Vilanova: Nem azért jöttem, hogy bárkivel versenyezzek

Vágólapra másolva!
2012.06.15. 15:55
null
Csak a név változott a kispadon, a stílus nem (Fotó: Reuters)
Mától hivatalosan is Tito Vilanova az FC Barcelona labdarúgócsapatának vezetőedzője. A szakember kétéves szerződést írt alá, majd sajtótájékoztatón beszélt az előtte álló feladatokról, a csapat életében várható változásokról, valamint arról a különleges baráti viszonyról, ami Pep Guardiolához fűzi. Utóbbi nehéz örökséget hagyott maga után, az utód azonban elmondta: ő nem azért jött, hogy bárkivel versenyre keljen.

„Mindenek előtt mérhetetlenül büszke vagyok arra, hogy az első csapat edzője lehetek – kezdte Vilanova, aki a jelek szerint elődjéhez hasonlóan a sportszerű tiszteletkörök futásához is ért. – Nehéz helyzetben vagyok, mert az egyébként is dicsőséges klub legdiadalmasabb időszakát követően lehetek edző. Vannak azonban játékosaim, akik továbbra is készek bizonyítani, és éhesek a sikerre. Én mindenesetre készen állok a kihívásokra. Mindez a hasznunkra válhat, és akkor egy nyerő projekt részeseivé lehetünk.”

A szakember a folytatásban Guardiolára terelte a szót, akinek mindenek előtt megköszönte a lehetőséget, hogy öt évvel ezelőtt – a két szakember már a tartalékoknál is közösen ténykedett – maga mellé vette. Vilanova szerint testvérként szereti barátját, ez pedig aligha változik meg attól, hogy az eddigi főnök-beosztott viszony megszűnt. Elődje fáradtságra hivatkozva távozott, de erről a barát nem formált véleményt.

Vilanova tudja: nehéz kihívásnak kell megfelelnie
Vilanova tudja: nehéz kihívásnak kell megfelelnie

„Nagyon szoros munkakapcsolatunk volt. Együtt dolgoztunk, és együtt hoztuk meg a döntéseket, de ő volt az, aki a külvilág felé mindezt kommunikálta. Szerintem nincs házasság a világon, amelyben a párok annyi időt töltöttek volna együtt, mint mi az elmúlt években. Tisztában vagyok vele, hogy mindig összehasonlításnak leszek kitéve a munkám során. Én viszont nem azért jöttem, hogy bárkivel versenyezzek, hanem azért, hogy a feladatomat legjobb tudásom szerint elvégezzem. A kihívás óriási. Az elmúlt években nagyon fontos volt, hogy sikerült címeket nyernünk. Amennyiben sikerül folytatnunk ezt a sorozatot – ami nagyon nehéz feladat, de nyilván ez a célunk –, akkor egy leszek a boldog ünneplők között.”

A 2012–2013-as játékoskeretben egyelőre nagy a bizonytalanság Dani Alves és Seydou Keita maradását illetően. Vilanova a brazilról elmondta, hogy kulcsemberként mindenképpen meg akarják tartani, és különben sincs lehetősége távozni. A mali középpályáshoz annyit fűzött hozzá: „ha akar, marad”.

A vezetőedző néhány játékossal már személyesen egyeztetett jövőbeli terveiről, hogy kinek milyen szerepet szán. A nyári erősítések között prioritása van két védő megszerzésének: egyet középre, egyet a bal oldalra. A sérülések miatt a védelemben többször alkalmi megoldásokkal kellett pótolniuk a hiányzókat. Mint ahogyan a csatársorból is kidőlt hosszabb-rövidebb időre David Villa, Alexis Sánchez, valamint Pedro. Így viszont fel lehetett fedezni a Lionel Messi mellett egyre több szerepet kapó Isaac Cuencát és Cristian Tellót.

Másodedzőként fontos szerep vár Jordi Rourára (Fotó: marca.com)
Másodedzőként fontos szerep vár Jordi Rourára (Fotó: marca.com)

A spanyol újságírónak feltűnt, hogy nem említette a támadók között a holland Ibrahim Afellayt, de arra a kérdésre, miszerint az előző idényt súlyos sérülés miatt szinte teljes egészében kihagyó játékosról lemondott volna, azt válaszolta, hogy nem, csak őt a középpályások közé sorolta.

A saját nevelésű játékosok mély vízbe dobását ő is a szívén viseli, de csak akkor, ha ezt az érintett kiérdemli. Mindettől függetlenül a három védő, Marc Bartra, Marc Muniesa, Martín Montoya és a középpályásként is hasznos Jonathan dos Santos az első keret tagjának érezheti magát.

A vezetőedző mellett véglegesítették a szakmai stáb névsorát is, Jordi Roura másodedzőként, Aureli Altimira erőnléti edzőként segíti Vilanovát, viszont új kapusedzőt várnak, de még nem nevesítettek.

„Szükségem volt magam mellé másodedzőként valakire, aki úgy tud dolgozni velem, mint én Peppel. Jordi az elmúlt években már velünk együtt volt, ismerjük egymás munkáját és személyiségét, így tudja, milyen feladat vár rá. Igazi csapatjátékos, aki sérülés miatt fiatalon hagyott fel a játékkal, most viszont nagyszerű lehetőséget kapott.”

Több újságírói kérdés érkezett arra vonatkozóan, hogy milyen kapcsolatot ápol az együttes gólerős aranylabdásával, Lionel Messivel. Vilanova őszintén meglepődött a téma napvilágra kerülésén.

„Leóval még nem beszéltem személyesen. Van szerencsém őt évek óta ismerni, gyerek volt akkor, amikor először találkoztunk. És ő még most is ugyanazt teszi, mint akkor. A hozzáállása semmit sem változott. Az öltözőben azok közé tartozik, akikkel a legkönnyebb szót érteni.”

A katalánokhoz kapcsoló pénteki hír, hogy már a hét végén szeretnének a végére érni Jordi Alba átigazolásának. A barcelonai korosztályos múlttal is bíró bal oldali védőért – aki 23 évesen az Eb-n szerelő spanyol csapatban biztos kezdőnek számít – a gránátvörös-kékek 11 millió eurót ajánlanak, a Valencia 15-öt kérne. Bár a játékos kivásárlási ára 20 millió euró, a szerződése már csak egy évig él, tehát 2013 nyarán egyetlen euró centet sem látnának utána Valenciában. Az értéke úgy nőhet a jövőben, hogy az a Valenciának egyre kevesebbet jelent.

Eközben angol lapértesülések szerint a Liverpool 9 millió eurós ajánlatot kész tenni Tellóért, akinek szerződése szintén jövőre jár le. A katalánok már kijelentették, hogy ragaszkodnak a 21 éves támadóhoz, a szélső nem eladó.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik