A brazil Edmílson alaposan belepiszkított saját csapatának fészkébe

Vágólapra másolva!
2007.11.22. 22:09
A válogatott szünet alatt a nagycsapatok háza táján azokra is kíváncsiak az újságírók és az olvasók, akikre a bajnoki és adott esetben a BL-menetelésben jóval kevesebb fény vetül. A szezonban, főként az idegenbeli bajnokikon igencsak formán kívül teljesítő FC Barcelona krízisének okait keresték a spanyol TV3 munkatársai is, ők azonban belebotlottak a katalánok nyár óta sérült játékosába, Edmílsonba. A brazil játékos aztán alaposan kiborította azt a bizonyos bilit. Először még név nélkül öltözői fekete bárányokról beszélt, majd ezt tompítva, vagy éppen erősítve, ez már csupán nézőpont kérdése, egyedül a gránátvörös-kék idolra, Ronaldinhóra összpontosított.
Edmílson a nyár óta sérült, de szavai az öltözőről nagyot szóltak
Edmílson a nyár óta sérült, de szavai az öltözőről nagyot szóltak
Edmílson a nyár óta sérült, de szavai az öltözőről nagyot szóltak
Edmílson a nyár óta sérült, de szavai az öltözőről nagyot szóltak

Xavi magyarázatra vár, Iniesta meglepődött

A hétvégi, 13. forduló felvezetése minden bizonnyal ennek az Edmílson-üzenetnek az öltözőn belüli visszhangja lesz, ám a válogatottbeli kötelezettségek miatt a katalánok kerete ezekben a napokban rendkívül foghíjas volt, a légiósok csak most szállingóznak vissza klubjukba. A spanyol válogatottnál érdekelt Xavi és Iniesta azonban máris reflektált az elhangzottakra.
„Ezek a szavak nem tesznek jót a csapatnak - mondta az észak-írek elleni Eb-selejtezőn szerdán győztes gólt szerző Xavi, aki tavasszal a bajnoki cím elvesztését követően maga is valami hasonlót fogalmazott meg a csapat motivációjával kapcsolatban. - Most csendre van szükségünk és beszélnünk kell Edmílsonnal, hogy magyarázattal szolgáljon nekünk.”
„Edmílson szavai rosszkor jöttek, de nagyot szóltak - nyilatkozta Iniesta. - Meglepett a dolog, mert hasonlókat az öltözőben kell megbeszélni. Amikor nem kizárólag a futballról beszélünk, abból soha nem jön ki semmi jó. Az emberek a győzelmet várják tőlünk, hogy a pályán mutassuk meg magunkat, éppen ezért úgy vélem, ezekben a szavakban nekik nincs köszönet.”
Hiába áll tizenkét fordulót követően 24 ponttal a harmadik helyen a Barca a bajnokságban, négy ponttal elmaradva a listavezető, címvédő Real Madridtól, idegenbeli mérlege csapnivaló. Amíg a Nou Campban pontot sem vesztettek a hat eddig lejátszott bajnoki találkozón (16-3 a gólkülönbségük), addig idegenben mindössze egyszer nyertek, három döntetlen és két vereség mellett. Az idegenbeli mérkőzések alapján a liga húsz csapata között mindössze a tizedik helyen állnak.

Erre a felemás szereplésre keresik a választ a spanyol újságírók, akik a válogatott szünet miatt a héten azoknak a véleményére is kíváncsiak voltak, akiket „normális” esetben meg sem kérdeznének. Mert akkor csak Ronaldinho, Messi, Henry véleménye az érdekes.

Most érdekes volt Edmílsoné is, akinek gondolatai jócskán megkavarták az állóvizet a katalán fővárosban, hiszen nemigen válogatta meg a szavait, amikor a TV3-nak nyilatkozott.

„A világon vannak jó és rossz emberek - indított igen távolról Edmílson, aki azért a folytatásban már tömörített. - A mi öltözőnkben jó emberek vannak, de másoknak, a kívülállóknak úgy tűnik, hogy mi nem akarunk már semmit. Mi, játékosok az öltözőn belül, egy családot alkotunk. Sok családban azonban van egy fekete bárány.”

„A világ, ahol mi, játékosok élünk, különbözik az átlagtól. A pénz, a siker, a hírnév, a nők és a különböző kedvezmények, elkülönít minket a valódi élettől.”

„Nyertünk két bajnokságot és egy BL-t 4-3-3-s felállással, mert az utolsó leheletünkig küzdöttünk. A mostani csapatból azonban hiányzik már a tűz és az összetartás.”

A Barcelona öltözőjében is vannak fekete bárányok, fogalmazott a védekező középpályás rébuszokban. Ez volt az a pillanat, amikor Spanyolország szerte találgatni kezdtek: vajon kik, majd később ki lehet a Barca fekete báránya?

A marca.com internetes oldalon még szavazni is lehetett - egyszerre akár több játékosra is -, a kétes versengésben csütörtökön délután Ronaldinho magasan vezetett (23.75 százalék), őt Eto’o (13.39), Oleguer (9.97) és Deco (7.99) követte. Ketten öt százalék körüli (Márquez, Henry), illetve a többség jóval az alatti szavazatot kapott, a legkevesebbet Iniesta (0.95).

Több mint 23 ezer olvasó 88.85 százaléka osztotta Edmílson álláspontját az öltözői „fekete bárányokkal” kapcsolatban: igen, ez valós, létező probléma a katalánoknál.

Ezt követően azonban a többes számból egyes szám lett - már ami a „fekete bárányt” illeti -, a névtelenségből pedig nevesítés. A célkeresztbe pedig a brazil aranylabdás, Ronaldinho került.

„Ronaldinho a Barcelona és a brazil válogatott legfontosabb, legértékesebb játékosa, de nagyon nehéz időszakot él. Valamilyen személyes problémája van, de azt nem tudom, micsoda. Nem hagyta el a csapatot a nyáron, mert azzal jócskán csökkent volna a saját presztízse.”

„Ha egy játékos nem elkötelezett, nem küzd meg a posztjáért, akkor nem nyer semmit, a dolgai nem mennek jól - utalt vissza az alapproblémára Edmílson, amelyet a csapat több mint egy éve magával görget. - Hiányzik belőlünk a csapategység és a családias légkör. De amikor mi kint vagyunk a pályán, a lehető legtöbbet kell tennünk azért, hogy a klub sikeres legyen, mert a játékosok csinálják a klub történetét. Amelyben nekünk öt vagy hat év jut, Ronaldinhónak is, nekem is, de a klub és a története örök.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik