lába…