Női röplabda-válogatottunk négy szettben kikapott a románoktól

PAPP BÁLINT, ROSKA EMESE BOGLÁRKA (összefoglaló), HATÁR DÁVID (percről percre)PAPP BÁLINT, ROSKA EMESE BOGLÁRKA (összefoglaló), HATÁR DÁVID (percről percre)
Vágólapra másolva!
2019.08.24. 20:20
Olykor idegesen röplabdázott a magyar válogatott, így egy-két kiemelkedő egyéni teljesítmény ellenére is négy szettben kikapott Romániától az Európa-bajnokság C-csoportjának második fordulójában.
Románia négy játszmában legyőzte a magyar válogatottat (Fotó: Török Attila)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Románia négy játszmában legyőzte a magyar válogatottat (Fotó: Török Attila) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

NŐI RÖPLABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
C-CSOPORT, 2. FORDULÓ
ROMÁNIA–MAGYARORSZÁG 3:1
(23, –21, 24, 22)
Papp László Budapest Sportaréna, 3000
néző. V: Sarikaya (török), Schürmann (liechtensteini)
ROMÁNIA:
Fales 7, Balintoni 4, Budai-Ungureanu 21, Onyejekwe 6, Baciu 20, Trica 8. Csere: Albu (liberó), Iancu 4, Rogojinaru, Buterez. Szövetségi kapitány: Luciano Pedulla
MAGYARORSZÁG:
Sándor 10, Pekárik 12, Németh A. 26, Szakmáry 20, Nagy E. 8, Tálas 1. Csere: Molcsányi R., Tóth F. (liberók), Dékány, Török K., Bleicher R. Szövetségi kapitány: Jan De Brandt
Az eredmény alakulása. 1. játszma:
3:1, 6:5, 9:9, 13:12, 13:15, 17:16, 19:19, 22:19, 23:22. 2. játszma: 2:1, 2:5, 4:8, 10:10, 14:14, 19:19, 20:22. 3. játszma: 3:3, 8:7, 15:11, 19:16, 21:19, 23:22. 4. játszma: 3:3, 3:8, 15:11, 16:14, 19:17, 22:18
MESTERMÉRLEG
Luciano Pedulla:
– Nagyon jó volt a magyar csapat, de mi kevesebbet hibáztunk, ez sokat nyomott a latban. Jobban fogadtunk, mint legutóbb. A nyomás a hazai pályán szereplő csapatot terhelte, éltem meg hasonló helyzetet, tudom, mennyire nehéz ilyenkor.
Jan De Brandt: – Tapasztaltabb játékosaik vannak, mint nekünk. Későn reagáltunk a rövid szerváikra, sok egyéni hibát követtünk el, és ezért megfizettünk. Kár érte, de ilyen a röplabda. Most a következő meccseken kell megszerezni a szükséges pontokat, nyerni akarunk az azeriek és a horvátok ellen. Talán Hollandia túl erős, ám a másik két csapat ellen a legjobbunkkal versenyben leszünk. A pihenőnapon elemezzük a tanulságokat, van három pontunk, azon leszünk, hogy megszerezzük a többit.

A csoport másik mérkőzésén
Észtország–Horvátország 1:3 (–18, –17, 26, –12)

ÖSSZEFOGLALÓ

„Mi a francért vannak ennyien?” – méltatlankodott az idézettnél némileg karcosabban a villamos egyik utasa, miközben parányira próbálta összehúzni magát, hogy leszálljanak a társak az Papp László arénánál.

No, nem a horvát–észt női röplabda Európa-bajnoki csoportmeccsre jöttek a nézők, természetesen a magyar–román csata érdekelte őket. Igaz, még úgy sem telt meg a csarnok, hogy sokan napközben a különböző röplabdás fórumokon kérdezgették, van-e elérhető jegy, tudnak-e még belépőt vásárolni.

„Jó csajok, jó játék”; „Régen unalmas, most pörgős” – ezért járunk röplabdára

A hangulatra azért nem lehetett panasz – ugyan melyik sportág magyar–román összecsapásán lehetne? A közönség egy-két füttytől és szolid-rövid fújolástól eltekintve sportszerűen köszöntötte a gyakorlatilag szurkolók nélkül érkező vendégeket, ám annál hangosabban szólt a magyar Himnusz.

Aztán eltelt egy szett, és a jobb oldali lelátóról Darabos Balázs, a válogatott erőnléti edzője a szája elé tett kézzel, roppant feszülten, míg az ellenoldalon a helyszíni televíziós stúdióból az immár csapatvezető, tavaly nyáron visszavonuló Dobi Edina merev tekintettel, előredőlve figyelte a meccset – a pályán a lányok görcsösen játszottak, és az idegessé tett mindenkit.

Mert hiába ünnepelt vidoran a kispad egy-egy nagy blokkot, az egy-két méterrel pályán kívül szálló nyitás, az első szett négy rontott szervája – a románok bezzeg négy ászt ütöttek – mind-mind stresszről árulkodott.

Oké, persze, az első egy-két pont jelezte, ezúttal teljesen más szintű sánccal, nyitással, támadásokkal találkozik a válogatott, mint a szombaton a horvátoktól bravúrosan szettet rabló, de ellenünk még totálisan csődöt mondó észtek ellen. Ugyanakkor nem változott, hogy Szakmáry Gréta képes a semmiből pontot csinálni, Németh Anett meg bármit megold – nagyjából ők ketten bírták el a mentális terhet az első szettben.

Aztán a másodikban már az egész csapat.

Még ekkor is akadt egy kapkodó-elsietett megoldás, amely miatt fogta a fejét stábtagtól újságírón át szurkoló, de többnyire a magyar válogatott vezetett, nem egyszer talpra ugrasztva a közönséget. Az elmúlt egy évben Forman József keze alatt az Egyesült Államokban óriásit fejlődő Németh Anett – akiről azért korábban is tudtuk, micsoda tehetség – klassziserényeket csillogatott. A pontgyáros mellett persze kellettek az egyenlítéshez a többiek, 22:20 után Nagy Eszter megoldása.

Egy ponttal korábban tombolt az aréna, a nézőtér, a két kapitány oda-vissza challengelése után – a románok belenyúltak a magyar feladásba, de ez nehezen esett le az illetékeseknek –, a bíróknak szóló iszonyatos füttykoncert közepette lett mienk a pont, kicsivel később meg a szett is.

Miért nem így kezdték?

Miért nem így folytatták?

Hiába volt óriási szíve a csapatnak és hárított szettlabdát a harmadik játszmában, megint csak a románok kerültek előnybe. Ám a magyar válogatott tagjait nem olyan fából faragták, hogy megtörjenek hátrányban, pláne a hazai közönség előtt, a negyedik szettben parádés pontokkal léptek el. Dadogott a fogadás, így a liberó Molcsányi Rita helyett rövid időre érkezett Tóth Fruzsina. A pontatlan megoldások azonban megbosszulták magukat, így hiába is tartotta magát a válogatott, a románok jutottak játszmalabdákhoz 24:19-nél. Bár a következő pontnál majdnem pályára rongyoltak a cseréik, három meccslabdát hárítottak Szakmáryék. Ami késett azonban, nem múlt, így a magyarok egy-egy győzelemmel és vereséggel várják a szünnapot és az azeriek elleni hétfői folytatást.

A románok ellen nagyobb volt rajtunk a nyomás – Sándor Renáta

„NEM AZT MONDOM, HOGY ŐK NYERTÉK MEG, HANEM MI ADTUK ODA”

A csalódottságon kívül nagy volt a játékosok hiányérzete a románoktól elszenvedett négyszettes vereség után, hiszen mint Nagy Eszter mondta, nem az ellenfél nyerte meg az Eb-meccset, hanem ők adták neki oda.

