FIFA: fegyelmi vizsgálat indult a játékosát megcsókoló Rubiales ellen

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2023.08.24. 17:20
null
Luis Rubiales (jobbra) komoly kalamajkába keveredett (Fotó: Getty Images)
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) vizsgálatot indított a Királyi Spanyol Labdarúgó-szövetség elnöke, Luis Rubiales ellen, miután az a női labdarúgó-világbajnokság döntőjét követő díjátadón megcsókolta a világbajnok spanyol válogatott egyik játékosát, Jennifer Hermosót – írja a Sky Sports.

Az eset nyomán óriási botrány kerekedett Spanyolországban, számos hang követelte Rubiales lemondását – a lemondásra nem hajlandó, 46 éves sportvezető még hétfőn posztolt egy bocsánatkérő videót, de azt maga Pedro Sánchez miniszterelnök szólta le, mondván, hogy ez „nem elég”.

Az RFEF péntekre hívta össze rendkívüli közgyűlését, ahol többek között Rubiales sorsa is terítékre kerül – ezzel együtt semmi nem garantálja az egykori középhátvéd távozását, miután spanyol sajtóhírek szerint a regionális szövetségek élén az ő bizalmi emberei állnak, akik így hivatalban tarthatják a megosztó sportvezetőt. Ezzel együtt a Rubialesre nehezedő nyomás napról napra nő, a Marca információi szerint az RFEF elnökét személyes barátai is arra kérték, hogy vonuljon a háttérbe, s egyesek már attól tartanak, hogy a Rubialest övező botrány árthat a 2030-as világbajnokság rendezésére benyújtott spanyol, portugál, ukrán és marokkói közös pályázat esélyeinek.

Végül, de nem utolsósorban az üggyel – a profi labdarúgókat képviselő szervezet, a FIFPRO nyomására – a FIFA is elkezdett foglalkozni, a nemzetközi szövetség fegyelmi bizottsága közleményében jelezte, hogy Rubialest a nemzetközileg elismert szabályzat 13. cikkelyének első és második bekezdésének megsértése miatt indított vizsgálatot az RFEF elnöke ellen. Az imént említett cikkelyek előírják a tiszteletteljes viselkedést, valamint szigorúan tiltják a„természetes vagy jogi személy megsértését bármilyen módon, de főképp gesztusokkal, jelekkel és trágár nyelvezettel”. A FIFA fegyelmi bizottsága továbbá jelezte, hogy az ügy lezárásáig és a végső döntés meghozataláig nem szolgáltat további információkat az eljárásról.

 


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik