Férfi röpi: a mieink helytálltak, de kikaptak a spanyoloktól az Eb-selejtezőben

Vágólapra másolva!
2022.08.03. 20:52
null
Nem sikerült győzni Spanyolország ellen (Fotó: Árvai Károly)
A spanyol férfi röplabda-válogatott öt szettben, 3:2 arányban legyőzte Magyarországot az Európa-bajnoki selejtezőben. A két megnyert szettért a mieink egy pontot kaptak.


A 2007-es Európa-bajnok Spanyolország ellen kezdte a selejtezősorozatot a magyar férfi röplabda-válogatott. Esélyeshez méltóan indították a spanyolok a mérkőzést, hiszen az első négy pontot ők szerezték, sőt tíz pont után 8:2-re vezettek. Mivel vendégeink támadásai és blokkja abszolút rendben volt, növelni tudták az előnyüket, ezért nem volt mit tennie Koch Róbert szövetségi kapitánynak, cserélnie kellett. A ciprusi bajnokságba igazoló, ezen az összecsapáson kicsit alulteljesítő Pesti Marcellt a Pénzügyőr válogatott szélső ütője, Kovács Zoltán váltotta. A tízpontos különbséget nem tudta ő sem megakadályozni, ezért 17:7-es vendégvezetésnél a hazaiak kapitánya időt kért. A pihenővel annyit sikerült elérni, hogy a tízpontos különbség nyolcra csökkent, így még arra is volt ideje a spanyol kapitánynak, Miguel Riverának, hogy az egyik, általa kétesnek ítélt labdamenet végén kikérje a challenge-et. Egy-egy szép pont következett a magyaroktól, azonban a spanyolok kényelmesen eljutottak szettlabdáig, amit az egyik hosszú hazai nyitás után értékesítettek is. (17:25)

Sokkal magabiztosabban kezdték a magyarok a második szettet, a tizedik pont után a mieink neve mellett szerepelt nagyobb szám az eredményjelzőn (6:4), ezért aztán a vendégkapitánynak kellett időt kérnie. A lendület nem hagyott alább, Horváth Kristóf ászt, míg Kovács Zoltán hatalmas erejű bombákat ütött, vagyis rendeződni látszott a támadójátékunk. A fiúk egyre lelkesebben játszottak, túl a szett felén már négypontos volt az előny, egy rossz spanyol feladás után pedig egyre közelebb kerültünk a szett megnyeréséhez (18:13) – amikor tíz éve ugyanígy Eb-selejtezőn találkoztak a mieink az ellenféllel, mindkét alkalommal sikerült játszmát nyernünk. Rossz spanyol nyitás után kényelmes előnyből jutottunk szettlabdához, azonban elsőre nem sikerült értékesíteni, ezért Koch Róbert magához hívta a játékosokat. A pihenő után a spanyolok hosszú ütésére ugyan Rivera mester challenge-et kért, azonban a labda kint volt, azaz csapatunk egyenlített. (25:19)

Szorosan indult a harmadik szett, köszönhetően többek között a lendületben maradt magyar együttesnek, amely mindössze egy-két pontos lemaradásban lépkedett a spanyolok mögött. A tizedik pont után a vendégek megtorpantak, a feljavuló magyar blokk többször is áthatolhatatlanak bizonyult, amivel átvették a vezetést a mieink. A kialakult kétpontos fórt sokáig tartották a házigazdák, ám a 17. pont után ezúttal ők torpantak meg, így egyenlíteni tudtak a spanyolok, azonban nem sokáig örülhettek, hiszen újabb két ponttal a mieink fordultak előnyben a szett végjátékába. Akárhányszor egy pontra zárkóztak a vendégek, mindig magyar pont következett. Egy újabb rossz spanyol nyitás után két szettlabdához jutottak a mieink, amelyekből az elsőt hálóérintés miatt hárított a rivális, ezért Koch Róbert kikérte a második idejét. Egy újabb hosszú spanyol nyitás következett, amivel átvették a vezetést a magyarok. (25:23)

A negyedik felvonásban új erőre kaptak az ibériaiak, magukhoz ragadták a kezdeményezést, és ismét hárompontos előnyt dolgoztak ki. A magyar együttes kissé fáradni látszott, és téves játékvezetői ítélet után a vendéggárda ötpontos előnybe került. A szett felénél sikerült háromra zárkózni, ezért Koch Róbert kért időt, aminek eredményeként keményen blokkolt a magyar csapat, és sikerült egalizálni (16:16). Ezután újra meg tudtak lépni a spanyolok, tehát a végjátékra ők fordultak hárompontos előnnyel, ezért ismét a magyar kapitány hívta magához a fiait. Egy balszerencsés leérkezés után Blázsovics Pétert kellett lecserélni, akinek a helyét Kecskeméti Bálint vette át. Ez sem fogta vissza a magyarokat, ugyanis sikerült kiegyenlíteni, és hajszálnyira kerülni a győzelemtől. Időközben Blázsovics visszajött a pályára, ennek ellenére a spanyolok jutottak szettlabdához, amit értékesíteni is tudtak. (23:25)

Ismét a vendégek kerültek előnybe, az első harmadot kétpontos előnyben zárták, azonban a térfélcserénél három ponttal vezettek, magyar oldalon pedig a kisebb sérüléssel küzdő Gergye Roland is beállt a játékba. Egy spanyol ász után a vendégek megszerezték a tizedik pontot, ami után jöhetett a magyar időkérés, de az ezúttal nem minket segített: a spanyolok odatették magukat és nagy előnyben harcoltak ki mérkőzéslabdát, amit elsőre még nem, másodjára viszont sikerült értékesíteniük, így a 149 perces mérkőzést Spanyolország nyerte, de a magyarok is minden elismerést megérdemelnek. (8:15)

A mieink legközelebb szombaton 15 órától Grúziában lépnek pályára Európa-bajnoki selejtezőn.

FÉRFI EB-SELEJTEZŐ
F-CSOPORT, 1. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–SPANYOLORSZÁG 2:3 (–17, 19, 23, –23, –8)
Riz Levente Sport- és Rendezvényközpont, 1000
néző. V: Boszenko (ukrán), Akbulut (török).
MAGYARORSZÁG: BLÁZSOVICS 16, Tomanóczy 5, Pesti, HORVÁTH K. 21, Gacs 7, MAGYAR 2.
Csere:
Bozóki (liberó), KOVÁCS Z. 21, Kecskeméti, Gergye.
Szövetségi kapitány: Koch Róbert
SPANYOLORSZÁG: Martin 1, RAMÓN FERRAGUT 25, Fornes 6, VILLENA 23, Rodríguez Pérez 6, Diedhiou 4.
Csere: LARRANAGA LEDO (liberó), Lorente Camacho 2, De Chavarría Munoz 1, Gimeno Rubio, Gimenez, IRIBARNE 16.
Szövetségi kapitány: Miguel Rivera
Az eredmény alakulása. 1. játszma: 1:5, 5:12, 7:17, 15:23. 2. játszma: 6:4, 11:7, 16:12, 22:17. 3. játszma: 4:7, 10:10, 14:11, 17:17, 22:20. 4. játszma: 3:7, 7:12, 16:16, 18:21, 23:23. 5. játszma: 3:5, 6:10, 7:13

A csoport másik mérkőzésén: Szlovákia–Grúzia 3:0 (14, 21, 9)

MESTERMÉRLEG
Koch Róbert: – Nagyon boldog vagyok, mert nem tudom, mikor láttam utoljára a fiúkat így játszani. Hihetetlen mentális erejük volt, hogy az első szett után így fel tudtak állni. A spanyolok kontratámadásai sikeresebbek voltak, nekünk ezen a téren még türelmesebbnek kell lennünk, de így is jóval az eddigi formánk felett teljesítettünk. A nyitásfogadásunk például végig stabil volt.
Miguel Rivera: – Egyáltalán nem lepett meg minket, hogy a magyarok ennyire jól játszottak Budapesten, ráadásul ez volt az első mérkőzésünk a sorozatban, ami mindig nehéz. Az első szettet nagyon jól kezdtük, csupán néhány hibánk volt, a második játszmában lepődtem meg, hogy mennyire feltámadtak a magyarok, Kovács Zoltán parádésan szállt be a meccbe. Sokszor lyukas volt a blokkunk, ám nagyon boldog vagyok, hogy sikerült fordítani és győzni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik