KARÁDI ZOLTÁN 2021.02.19 14:02 Frissítve: 2021.02.19 14:48

Hóröplabda: az Exatlon és a Survivor főszereplője egy csapatban

Ezen a hétvégén az ausztriai Wagrainban megkezdődik az idei hóröplabda Európa Tour. Igen, jól olvasták: hóröplabda. A röplabdázás néhány éve működő téli szakága bemutató sportágként szerepelt a 2018-as pjongcsangi téli olimpián, s jó esély van arra, hogy a 2026-os ötkarikás játékokon már érmeket is osszanak benne. Ráadásul a magyar játékosok is aktív szereplői a versenyeknek.

Gubik Hanna, Czene Adrienn és Szabó Dorka is megméreti magát az új szakágban (Fotó: Dobrovszki Dániel/hunvolley.hu)

 

A szakágat, amely fél évtizedes múltra tekint vissza, az osztrákok találták ki, s itt is rendezték az első versenyeket. Később azonban meghonosodott előbb Közép-Európa más országaiban – Szlovéniában, Szlovákiában, Olaszországban –, aztán Oroszországban, Törökországban, Örményországban és Grúziában is voltak már Európa és World Tour-tornák. A pálya mérete és a háló magassága megegyezik a strandröplabdáéval, csak homok helyett hóban zajlanak a meccsek, a játszmák is rövidebbek, és természetesen az öltözet sem fürdőruha, sőt, a játékosok stoplis cipőben lépnek pályára.

Kezdetben a strandröplabdához hasonlóan két játékos alkotott egy csapatot, még ebben a lebonyolításban rendezték meg az első Európa-bajnokságot is 2018-ban Wagrainban, ám Pjongcsangban a háromfős változatot mutatták be, és 2019-től így is zajlanak a viadalok.

A magyar versenyzők gyakorlatilag kezdettől fogva részt vesznek a tornákon, az eddigi egyetlen Eb-n (a tavalyit a koronavírus-járvány miatt törölni kellett) a hatszoros strandröplabdabajnok Lutter Eszter, illetve Győri Panna, valamint a férfiaknál ugyancsak bajnoki címig jutó Bán Viktor és Soós Izsák képviselte színeinket, s végeztek egyaránt a 9. helyen 24-24 induló közül, míg az Európa Tour-versenyeken ugyanők negyedikek lettek férfi és női vonalon.

A hétvégén visszatér a mezőny az első Eb helyszínére, Wagrainba, ahol három magyar csapat is elindul. A nőknél a már említett Győri Panni és Lutter Eszter a teremröplabdában Eb-résztvevő Villám Lillával és Szombathelyi Szandrával (utóbbi négyszer nyert már strandröplabda ob-t is) egészült ki, mert a szettek között cserére is van lehetőség.

A másik magyar női együttest is komoly nevek alkotják, hiszen az Exatlon Hungary tavalyi harmadik helyezettje, a háromszoros ob-ezüstérmes és két ob-fordulót is nyerő Szabó Dorottya, valamint a 2017-es Survivor egyik főszereplője, a két éve strandröplabda ob-fordulón döntőt játszó Czene Adrienn is indul, kiegészülve az egyik legtehetségesebb magyar versenyzővel, a mindössze 16 évesen háromszoros korosztályos bajnok, és már a felnőttek között is ob-forduló-érmet szerző Gubik Hannával.

„Magyarországon nem nagyon van lehetőség arra, hogy havon készüljünk, ezért az elején biztosan meg kell szoknunk a talajt és a stoplis cipőt – mondta el Szabó Dorka. – Szerencsére mindhárman indultunk már ilyen versenyen, úgyhogy nem leszünk teljesen tapasztalatlanok. Jobb híján homokon készülünk a versenyekre, mert azért a mozgást és a taktikát így is lehet gyakorolni.”

Kevesen tudják, hogy Magyarországon jelenleg két fedett strandröplabda-létesítmény van, amelyben télen is lehet strandröplabdázni: az egyik a Petőfi híd budai oldalán, a BME sporttelepén, a másik a Hűvösvölgyben, a MESE teniszcentrumban. Czene Adriék előbbiben készülnek.

„Edzőnk az az Adrian Pricop, aki a tavalyi strandröplabdabajnok Vaida Beáta és Vecsey Fanni trénere is – mesélte el lapunknak az egykor Survivor-sztár. – Adriannak komoly tapasztalata van ezeken a versenyeken is, hiszen Beával román színekben nyertek is két tornát Törökországban. Ő, mármint Bea sajnos még nem indulhat magyar színekben, mert még zajlik a honosítási eljárása. De tanácsaikkal mindketten nagyon sokat tudnak segíteni nekünk, és remélem, hogy ez majd az eredményeken is meglátszik.”

 

A most hétvégi ausztriai tornán a nőknél nyolc induló lesz, a mieinken kívül a házigazda osztrákok, a csehek, az olaszok, a litvánok és a törökök is indítanak csapatot. A férfiaknál – ahol színeinket három fiatal, Dóczi Domonkos, Petik Csanád és Udvarhelyi Márton képviseli – ennek éppen a duplája a létszám. Itt belgák, franciák, németek, lengyelek, oroszok, svájciak és ukránok is szerepelnek a mezőnyben. Egy héttel később ugyanott rendeznek egy másik viadalt is, ahol ugyancsak szerepelnek majd csapataink (ott a férfiaknál a Marton Tamás, Molnár Gábor, Molnár Zoltán, Pető Levente összeállítású együttes szerepel, a lányok viszont ugyanebben a felállásban utaznak), s oda már 15 és 22 nevezés érkezett.

Ilyen a hóröplabda

2021.11.21 14:19:25

Röplabda B. D. K.

A 23 éves sportolónőt egész egyszerűen imádja a kamera.

2021.11.10 09:27:11

Röplabda PAPP BÁLINT

A röplabdázó Inneh-Varga Elizabet csapata egyetlen légiósaként beletanulhat a vezérszerepbe.

2021.10.10 09:10:32

Röplabda THURY GÁBOR

„Kiderült, hogy bunda volt, de erről csak a vezetőség tudott, a játékosok nem. Szép, mi?!”

2021.05.12 10:30:01

Röplabda ROSKA EMESE BOGLÁRKA

Szűk körű klub tagja lett Jókay Zoltán: mindkét szakágban van már bajnoki és kupaaranya.

2021.04.09 23:28:37

Röplabda MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Ha megkövetelni nem is lehet, reménykedni muszáj abban, hogy a sport, a játék erősebb.