– Kicsit dekoncentráltak voltunk, egy-két könnyű pontot adtunk az ellenfélnek, amit nem lehet megengedni – mondta Nagy Eszter, a magyar válogatott centere. – Az észtek ellen ez még belefért, de ezúttal büntették őket. Nagyot küzdöttünk, és kihoztuk belőle, amit tudtunk, de azért tudom, ennél több van bennünk, szóval még fájó, nehéz a vereség.
– Talán ez a legrosszabb, hogy több volt benne, nem?
– Igen, ez a nehéz része, nem azt mondom, hogy ők nyerték meg, hanem mi adtuk oda, és így lejönni a pályáról kicsit nehéz, de fel kell dolgoznunk, van rá egy éjszakánk. Holnap új nap kezdődik, szóval arccal előre.
– Dekoncentráltságot említett, kívülről azonban görcsösnek is tűntek.
– Kívülről én is láttam, bár a pályán belül meg nem éreztem. Elképzelhető, hiszen volt rajtunk kisebb nyomás, nagy tömeg előtt játszottunk nekünk fontos tétmérkőzést.
– Mennyire nehéz innen talpra állni?
– Nincs más választásunk, tovább kell lépni. Az azeriek ellen is kemény meccs vár ránk, erős ellenfél. Másfajta nyomás lesz rajtunk emiatt, amellyel talán jobban meg tudunk küzdeni.

TOVÁBBI EREDMÉNYEK
A-CSOPORT, ANKARA

Franciaország–Görögország 0:3 (–12, –21, –21)
Törökország–Finnország 3:2 (24, 15, –20, –21, 10)
Az állás:1. Törökország 5 pont/2 mérkőzés, 2. Szerbia 3/1, 3. Görögország 3/2, 4. Franciaország 2/2, 5. Bulgária 1/1, 6. Finnország 1/2

B-CSOPORT, LÓDZ
Belgium–Szlovénia 3:0 (13, 21, 20)
Lengyelország–Portugália 3:0 (14, 16, 11)
Az állás:1. Lengyelország és Belgium 6 pont/2 mérkőzés (6:0), 3. Olaszország 3/1, 4. Ukrajna 0/1, 5. Portugália és Szlovénia 0/2 (0:6)

D-CSOPORT, POZSONY
Németország–Spanyolország 3:1 (–15, 19, 29, 18)
Szlovákia–Svájc 3:0 (20, 16, 22)
Az állás:1. Szlovákia 6 pont/2 mérkőzés (6:0), 2. Németország 6/2 (6:1), 3. Oroszország 3/1, 4. Fehéroroszország 0/1, 5. Spanyolország 0/2 (1:6), 6. Svájc 0/2 (0:6)

PERCRŐL PERCRE

NEGYEDIK JÁTSZMA

Ungureanut is blokkoljuk, két pontra zárkózunk, időt kérnek a románok. Sajnos ez már nincs meg, Románia megnyerte a negyedik játszmát (22:25), így a mérkőzést is.

Pekárik szerez pontot, majd hosszút ütnek a románok, akik természetesen challenge-et kérnek. Sajnos vonalnak látják a visszajátszások alapján, a románoké a pont. Németh üt hosszút, meccslabdákhoz jutnak a románok. Németh ütése a blokkról megy ki, egyet hárítunk. Pekárik blokkja remek, a másodikat is hárítjuk. 21:24

Ungureanu nyitása rossz. Megint háromra növelik az előnyüket, de Nagy révén zárkózunk. Baciu miatt megint em tudunk egy pontra visszajönni. Némethet blokkolják le, egyre nehezebb a helyzetünk. 18:22

Egymás után két román pont, megint elhúznak egy kicsit. Szakmáry szerez pontot, immár huszadszor. Egy pont itt, egy pont ott, három közte. 16:19

Átnyúlás, így végre pontot szerzünk. Jön egy jó blokk Szakmárytól, újabb magyar pont. Németh a blokkról szerez pontot, kettőre zárkózunk. Ungureanu állítja meg a felzárkózásunkat. Szakmáry szerez pontot a blokkról. 14:16

Átveszik a evzetést a románok, sőt Sándor a hálóba pörgeti a labdát, így már kettővel vezetnek. Újabb két román pont, már négy a hátrány, időt kérünk. Hálóérintés, öttel vezetnek. 10:15

Ötös sorozatban vannak a románok, így egyenlítenek. Végre pontot szerzünk, Nagy révén visszavesszük a vezetést, majd újabb pontot szerzünk. Egymás után a románok is két pontot szereznek. 10:10

Remek nyitás Szakmárytól, már öttel vezetünk. Nagy mentés után pontszerzés a románoktól. Jó blokk, majd még egy román pont, kettőre zárkóznak, magyar időkérés jön. Baciu is szerez egy pontot. 8:7

Egy hosszú labdamenet végén Némethet blokkolják. Jó védekezés, jó feladás és egy Szakmáry-pont. Négy érintés a románoknál, ez is a miénk. Vagy nem? Challenge-et kér a román kapitány hálóérintés miatt. nincs változás, a miénk a pont. Nagy mutat be egy újabb blokkot. Szakmáry újabb pontot szerez, időt kérnek a románok. 7:3

Egy jó román nyitásra egy remek blokkal válaszolunk. Pekárik szerez újabb pontot, majd Baciu révén egyenlítenek a románok. Németh szerez pontot a blokkról. 3:2

HARMADIK JÁTSZMA

A hivatalos nézőszám: 3000 fő.

Trica ütése pontos, két játszmalabdához jutnak a románok. Az elsőt hárítjuk, kettős érintés volt a románoknál. Ezt is hárítjuk: Szakmáry ütése utána román blokkról pályán kívülre pattan a labda. Sajnos újabb játszmalabdához jutnak a románok. Tálas szabálytalanul játszotta vissza, a románoké a harmadik játszma. 24:26

Ungureanu szerez újabb pontot. Több óriási román mentés után Németh üt hosszút. Megvideóztatjuk, de a románoké a pont. Németh szerez pontot a blokkról. Szakmáry ütése is jó, két pontra felzárkózunk, időt kérnek a románok. Újabb Szakmáry-pont, remek! 22:23

A román feladó húz egy váratlant, majd Sándor szerez pontot a blokkról. Pekárik blokkja jó, két pontra zárkózunk fel. Egy ügyes ejtéssel a románok szereznek pontot. Egy hosszú labdamenet végén Németh ütésébe kapnak bele rosszul a románok. 19:21

Újabb román pont, már öttel vezetnek, időt kérünk. Eggyel közelebb lépünk, majd Sándor is szerez egy pontot. Román pont után ismét egy Sándor-pontnak tapsolhattak a nézők. 16:19

Újabb jó román nyitás, négy az előnyük. Németh töri meg a románok sorozatát. Ungureanu is tud hibázni, széleset ütött. Szakmáry, majd Németh ütése is hosszú. Challenge-et kérünk, de a románoké a pont. 13:17

Sándor szerez pontot, nem hagyjuk, hogy ellépjenek a románok. Az egyenlítés nem jön össze, Baciu szerez pontot. Pazar dupla blokk, miénk a pont. Egymás után két román pont, hárommal vezetnek, magyar időkérés. 11:14

Ungureanu is pontot szerez. Németh pontjára újabb román pont a válasz. A román nyitó játékos rálépett a vonalra. Ismét Ungureanu szerez pontot. 9:11

Szakmáry ezúttal is blokkolni próbálják, de a román kézről kipattan a labda. Németh nyitása hosszú. Németh azonnal javít,a blokkról szerez pontot. A hálóba ütik a labdát, egyenlítünk. Baciu révén ismét a románoknál az előny. 7:8

Szakmáry a vonalra üti, nincs kérdés. Pekárik feladása után Németh szerez pontot a blokkról. Egymás után két román pont, átveszik a vezetést. Sőt, Szakmáryt is leblokkolják. 4:6

Pekárik remek blokkjával indul a harmadik szett. Ungureanu révén egyenlítenek, de gyorsan vissza is vesszük a vezetést. Újabb román pont, majd Némethet leblokkolják. 2:3

MÁSODIK JÁTSZMA

A szünetben egy kis fényjátékkal szórakoztatják magukat a szurkolók.

Németh nyitása jó, de visszajön a labda. Nagy viszont leüti, így miénk a második játszma, egyenlítettünk 25:21

Szakmáry szerez szép és fontos pontot. Jó a román blokk, egyenlítenek. Videózést kérünk, lehet hogy a románok belenyúlták a feladásunkba. A felvételek alapján egyértelműen meg kellene változtatni az ítéletet, de tovább tanakodnak a bírók. Megvan a döntés, miénk a pont! Ezzel a döntéssel most a román kapitány nem ért egyet, úgyhogy ő is kér egy challenge-et hálóérintés miatt. Nincs igaza, mostmár tényleg a miénk a pont. Nagy leütése remek, hárommal vezetünk. Időt kérnek a románok. Szépítenek és két pontra zárkóznak a románok.Szakmáry a hálóról szerez pontot, hűrom játszmalabdánk van. 24:21

Jó a magyar blokk, kettővel vezetünk. Baciu szerez okos pontot. Németh ütése széles. Szerencsére a románok is hibáznak, így nem tudják átvenni a vezetést. A blokkról viszont ismét egyenlítenek Ungureanu révén. 20:20

Remek blokk, ez a pont is a miénk, időt kérnek a románok. Ungureanu szerez pontot a blokkról, majd Némethet blokkolják le a románok. Magyar időkérés. Jó volt a román nyitás, ezzel egyenlítenek. Ez a nyitás viszont a hálóban köt ki, megint vezetünk. 18:17

Ungureanu szerez úajbb pontot, de Nagy révén visszavesszük a vezetést. Hálóérintés volt Nagynál. Sándor ütése után a románn térfélen pattan a labda. Németh nem kegyelmez, kettővel vezetünk. 16:14

Németh ütése a vonalon pattan. Szakmáry is pontot szerez, majd a blokkról kipattan a román ütés. Jó a román rövid nyitás, majd Szakmáry blokkja is. 13:12

Egymás után két pontot szereznek a románok, majd Németh ütése után a román térfélen pattan le a labda. Sándor nyitása nagyon hosszú. Újabb román pont, egyenlítenek. 10:10

Hosszú a román nyitás, majd egy hosszú labdamenet végén a hálóba ütjük a labdát. Németh a blokkról szerez pontot. Ungureanu ütése is pontot ér. Nagy remek centertámadása pontot ér. 9:6

Németh ütése remek, kettővel vezetünk. Sőt, már hárommal Szakmáry remek blokkja után. Trica szépít, majd Szakmáry ütése után megy ki a blokkról a labda. A románok is a blokkról szereznek pontot. 6:4

Ismét a románoké az első pont, de Sándor remek blokkjával egyenlítünk. Ungureanu szerez pontot, majd Németh egyenlít. Hosszút ütnek a románok, nálunk az előny. 3:2

ELSŐ JÁTSZMA

A magyar blokkról kipattan a labda, két játszmalabdához jutnak a románok. Az elsőt hárítjuk, Sándor ejtésébe rosszul kaptak bele. Baciu ütésére nincs ellenszer, a románoké az első játszma. 23:25

Szakmáry ütése után éppen csak nem csípi a vonalat a labda, újabb magyar időkérés. Onyejekwe üt hosszút, de videózást kérnek a románok, szerintük ért magyar kezet a labda. Nem érte a blokkot a labda, miénk a pont. Újabb magyar pont, a románok átnyúltak a háló fölött.Szakmáry nyitása hosszú. Sándor ügyes ejtése után egy pontra zárkózunk. 22:23

Németh ütése után a liberóról pattan ki a labda. Ungureanu üti a vonalra a labdát. Ungureanu a hálóba nyit. Jó a centertámadás, előny a románoknál. Ászt nyitnak a románok, időt kér a mieink szövetségi kapitánya. 19:21

Egy jó blokk után ismét a románoké a pont, de Németh egyenlít. Németh ezúttal a hálóba küldi a labdát. Megint Németh a főszereplő, az ütése után román kézről hagyja el a pályát a labda. Sok lett volna az érintés, előny a románoknál. 17:18

Sándor a vonalra üti, egyenlítünk. Sőt, Pekárik kiváló blokkjának köszönhetően a vezetést is átvesszük. Szakmárynak a háló is besegít, kettővel vezetünk, időt kérnek a románok. Jót tett nekik a pihenő, egy leütés után egy kettős érintésnek köszönhetően egyenlítenek. 15:15

Németh ütése után a blokkról pattan ki a labda a pályáról. Sajnos utána a nyitást már elrontja. Németh ütései egyelőre ülnek, a románok nem tudják megmenteni a hálón is megpattanó labdát. A román pont után Sándor ütésével nem tudnak mit kezdeni a románok. 12:13

A románok visszaállítják a kétpontos különbséget, majd Pekárik szerez pontot. Remek blokk, egyenlítünk. A vezetést nem tudjuk átvenni, sőt Ungureanu nyitására sincs ellenszerünk. 9:11

Újabb magyar pont, majd Tálas nyitása a hálóban köt ki. A románok nyitnak egy ászt, ezt elnéztük egy kicsit. Ismét közelebb lépünk, többek között egy jó blokknak köszönhetően. 7:8

Challenge-et kérünk, de a románoké a pont. Ez már sokkal jobb, egymás után két pontot szerzünk, a második megint Németh nevéhez fűződik. A román leütés jó, tartják a kétpontos előnyt. 4:6

Az első két pont a románoké, majd egy szép leütéssel szépítünk. Újabb román pont, Baciu nevéhez fűződik. Tartjuk a lépést, Németh remek leütésével 2:3

Elkezdődött a mérkőzés!

A mieink fehérben, a románok pirosban.

Nagyjából 3500-4000 néző van a helyszínen. A lelátón eddig két román szurkolót fedeztünk fel.

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik a Magyarország–Románia mérkőzés a női röplabda Európa-bajnokság C-csoportjának második fordulójából. Tartsanak velünk!

ELŐZMÉNYEK

A női válogatottunk hét nap alatt öt mérkőzést játszik, sorrendben Észtországgal, Romániával, Azerbajdzsánnal, Horvátországgal és az Eb-ezüstérmes Hollandiával. Jan De Brandt csapata pénteken, az első körben 3:0-ra nyert az észtek ellen.

A románok az első körben 3:0-ra kikaptak a csoportfavorit hollandoktól.

„Tényleg kitettük szívünket-lelkünket a pályára. Az volt a célunk, hogy így indítsuk el az Eb-t” – mondta az észtek elleni siker után Szakmáry Gréta.

„Nagyon jó hangulatban játszottunk, mindenki jó teljesítményt nyújtott, igazi csapatmunka volt. Megmutattuk, hogy itt a helyünk és jobbak vagyunk az észteknél” – fogalmazott a pénteki meccs után Németh Anett.

A MAGYAR NŐI RÖPLABDA-VÁLOGATOTT KERETE
Feladók:Bleicher Réka(Újpesti TE),Tálas Zsuzsanna(Swietelsky-Békéscsabai RSE)
Ütők:Bokorné Liliom Rita(Újpesti TE),Dékány Bernadett(Vasas Óbuda),Szerencsés-Miklai Zsanett(1. MCM-Diamant Kaposvár),Németh Anett(Coastal Carolina University – Egyesült Államok),Sándor Renáta(Allianz MTV Stuttgart – Németország),Szakmáry Gréta(SSC Palmberg Schwerin – Németország),Török Kata(Vasas Óbuda)
Centerek: Gyimes Zsófia(Kansas State University – Egyesült Államok),Nagy Eszter(Rote Raben Vilsbiburg – Németország),Pekárik Eszter(Swietelsky-Békéscsabai RSE)
Liberók: Molcsányi Rita(Swietelsky-Békéscsabai RSE),Tóth Fruzsina(Fatum-Nyíregyháza)

A NŐI RÖPLABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG CSOPORTJAI
A-csoport (Ankara):
Törökország, Szerbia, Bulgária, Franciaország, Finnország, Görögország
B-csoport (Lódz):Lengyelország, Olaszország, Belgium, Ukrajna, Portugália, Szlovénia
C-csoport (Budapest):MAGYARORSZÁG,Hollandia, Horvátország, Azerbajdzsán, Románia, Észtország
D-csoport (Pozsony):Szlovákia, Oroszország, Németország, Fehéroroszország, Spanyolország, Svájc

AZ EURÓPA-BAJNOKSÁG PROGRAMJA ÉS EREDMÉNYEI ITT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik